spot_img
miercuri, noiembrie 27, 2024
HomePrima PaginăMort înhumat prin scufundare în apă (video)

Mort înhumat prin scufundare în apă (video)

♦ Criza de locuri de veci şi lipsa de implicare a autorităţilor au făcut ca o familie din Botoşani să-şi înhumeze o rudă scufundând sicriul în apa din cavou

Experienţă şocantă pentru o familie din Botoşani, care a fost nevoită să îşi îngroape o rudă în condiţii umilitoare, la Cimitirul Pacea. Înainte de înmormântare, oamenii s-au trezit că cripta este inundată pe aproape toate cele trei nivele şi au trebuit să găsească singuri o soluţie pentru a putea continua ritualul de înhumare, deoarece cei de la cimitir au spus că nu se ocupă cu aşa ceva.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Fiica defunctului spune că părinţii ei au concesionat locul pentru criptă în urmă cu cinci ani, când a murit o soră de-a ei, din cauza unei boli grave. Cripta a fost construită pe trei nivele. După înmormântarea surorii, cripta a fost acoperită şi nu a mai umblat nimeni la ea până în urmă cu câteva zile, când femeia a fost nevoită să îşi îngroape tatăl. Cu o seară înainte, femeia a fost anunţată că două dintre cele trei nivele sunt inundate, iar pentru că nu mai putea amâna înmormântarea, a fost nevoită să recurgă la o soluţie extremă: să scoată apa din mormânt şi să îşi îngroape tatăl în acele condiţii.

„Am venit joi seară să scoatem capacul şi m-a sunat domnul care s-a ocupat de mormânt şi mi-a spus că este multă apă şi să facem ceva ca să scoatem apa de acolo. Am venit vineri dimineaţă şi am vorbit cu cineva din administrația cimitirului, dar mi-a spus că nu are tarif pentru scos apa. Am cerut măcar o pompă, dar mi-a spus că nu deţin nici pompă, nimic, şi să ne descurcăm singuri”, a spus Mihăiţă Hrom, ginerele defunctului.

„Am plătit nişte oameni şi au sos cu găleţile”

În acest context, oamenii nu au mai putut să-şi plângă ruda care trecuse la cele veşnice, ci au fost nevoiţi să caute soluţii pentru a scoate apa din mormânt.

„Aici sunt trei locuri, unde este îngropată şi sora mea. Este tip cavou, zidit, cimentuit. Când am văzut apa aia până sus am avut un şoc. Am făcut un atac de panică.

Am plătit nişte oameni şi au scos cu găleţile, dar tot nu au reuşit să scoată toată apa. Când am ajuns la cimitir, la ora unu, tatăl meu a fost pus în apă. A fost băgat sicriul 20-30 de centimetri în apă. Acum, după trei-patru zile, apa ar putea fi din nou până la nivelul trei. Ar trebui ca toată lumea să ridice capacul la morminte şi să vadă despre ce este vorba. Sicriul surorii era complet cufundat în apă şi apa avea un miros de putrefacţie când am deschis mormântul. Ni s-a spus că cineva şi-a făcut o canalizare pentru mormânt şi dacă ne-ar interesa, putem să facem şi noi la fel”, a spus Mirela Hrom, fiica celui decedat.

Oamenii se gândesc acum că acea zonă a cimitirului Pacea, din zona terenului de sport, ar putea fi cu probleme, iar rudele celor îngropaţi acolo ar putea afla că şi criptele lor sunt pline cu apă. De altfel, în zonă sunt mai multe camere pentru colectoarea apelor din izvoarele subterane pe tot versantul acelui deal, dar acestea sunt pline tot timpul.

Vină pasată la concesionari

Autorităţile locale spun că întreaga responsabilitate pentru întreţinerea mormintelor aparţine celor care au concesionat locurile de veci şi că nu îi pot ajuta cu nimic în astfel de situaţii. Mai mult, atunci când sapă pentru o criptă cu mai multe locuri, persoanele care concesionează sapă mai adânc şi sunt şanse mai mari să dea de pânza freatică de suprafaţă.

„Din punct de vedere administrativ, administraţia cimitirelor concesionează un loc de veci, care este administrat mai apoi de beneficiar. În acea secţiune a Cimitirului Pacea exista un sistem de drenaj vechi, care probabil este înfundat.

Este făcut înainte de Revoluţie, iar acum apa îşi face loc natural. Cauzalităţi de genul acesta au mai existat şi mai pot exista şi în viitor, pentru că nu putem să ne jucăm cu natura. Proprietarul hotărăşte dacă doreşte să realizeze două sau trei cripte şi astfel există un risc al beneficiarului să ajungă la pânza freatică. În zonă nu există un sistem de canalizare, deci nici nu cred că ar putea fi realizat”, a spus viceprimarul Bogdan Buhăianu.

Cei doi soţi se gândesc acum să concesioneze un alt loc de veci în altă zonă a cimitirului, urmând ca în viitorul apropiat să îi mute pe cei doi defuncţi.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
0.6 °
0.5 °
91 %
1kmh
100 %
mie
7 °
joi
8 °
vin
4 °
sâm
5 °
Dum
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Le mai curăță odată, că de alegeri nu s-a văzut deloc bine și uite ce a ieșit.

EDITORIAL

După cum era și normal, materialele de presă scrise de colegii mei despre activitatea parlamentarilor botoșăneni au stârnit un interes uriaș. Am primit neobișnuit...

EPIGRAMA ZILEI

Despre siguranță latră Uitând de niște indicii : Oastea-i lăsată la vatră, Vatra la ... servicii! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...