Ștafeta Veteranilor „Invictus” a străbătut județul Botoșani pe parcursul zilelor de 17 și 18 octombrie a.c..Voluntarii au ajuns în municipiul Botoșani duminică, venind dinspre Piatra Neamț și au fost așteptați de oficialitățile locale la Monumentului Eroilor Botoșăneni din cel de-al Doilea Război Mondial, din intersecția străzilor Calea Națională și Cuza Vodă. Printre cei care i-au întâmpinat au fost comandantul Garnizoanei Botoșani, locotenent colonel Ovidiu Damian, prefectul județului, Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei și de militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”.
Ștafeta a fost adusă de militarii Batalionului 634 Infanterie „Mareșal Józef Pilsudski” și a fost preluată de militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani. Prezent la eveniment, colonelul (r) Sergiu Balanovici a punctat faptul că ștafeta, care urmează să ajungă la Carei de Ziua Armatei, pentru a-i cinsti pe cei care s-au jertfit pentru eliberarea țării, are o însemnătate deosebită pentru botoșăneni întrucât în bătăliile duse la Carei, în toamna lui 1944, o parte dintre militarii români au fost conduși de generalul Gheorghe Avramescu, născut chiar în municipiul Botoșani.
Cel care a preluat ștafeta de la militarii nemțeni a fost sergentul Bordei Daniel, declarat subofițerul anului pe Brigada 15 mecanizată „Podu Înalt” și participant în cadrul unei misiuni internaționale în Afganistan. Din delegația botoșăneană care a însoțit ștafeta către municipiul Suceava, în cursul zilei de luni, 18 octombrie a.c., s-a aflat și comandantul Batalionului 335 artilerie, lt. col. Codruț Ștefan Obreja, dar și multiplul campion mondial în cursele de anduranță, Iulian Rotariu, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, învingător în luna septembrie în cursa „Ultra Bolivia Race”.
Ștafeta „Invictus”, care încercă să reconstituie, în mod fidel, trei dintre drumurile bătătorite odinioară de vitejii luptători, presupune trei trasee – roșu, galben și albastru (n.r. – după culorile drapelului național) care au avut ca puncte de plecare trei orașe diferite – Chișinău (roșu), Făgăraș (galben) și Mărășești (albastru). Participanții vor poposi la fiecare monument edificat în memoria străbunilor eroi, care s-au jertfit pentru libertatea și independența patriei, iar punctul final va fi municipiul Carei, ultima glie străbună eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata României, la data de 25 octombrie 1944. Traseele însumează peste 3.500 de km, cele trei ștafete urmând să parcurgă toate județele țării și să ajungă concomitent la Carei, pe 25 octombrie a.c., la Monumentul Ostașului Român, când militarii și voluntarii vor prezenta onorul, în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.
Județul Botoșani s-a aflat pe traseul ștafetei de culoare roșie, care a plecat din Chișinău pe 12 octombrie a.c. și a străbătut până acum județele Iași, Vaslui, Bacău și Neamț. Ștafeta a fost preluată astăzi de militarii suceveni și va străbate județele Suceava, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Satu Mare.
Ștafeta Veteranilor „Invictus”, ajunsă la ediția a 8-a, a devenit o tradiție și amintește, în fiecare an, despre spiritul care trebuie să ne unească pe toți în jurul veteranilor. „Curajul, perseverența, spiritul de sacrificiu, dar și recunoștința datorată eroilor noștri, ne vor da puterea necesară pentru a ajunge, la Carei, în 25 octombrie, de Ziua Armatei României”, sunt convinși organizatorii.