miercuri, decembrie 4, 2024
HomeNaționalRomânii nu sunt interesați de cunoștințe științifice

Românii nu sunt interesați de cunoștințe științifice

♦ un sondaj Eurobarometru confirmă cauzele crizei medicale prin care trecem: cunoștințe științifice inexistente

Un sondaj Eurobarometru privind „cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie” arată că 9 din 10 cetățeni ai UE (86%) consideră că influența generală exercitată de știință și tehnologie este pozitivă.

Ei se așteaptă ca o serie de tehnologii aflate în curs de dezvoltare să aibă efect pozitiv asupra modului nostru de viață în următorii 20 de ani: în special, energia solară (92%), vaccinurile și combaterea bolilor infecțioase (86%) și inteligența artificială (61%). În plus, rezultatele arată un nivel ridicat de interes pentru știință și tehnologie (82%) și dorința cetățenilor de a afla mai multe despre acestea.

Sondajul Eurobarometru este cel mai mare sondaj efectuat până în prezent privind știința și tehnologia din punctul de vedere al numărului de participanți (37 103 respondenți) și al țărilor care au făcut obiectul sondajului (38 de țări, inclusiv state membre UE, țări implicate în procesul de aderare la UE, state AELS și Regatul Unit). Sondajul s-a desfășurat în perioada 13 aprilie – 10 mai 2021, fiind efectuat în principal prin interviuri față în față.

Rezultatele nu se aplică și la România

Însă, în ciuda multitudinii de experți români de pe Facebook, rezultatele medii ale sondajului nu se aplică și la România, sondajul fiind încă un indicator că suntem una din cele mai înapoiate țări din punct de vedere al cunoștințelor științifice  și tehnologice și atitudinii față de acestea.

Doar 2% dintre românii care au participat la sondaj au răspuns corect la mai mult de 8 întrebări despre știință și tehnologie, cel mai mic procent dintre statele membre UE, media europeană fiind de 24%.

51% au răspuns corect la între 5 și 8 întrebări, iar 47% au răspuns corect la mai puțin de 5. Media UE este de 24% răspunsuri corecte la mai mult de 8 întrebări. În clasamentul țărilor europene la acest capitol România este pe ultimul loc.

Mai mult decât atât, 1 din 4 români consideră că știința și tehnologia influențează negativ și foarte negativ societatea. Doar 14% dintre români consideră că influența științei și tehnologiei pentru societate este una foarte pozitivă și 58% consideră că este destul de pozitivă. Aceste procente situează România din nou la finalul clasamentului european.

Jumătate din români cred că știința este prea complicată

Sondajul mai relevă și alte informații interesante despre situația din România.

  • Doar 1 din 4 români este interesat de inovații și descoperiri medicale;
  • Doar 1 din 6 români își dorește să știe mai multe despre avansurile științifice;
  • 1 din 2 români – adică 50% din populație – cred că știința este prea complicată și afirmă că nu înțeleg mare lucru din ce presupune
  • Doar 1 din 4 români consideră că știința este importantă în viața de zi cu zi;
  • Doar 3 din 10 români știu că antibioticele omoară doar bacterii și nu omoară virusuri.
  • 35% dintre români nu citesc publicații științifice și nu se uită la documentare științifice vreodată. 32% o fac foarte rar, aproape niciodată, 25% ocazional și doar 7% cu regularitate – este cel mai mic procent dintre statele europene chestionate.

Deși nu pe ultimul loc, România nu stă bine nici la capitolul interes față de inovațiile și descoperirile medicale. 28% dintre respondenți sunt interesați de acestea, 12% fiind foarte interesați. Media UE este de 38%.

Întrebați dacă este important să aibă cunoștințe științifice pentru viața de zi cu zi, doar 13% dintre respondenții români sunt puternic de acord, 29% tind să fie de acord, iar 31% sunt neutri. Mai mult de 50% dintre respondenții din 16 state membre UE au fost de acord cu importanța științei în viața de zi cu zi.

Un alt indicator alarmant este că 39% dintre respondenții români sunt de acord sau puternic de acord cu afirmația: „Știința și tehnologia nu aduc beneficii pentru persoanele ca mine”. 29% sunt neutri, 25% tind să nu fie de acord și doar 5% resping clar afirmația. Aceste procente situează România pe primul loc cu privire la atitudinea fatalistă față de beneficiile științei și tehnologiei.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
2.2 ° C
2.2 °
1.1 °
95 %
1.4kmh
100 %
mie
2 °
joi
2 °
vin
4 °
sâm
4 °
Dum
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când au văzut rezultatele, pesediștii au uitat să se bucure, dar și-au amintit când au văzut ziariștii.

EDITORIAL

Nu am niciun dubiu că locul unde se pot vedea cei mai încruntați, îngândurați și supărați botoșăneni este de departe Piața Centrală. Nici la...

EPIGRAMA ZILEI

Popor mințit, popor sărac, De bine, cum să ai tu parte, Când facultatea-i fără bac Iar școala e fără de carte? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...