spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTDejecțiile unui oraș întreg deversate direct în Siret! Amendă uriașă încasată de...

Dejecțiile unui oraș întreg deversate direct în Siret! Amendă uriașă încasată de Nova Apaserv

Râul Siret, din care se alimentează cu apă mai multe localități din țară, a fost poluat ani la rândul din cauza indiferenței autorităților locale. Peste 500 de familii și mai toți agenți economici din Bucecea își aruncă dejecțiile și resturile menajere direct în râul Siret. Orașul nu are deloc stație de epurare, iar comunitatea locală nici nu are în plan să își facă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Situația a fost scoasă la iveală de publicația online „Botoșani Necenzurat”, după o anchetă care a durat mai multe zile. Astfel, potrivit jurnaliștilor, oricine face baie în Siret sau folosește apa în aval de Bucecea o face pe riscul său, apa fiind infestată cu fecale și reziduuri menajere.

Mizerii deversate în mijlocul unei arii protejate

Ancheta jurnalistică arată că acest lucru se întâmplă din 1997, de când a fost închisă fabrica de zahăr din Bucecea.

„Sistemul de canalizare a localității era branșat la stația de epurare a fabricii. În momentul în care fabrica s-a închis, și stația de epurare a dispărut ca peste noapte. Din acel moment, nicio picătură de apă menajeră din canalizarea orașului Bucecea nu a mai fost curățată. Totul s-a deversat direct în râul Siret, în mijlocul unei arii protejate”, se menționează în articol.

Potrivit acelorași surse, în urmă cu două zile, Garda de Mediu a efectuat un control în Bucecea pe această temă și a stabilit sancțiuni drastice – 40.000 de lei amendă pentru operatorul de apă SC Nova ApaServ și interzicerea folosirii canalizării orașului până la rezolvarea problemei, adică construirea unei stații de epurare. Dacă sancțiunea dictată de Garda de Mediu Botoșani s-ar pune în aplicare, mai bine de jumătate din orașul Bucecea s-ar spăla la lighean.

Practic, sistemul de canalizare este impropriu de folosit pentru că apele uzate nu sunt epurare înainte de a fi deversate în râul Siret. Jurnaliștii de la „Botoșani Necenzurat” i-au contactat și pe reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Protejate de la București, chiar de la Ministerul Mediului, dar aceștia nu au fost în stare de mai bine de două săptămâni să aibă un punct de vedere despre catastrofa ecologică de la Bucecea.

Autorităţile din Bucecea habar n-aveau despre probleme 

Culmea este că autoritățile locale, cele din Bucecea, habar nu aveau de această situație. Proaspătul primar, Angel Gheorghiu a fost luat prin surprindere de subiect.

„Habar nu aveam. Acum aflu de la dumneavoastră. Am fost sunat de la mediu și trebuie să merg cu ei pe teren. Eu știam că sunt epurate apele, habar nu am ce să spun. Eu cred că operatorul de apă trebuia să construiască stație de epurare. Știu că sunt niște proiecte în acest sens însă nu știu când vor fi implementate. Eu totuși nu cred că se varsă direct în Siret, cred că intră undeva în pământ”, a spus primarul. După ce a fost la fața locului, edilul din Bucecea a recunoscut situația.

„Da, am văzut și eu. Se duce totul direct în Siret. Este vorba de canalizarea pentru circa 500 de familii. Nu știu ce să mai zic. Conductele de deversare nu sunt pe teritoriul UAT Bucecea”, a adăugat Angel Gheorghiu.

Şefa CJ pasează vina pe Nova Apaserv

Faptul este cunoscut de autoritățile locale însă ținut sub tăcere, date fiind implicațiile majore, atât financiare, cât și sanitare. Practic, orice declarație politicianistă că se va deschide un parc industrial în Bucecea este o minciună gogonată. Nicio firma nu poate opera în Bucecea pentru că nu poate obține aviz de mediu. Doar dacă se ia în calcul, pe lângă investiția inițială, și achiziția unei stații de de epurare proprie. Jurnaliștii de la „Botoșani Necenzurat” au contactat-o și pe Doina Federovici, președintele CJ, însă prin punctul de vedere oferit aceasta nu a dat nicio explicație pentru ce se întâmplă în prezent la Bucecea.

„Administrarea, gestionarea și dezvoltarea serviciilor de apă și canalizare sunt apanajul operatorului județean Nova Apaserv, care a primit delegarea serviciilor din partea Consiliului Județean în momentul înființării societății. Pentru toate problemele care se ivesc în activitatea societății, managementul acesteia și specialiștii din cadrul instituției trebuie să găsească soluții. De la preluarea mandatului, am arătat o deschidere totală față de situația de la Nova Apaserv și căutăm soluții punctuale pentru fiecare problemă, deși multe dintre ele ar fi trebuit rezolvate de cei care au condus societatea în ultimii 10 ani”, a precizat Doina Federovici.

Vina este aruncată așadar în curtea Nova ApaServ, societate evident subordonată CJ Botoșani, unde s-au dus lupte politice grele pentru stabilirea unei conduceri. Evident, în stabilirea șefilor și a CA-ului, cuvântul Doinei Federovici ca și președinte CJ, dar și ca lider PSD Botoșani, a fost decisiv.

Bucecea rămâne fără canalizare 

Potrivit anchetei derulată de publicația „Botoșani Necenzurat”, comisarul șef Cristina Kashyap din cadrul Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani declara în urmă cu câteva zile că situația de la Bucecea este destul de tulbure. „Garda de Mediu Botoșani a verificat stadiul de conformare a stațiilor de epurare peste 2000 e.l. (n.r. – locuitori echivalenți), conform controlului dispus de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu. În ceea ce privește rețeaua de canalizare aferentă orașului Bucecea, prin autorizația emisă de Sectorul de Gospodărire a Apelor Suceava, s-a impus ca evacuarea de ape uzate în râul Siret să se încadreze în limitele maxime admise prin NTPA 001, pentru 16 indicatori. În luna august 2021, s-a înregistrat o singură depășire pentru un singur indicator, CBO5”, a arătat Cristina Kashyap.

În urma controlului efectuat, comisarii de mediu au dispus o serie de sancțiuni, dar și mai multe măsuri de conformare. Astfel, amenda aplicată a fost de 40.000 de lei, iar operatorul de apă a fost obligat să nu mai deverseze apele uzate în râul Siret fără a folosi o stație de epurare. Practic, orașul Bucecea rămâne fără canalizare.

Jurnaliștii de la „Botoșani Necenzurat” l-au contactat și pe vicepreședintele CJ, Bogdan Dăscălescu, și el investitor în Bucecea, unde are o fermă de pui, însă acesta nu a dorit să facă niciun comentariu pe marginea acestui subiect.

Proiect pentru o staţie de epurare

În schimb, directorul SC Nova ApaServ, Liviu Ștefan, a precizat publicației că firma pe care o conduce lucrează în prezent la un proiect de 10 milioane de euro, care să le permită să construiască în județ patru stații de epurare. „Una din localitățile unde urmează a fi construite stație de epurare este Bucecea. Deocamdată, proiectele sunt în lucru, nu au fost depuse încă în vederea finanțării. Situația preluata este grea, însă căutăm să rezolvăm problemele cât mai repede”, spunea Liviu Ștefan.

„Atât la nivelul Prefecturii Botoșani, cât și a CJ-ului, problema este cunoscută de foarte mult timp. Practic din 2017. Însă sănătatea și confortul locuitorilor din Bucecea și din județ nu este una din prioritățile lor”, se mai arată în ancheta jurnaliștilor de la „Botoșani Necenzurat”.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...