Dacă anul trecut restricţiile impuse de pandemie au dus la scăderea numărului de căsătorii, în acest an, odată cu relaxarea măsurilor, numărul tinerilor care au spus „da” în faţa ofiţerului de stare civilă a crescut. Astfel, potrivit Direcției Județene de Statistică (DJS) Botoșani, în luna iulie a acestui an și-au pus pirostriile 369 de cupluri, în creștere față de anul trecut cu 159.
Restricţiile nu au influenţat, însă, numărul divorţurilor, în iulie fiind înregistrate 46 de divorțuri, la fel ca anul trecut.
Botoşănencele încep să fugă de măritiş
Botoșănencele nu mai respectă tradițiile matrimoniale de secol XIX, când căsătoria se producea de regulă înainte de majorat. Dacă la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX- lea căsătoriile la vârsta de 16 ani erau ceva firesc, evoluția societății a dus la o creștere treptată a vârstei de măritiș. Astfel, chiar dacă îşi încep viaţa sexuală foarte devreme, fiind notorii cazurile „copilelor cu copii”, care devin mame la 13-15 ani, totuşi, per total, botoşănencele par mult mai atente când vine vorba de măritiş, iar în ultimii 30 de ani vârsta de căsătorie a crescut cu cel puţin trei ani şi s-a mutat în grupa de vârstă 20-29 de ani.
Mirese la nici 20 de ani după Revoluţie
În 1990, adică imediat după Revoluție, au fost oficiate în județ 3.870 de căsătorii, multe mirese având vârstă școlară. Arhivele menționează că 1.187 de femei și 139 bărbați s-au căsătorit înainte de a împlini vârsta de 20 de ani. Ca tradiție, mirele trebuie să fie mai în vârstă față de mireasă, dar în 1990 au fost înregistrate și două căsătorii atipice, în care miresele aveau dublul vârstei mirilor. Un bărbat de puțin peste 30 de ani s-a căsătorit cu o femeie de peste 60 de ani, iar un altul, de puțin peste 25, s-a căsătorit cu o femeie de peste 50 de ani. În schimb, o singură mireasă de sub 20 de ani s-a căsătorit cu un bărbat care avea dublul vârstei sale. Așadar, peste 30% dintre miresele anului 1990 aveau mai puțin de 20 de ani împliniți.
Mai nou, fetele preferă să aştepte
Procentul mireselor de nici 20 de ani a scăzut constant, atât din cauze demografice, cât și culturale. În 2018, deci la aproape 30 de ani de la Revoluție, doar 9% dintre femeile care s-au căsătorit aveau mai puțin de 20 de ani. Dintre cele 241 de tinere, şapte și-au ales soți de vârsta lor și 126 au avut miri cu doar câțiva ani mai în vârstă. Practic, vârsta la care se oficiază căsătoria s-a mutat în grupele 20-29 de ani la femei și 25-34 de ani la bărbați. Acestea sunt, de altfel, grupele de vârstă din care se oficiază cele mai multe căsătorii în ultimii cinci ani. În ce privește diferențele de vârstă dintre soți, au existat mai mult de 40 de căsătorii în care vârsta mirelui a fost de două ori mai mare decât cea a miresei, dar niciuna nu a vizat tinere sub 20 de ani.
Cel mai des motiv de divorț este nepotrivirea de caracter
Cât despre divorțuri, și aici se poate observa o diferență semnificativă. Lia Tîrniceru-Ifrim, ofițerul stării civile din Darabani, a precizat că dacă în 1990 motivele pentru care se divorța se refereau la violența fizică, alcoolism sau cazuri de infidelitate, în zilele noastre se divorțează și din alte motive, cel mai des invocat fiind nepotrivirea de caracter. Acest lucru se datorează și faptului că legislația a devenit mult mai permisivă, astfel că persoanele care decid să se separe, pot să facă acest lucru mult mai ușor.
La Darabani, spre exemplu, o mare parte dintre divorțurile din ultimii ani, se produc între tineri care sunt căsătoriți de unu, doi sau trei ani, cazurile în care divorțul apare dintre două persoane după un mariaj lung, fiind rare. Ofițerul stării civile consideră că situația divorțurilor care apar la scurt timp după căsătorie se datorează faptului că în zilele noastre oamenii nu se mai acceptă atât de ușor cum o făceau înainte. Și situația femeilor s-a schimbat. Astfel, dacă în anii 90 majoritatea femeilor obișnuiau să fie casnice sau a fi divorțat era o rușine în sat, astăzi multe femei au posibilitatea de a studia, de a munci și au mai mult curaj pentru un nou început.