spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTContre politice de la bursele pentru elevi

Contre politice de la bursele pentru elevi

Consilierii municipali au votat în şedinţa de astăzi, 28 octombrie, cuantumul şi numărul burselor care vor fi acordate în acest an şcolar. Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, nu au lipsit contrele politice, din dorinţa aleşilor locali de a-şi da un titlu de glorie că aprobă sau majorează acest ajutor care oricum este primit de un număr mic de elevi.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În debutul discuţiilor, consilierul liberal Ada Macovei, inspector şcolar general, a propus ca bursa de ajutor social care se acordă „copiilor cu probleme foarte mari şi foarte grave”, să aibă o valoare de 300 de lei, faţă de 120 de lei, cuantum inclus în proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Cosmin Andrei. Aceasta  a dat ca exemplu un elev care în acest an, în sesiunea de Bacalaureat, a dat examenul într-un spital de oncologie de la Bucureşti şi l-a luat, apreciind că nu este o gaură în buget dacă sunt ajutaţi aceşti copii.

Facem amendamente doar de dragul de a le face”

Cum Gabriel Tanasă de la PSD a început să vocifereze, preşedintele de şedinţă i-a spus să se înscrie la cuvânt. „Domnul preşedinte, vă rog să nu-mi mai atrageţi atenţia în modul acesta ostentativ atâta timp cât colegii dumneavoastră de partid, cum doamna Curelariu a spus, se trezesc pe maidan. Stau o lună de zile acasă şi acum vin dezlănţuiţi aici. Facem amendamente doar de dragul de a le face, fără sursă de finanţare”, a spus consilierul PSD.

La rândul său, primarul Cosmin Andrei a explicat că a propus o majorare a burselor cu procente consistente.

Indiferent ce am face, dă foarte bine să veniţi aici să spuneţi <vrem mai mult pentru că avem categorii care merită mai mulţi bani>. Rândul trecut erau copiii cu performanţe deosebite, de acord, de la 300 de lei vă punem 500 de lei, bursa de performanţă, bursa de merit am mărit-o de la 150 la 200, bursa de studiu de la 130 la 150, iar cea de ajutor social de la 120 la 200 de lei. Avem creşteri semnificative, dar se pare că niciodată suficiente ca să aveţi dumneavoastră ultimul cuvânt, să mai puneţi un leu, să vă lăudaţi peste un an de zile că aţi modificat şi aţi crescut bursele. Nu este o atitudine corectă”, le-a spus primarul liberalilor.

Acuze la adresa liberalilor

Potrivit edilului, oraşul acesta are şi alte nevoi, deşi „învăţământul este pus pe primul loc”, bursele fiind majorate cu 66,7% (de performanţă), 33,3% (de merit), 15,3% (de studiu) şi 66,7% (de ajutor social).

Cu cât au crescut alocaţiile? Dacă tot vă luptaţi pentru copii, pentru toţi copiii, haideţi să ne încadrăm în limite bugetare şi nu faceţi amendamente doar de dragul de a le face pentru că nu avem prevederi bugetare”, a mai spus primarul. El le-a reproşat aleşilor liberali că şi fac un titlul de glorie că au propus o majorare, în condiţiile în care bursa de ajutor social a fost majorată cu 66,7%. „Cât vreţi să fie 200%? Măriţi alocaţiile. Luptaţi-vă pentru asta, dacă doriţi, dar uitaţi-vă şi la bugetul şi cât suportă acest oraş”, a concluzionat Cosmin Andrei.

„Bursele se acordă din bugetul local şi din sume defalcate din TVA”

A intervenit în discuţii şi Cătălin Flutur, care i-a spus primarului că ori nu ştie, ori vrea să-i ducă pe consilieri într-o zonă care îi convine.

Legea spune foarte clar – bursele se acordă din bugetul local şi din sume defalcate din TVA. Vreau să vă spun că lucrul acesta se practică din acest an. Noi am prins în buget doar sumele care vin TVA. O preocupare a Guvernului şi a ministrului învăţământului, care a propus această hotărâre de Guvern, banii vin toţi de la Guvern. Şi s-a modificat legea chiar în luna octombrie. Deci nu am pus nici un ban de la noi”, a precizat Cătălin Flutur. Alesul local liberal a arătat că municipalitatea are bani în plus încasaţi din taxe şi impozite şi din cota de 62% din impozitul pe venit. „Cele 793 de burse sociale înseamnă, pentru un an de zile, peste 100.000 de lei”, a mai afirmat consilierul liberal.

Proiectul a fost aprobat

Amendamentul propus de Ada Macovei a fost votat, întrunind 12 voturi „pentru” date de cei nouă consilierii PNL, cei doi consilieri USR şi Liviu Toma de la Pro România, patru împotrivă şi şapte abţineri. Proiectul de hotărâre cu tot cu amendament a întrunit 20 de voturi „pentru”, Gabriel Tanasă, Miluţă Timofti şi Daniela Vicol abţinându-se de la vot.

În acest semestru, bursele vor avea următoarele valori: 300 de lei (de performanţă), 150 de lei (de merit), 130 de lei (de studiu) şi 300 de lei socială.

În raport cu solicitările din şcoli, vor fi acordate 73 de burse de performanță, 984 de burse de merit, 278 de burse de studiu și 734 de burse sociale.

Pentru semestrul II, cuantumul burselor va fi: 500 de lei (de performanţă), 200 de lei (de merit), 150 de lei (de studiu) şi 300 de lei (socială).

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0.6 ° C
0.6 °
0.5 °
82 %
7.9kmh
84 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...