spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăGoană după pastile din cauza vracilor pandemiei

Goană după pastile din cauza vracilor pandemiei

♦ Sute de botoşăneni îşi fac propriile scheme de tratament contra Covid de pe Internet şi sunt nedumeriţi că nu găsesc cele mai puternice pastile în farmacii.
♦ Farmaciştii spun că unii oameni nu înţeleg pur şi simplu că a lăsa la liber cele mai puternice tratamente anti-Covid e ca şi cum unii ar face de capul lor chimioterapie

O serie de medicamente folosite în tratarea Covid-19 se regăsesc doar în farmaciile cu circuit închis din spitale. Deşi unii bolnavi acuză că statul nu vrea să le elibereze tratamentele pentru Covid, medicii spun că nu pot lăsa la îndemâna oricui medicamente foarte puternice. Remdesivir, Tocilizumab, anticorpi monoclonali, sau Favipiravir, sunt doar câteva dintre medicamentele de care populaţia a auzit din diverse surse, de pe internet sau canale TV, şi le cere în farmacie. Sunt cunoscute că pot trata Covid-19, însă specialiştii au decis că acestea sunt folosite doar în spitale, nu şi în farmaciile din ţară. În primul rând pentru că stocurile sunt şi aşa foarte mici, iar vânzarea la liber ar face ca pacienţii din spitale, care ajung cu forme grave, să rişte să rămână fără tratament, dar şi pentru că astfel de medicamente sunt şi foarte puternice, antivirale sau anticorpi care pot face şi mult rău unui organism şi aşa lovit de boală, dacă nu sunt administrate când, cât şi cui trebuie.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Nu le putem explica, ştiu ei de pe internet”

„Acum, mai nou, ne întreabă şi de anticorpi monoclonali. Nu le prea putem explica, pentru că ei ştiu de pe reţelele de socializare că sunt pentru tratarea bolnavilor de Covid şi noi nu vindem. De parcă noi nu vrem să ne facem datoria. Dar datoria unui farmacist este în primul rând de a ajuta omul, nu de a face vânzare. Şi le explicăm că sunt medicamente puternice, care trebuie eliberate doar în spital şi doar de către medicul specialist, după o serie de analize, ca să vadă ce tratament este mai bun. E ca şi cum ar vrea să cumpere medicamente pentru chimioterapie, să îşi facă singuri acasă tratamente pentru cancer”, a spus un farmacist botoşănean.

Chiar şi în spital, aceste tratamente sunt prescrise doar în anumite situaţii şi la anumiţi pacienţi. „De exemplu, aceşti anticorpi monoclonali se administrează, conform indicaţiilor, în primele şapte zile de la debutul bolii, dacă saturaţia este de peste 93%, iar pacientul are peste 65 de ani. Sunt în special destinaţi celor cu afecţiuni cardiace, cu diabet sau SIDA. Deci nu orice pacient poate primi acest tratament. La fel este şi cu Tocilizumab, care are anumite indicaţii şi o anumită perioadă de administrare”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoşani.

Favipiravir nu are prospectul complet

Un medicament care a stârnit în ultima perioadă controverse este Favipiravir, un antiviral care poate fi administrat în primele zile de boală, pentru a preveni cazurile complicate şi spitalizarea. Teoretic, este un medicament care poate fi prescris de medicii de familie pentru formele ușoare și medii de Covid-19. Dar acesta nu se găseşte în farmacii, deși medicii de familie spun că ar putea fi folosit pentru ca cei care au și alte boli să nu ajungă să facă forme grave și să fie internați. Medicamentul este inclus în protocolul de tratament al infecției cu SARS-Cov-2 încă din martie 2020 şi a fost creat iniţial în Japonia, pentru tratarea gripei, însă, conform studiilor, are rezultate bune şi în cazul SARS CoV-2.

În România, medicamentul are autorizaţie din partea ANM, însă pentru nevoi speciale, aşa cum se întâmplă şi cu alte medicamente din protocolul oficial de tratament al bolii Covid-19, aprobat de Ministerul Sănătăţii. Deşi ar putea fi eliberat şi prin farmaciile cu circuit deschis, acest medicament nu a ajuns niciodată pe rafturi, cu posibilitatea de a fi cumpărat de orice doritor, cu o prescripţie de la medicul de familie.

Potrivit ANMDM, Favipiravir are un aviz temporar pentru fabricaţie şi comercializare eliberat în India şi obţinut în urma unui proces de evaluare accelerată şi condiţionată de multiple cerinţe şi care nu poate fi asimilată unei autorizaţii de punere pe piaţă emisă în acord cu legislaţia europeană în vigoare.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale au explicat de ce medicamentul nu este disponibil deocamdată în farmaciile cu circuit deschis. Specialiştii spun că au cerut comisiei de specialitate pentru managementul clinic şi epidemiologic al Covid-19 din Ministerul Sănătăţii un punct de vedere actualizat, astfel încât să se poată decide apoi dacă Favipiravir poate fi prescris în farmaciile cu circuit deschis. Reprezentanţii ANMDM susţin că riscurile date de efectele adverse ale acestui medicament (printre care riscul de malformaţie a fătului, riscul de afectare hepatică, leziuni hepatice) nu sunt incluse pe larg în protocolul de tratament al infecţiei cu SARS-CoV- 2 în vigoare, pentru a fi aduse la cunoştinţa medicilor care tratează pacienţi cu Covid-19. Practic, prospectul şi efectele secundare nu sunt prezentate pe larg în prospectul medicamentului în forma actuală.

Antivirale ruseşti vândute pe sub mână

Între timp, pe tarabele din pieţe sau la vânzătorii veniţi de pete Prut, se vând la negru medicamente antivirale neautorizate în Uniunea Europeană.

Sunt folosite doar în Rusia, unde se și fabrică, și în China. La noi sunt aduse de cetățeni din Republica Moldova și Ucraina, care le recomandă în tratamentul anti-Covid sau preventiv, deși nu au niciun fel de pregătire medicală. Autoritățile nu știu cine ar trebui să controleze aceste vânzări, iar medicii infecționiști atrag atenția că pastilele pot fi periculoase, dacă le luăm fără recomandare. „Nu sunt autorizate. Se vinde pe propria răspundere a comercianților prin piețe sau pe sub mână. Am avut foarte mulți pacienți care au intrat în farmacie și au cerut aceste medicamente. Este paradoxal, populaţia își pune nenumărate întrebări în ceea ce privește vaccinul, dar nu își pune întrebări atunci când cumpără medicamente neautorizate și netestate”, a spus un farmacist botoşănean.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...