spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeInterviu„Ne spune și imnul, «Deșteaptă-te române», dar noi parcă refuzăm asta”

„Ne spune și imnul, «Deșteaptă-te române», dar noi parcă refuzăm asta”

Claudia Malancea, medic ATI la Spitalul Judeţean, susţine că aude foarte des de la pacienţi “nu am crezut că mi se va întâmpla mie, nu am crezut că e atât de grav”, şi aşa s-a ajuns ca spitalul să fie arhiplin, iar unii bolnavi nici să nu mai ajungă de pe lista de aşteptare la ATI

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Reporter: – Până la urmă această boală, Covid-19, este o răceală simplă sau ceva mai mult decât atât?

Claudia Malancea: – Acum depinde din prisma cărui pacient vorbim. Dacă vorbim din prisma unui pacient vaccinat, această boală se manifestă ca o răceală simplă. Dacă vorbim din prisma unui pacient nevaccinat, atunci putem vorbi de mai mult decât o răceală, putem vorbi de un cumul de boli. Prima boală Covid e “răceala”. Dacă intră virusul în nas sau în gură, de la caz la caz, veţi putea să răciţi ușor. A doua boală Covid e tulburarea coagulării prin inflamație sistemică. Nevaccinații, chiar dacă fac pneumonie, riscă mai mult să facă tromboze, infarct miocardic (IM), accident vascular cerebral (AVC), uneori în faza acută a infecției, dar alteori la două-trei luni după ce-au trecut prin boală. Deci dacă te vaccinezi, nu e vorba doar de răceală. E vorba și că îți reduci dramatic riscul de-a face tromboze. A treia boală Covid este sindromul acut respirator sever sau SARS. SARS nu e doar pneumonie, afectează țesutul care ține plămânul laolaltă, pe care îl “inundă” cu substanțe care nu au ce căuta acolo. Distruge arhitectura plămânului, în mare măsură permanent, și lasă niște cicatrici foarte urâte. În doar câteva zile, de la un plămân normal ajungi să pierzi 60-80% din funcția lui respiratorie. Față de SARS dat de COVID, vaccinul scade riscul de ordinul miilor de ori să faci complicația fatală a infecției. Mai mult, o persoană vaccinată versus una nevaccinată are o contagiozitate mult mai mică, doar la poarta de intrare, și care îl face pe vaccinat mult mai puțin infecțios, până la punctul la care, spre exemplu, dacă pui doi vaccinați, unul cu Delta în nas celălalt sănătos, maximul care se poate întâmpla e să facă amândoi o răceală ușoară care dispare în două-trei zile. Iar cu fiecare care “răcește” contagiozitatea e mai mică, sau deloc. Efectele pe care le poate da acest virus în cazul pacientului nevaccinat pot fi catastrofale. În principiu, gradul de afectare pulmonară poate ajunge până la 80-90%. Plămânul se umple cu lichid inflamator, acea furtună de citokine, care produce o acumulare de lichid inflamator și într-un final, pacientul ajunge în stadiul de fibroză. Practic, ca și cum pacientul s-ar îneca în timp real, iar noi nu putem face nimic.

-Dintre toate acestea pe care le-aţi spus, care ar fi cauza cea mai des întâlnită de deces în reanimare?

-Acest “înec în timp real” ar fi cauza cea mai frecventă, iar următoarele cauze ar fi aceste fenomene trombotice, care se produc ca și efect secundar al acestui virus.

-Acest val pare mult mai agresiv decât celelalte. De ce credeți că apar mai mulți bolnavi și cu forme mai grave, deși avem vaccin?

-Cu siguranță din cauza acestei tulpini Delta, care, documentați fiind la nivel mondial, are o contagiozitate mai mare, o agresivitate mai mare, drept dovadă și vârsta medie mult scăzută față de valurile anterioare.

-Lumea tinde oarecum să nu mai dea atât de multă importanță virusului în acest moment şi zilnic auzim că bolnavii se prezintă târziu la urgențe sau la medic. Care credeţi că este cauza pentru această situaţie?

-Părerea mea este că pacienții, fiind tineri, nu mai dau importanță atât de mare simptomelor, iar momentul în care ei se simt rău este deja un moment tardiv în evoluția bolii. Ajung târziu la spital şi de aici evoluția nefavorabilă a stării lor de sănătate.

-Credeți că numărul real al bolnavilor este mai mare?

-Cu siguranță este mai mare. Sunt mulți care încă stau acasă. Sunt mulți care se testează cu teste rapide din farmacie și rămân la domiciliu unde se tratează după ureche.

-Din punctul dumneavoastră de vedere, ce ar trebui să facă un pacient care se testează acasă și este pozitiv?

-Să sune medicul de familie în primă fază şi să se prezinte la spital la cel mai mic simptom pentru a fi evaluat radiologic, să se efectueze analize, iar după ce primeşte recomandări se poate întoarce să se trateze acasă. Nimeni nu vrea să țină pacienții cu forța în spital. Și așa este plin. Însă în acest fel bolnavii primesc un tratament, sunt urmăriți de un medic și își pot evalua simptomele și pot colabora cu medicul de familie pentru a şti dacă este momentul sau nu să se prezinte la spital. În acest fel cunosc, în primul rând, stadiul bolii.

-Pacienții ce vă spun, de ce se prezintă atât de greu la spital?

-Mentalitatea este de genul “nu am crezut că mi se va întâmpla mie, nu am crezut că este atât de grav”. Acesta este răspunsul cel mai frecvent pe care îl primim. O altă cauză cred că este o lipsă de informare cu care ne confruntăm din cauza unei democrații greșit înțeleasă. De asemenea, este o lipsă de promovare în ceea ce privește educația sanitară. Asta este părerea mea.

-Ați avut pacienți vaccinați pe secția de terapie intensivă?

-Pot să vă spun că procentul lor a fost extrem de mic, sub 1%. Unul dintre acești pacienți a prezentat patologie asociată extrem de gravă și a fost constatat decesul, iar cel de-al doilea a fost un pacient care a plecat de la noi în stare bună. Deci, totuși, vaccinul contează. Sunt multe zile cu peste 10 decese puse pe seama Covid, iar dintre acești pacienți niciunul nu a fost vaccinat. Procentul celor vaccinați care ajung la noi este infim.

-Ați avut pacienți care să regrete că nu s-au vaccinat sau să vă ceară să se vaccineze când au ajuns pe terapie intensivă?

-Am avut, am avut. Nu doar unul. Să ne ceară vaccin nu, pentru că realizează că este mult prea târziu, dar să regrete că nu s-au vaccinat da, am avut mulți. Și din păcate a fost mult prea târziu pentru majoritatea.

-Dumneavoastră v-aţi vaccinat?

-Da, am primit deja și a treia doză. M-am vaccinat pentru că eu cred în meseria pe care o practic, mă documentez, în primul rând, şi am crezut în acest vaccin. Am dorit să îmi ofer mie protecție, celor din jur, dar mai ales pacienților. Pentru că dacă eu mă îmbolnăvesc, deja este un cadru medical în minus în acest spital, pe lângă faptul că risc să infectez alte persoane, îngreunez și activitatea colegilor mei, care şi aşa sunt în deficit, ca număr.

-De ce nu gândesc așa toți colegii dumneavoastră? Foarte mulți medici nu doar spun că nu se vaccinează, dar sunt și foarte vehemenți împotriva vaccinului.

-Eu nu pot să vorbesc în numele altora. Fiecare este stăpânul propriei ființe și a propriei vieți şi suportă consecințele propriilor acțiuni. Din punct de vedere al secției mele, toți colegii suntem vaccinați. Asta ar trebui să îi întrebați pe ei, de ce nu se vaccinează. Eu am ales să o fac și nu regret.

-Ați avut vreodată vreo contradicție cu vreun coleg anti-vaccin pe această temă?

-Am avut, dar orice contradicție este un pas spre evoluție, din punctul meu de vedere. Am avut discuții, dar nu conflicte în adevăratul sens al cuvântului. A fost doar un schimb de opinii, constructiv. Iar persoana respectivă a ajuns să se vaccineze în cele din urmă.

-Care este situația în spital la ora actuală, mai sunt locuri?

-Situația în spital în momentul de față este dramatică, după cum cred că bine știți. Spitalul este arhiplin, la capacitate maximă, nu numai la noi, pe partea de terapie intensivă, ci și pe orice altă secție, fluxul este continuu. Avem pacienți în lista de așteptare pentru a fi admiși în ATI, dar nu mai ajung, din păcate.

-Există vreun criteriu pe baza căruia se aleg pacienții pentru a fi trimiși pe secția de terapie intensivă?

-Da, cel mai grav pacient ajunge la noi. Noi colaborăm cu medicii curanți de pe secții, care ne spun cât de grav este pacientul. Pe acest criteriu se internează în ATI. Ei sunt lângă pacienți în permanență și este la latitudinea lor, ei știu cel mai bine.

-Dacă veți fi pusă în situația să alegeți ce pacienți admiteți?

-Va fi un moment dramatic, ca pentru orice om care este pus într-o asemenea situație.

-Ce este mai periculos, Covidul sau reacţiile adverse ale vaccinului?

-Cu siguranță Covidul. Reacțiile adverse pot apărea de la orice medicament pe care îl luăm, nu doar de la vaccin. De la o simplă aspirină, sau paracetamol, poți face șoc anafilactic. Este datoria companiilor farmaceutice să treacă în prospect reacțiile adverse. Depinde de frecvența lor, dar cu siguranță de preferat este să ai o reacție adversă la vaccin, decât să fii intubat din cauza Covid. Am avut și eu reacții adverse la vaccin, dar au trecut în 24 de ore și apoi totul a revenit la normal.

-Cum au fost acești aproape doi ani de pandemie pentru dumneavoastră?

-Epuizanţi, frustranți și triști. Triști pentru că văd că nu am învățat nimic din perioada prin care am trecut, noi ca populaţie.

-Când ați început această meserie vă așteptați să pierdeți atât de mulți pacienți într-un timp atât de scurt?

-Nu cred că era cineva în lumea asta pregătit pentru așa ceva, să pierdem un număr atât de mare de pacienți într-un timp atât de scurt și printr-o evoluție atât de fulminantă nefavorabilă.

-Au fost cazuri care să vă marcheze?

-În minte mi-au rămas mulți, și nu doar mie, ci şi colegilor. Și mai discutăm despre ei, despre anumite cazuri, despre anumiți pacienți, care ne-au rămas întipăriţi în minte şi în suflet, pentru că am suferit alături de ei, ne-a părut rău pentru ei, ne amintim cuvintele pe care ni le adresau, pentru că noi zilnic mergem și vorbim cu ei, cu cei care pot să poarte o discuție. Și ne povestesc probleme de acasă, despre familie, ne povestesc tot felul de lucruri personale, și astfel ne fac parte din viața lor. Cred că unii dintre ei sunt conștienți că finalul va fi nefavorabil, dar nu o spun în mod direct. Majoritatea speră că se vor face bine, și la fel şi noi de altfel. Toți cei care ajung la noi ne roagă să îi facem bine, iar noi asta ne străduim să facem.

-Credeți că ar trebui să ne obișnuim cu acest mod de viață, cu pandemia?

-Eu aș vrea să nu ne obișnuim, aș vrea să ne vaccinăm, să ajungem la o vaccinare cât mai mare la nivelul populației și să nu ne obișnuim cu acest stil de purtat mască pe stradă, restricții, frică, suferință, spitale supraaglomerate, pacienți cu alte patologii, care în momentul de față, nu pot beneficia de o îngrijire medicală la standarde din cauză că spitalele sunt aglomerate cu pacienți Covid. Dovadă stau celelalte țări care au o rată de vaccinare peste 80%. Suntem în momentul de față țara cu cel mai mare număr de decese raportat la numărul de locuitori. Din păcate nu învățăm nimic. Ne spune și imnul, “Deșteaptă-te române”, dar noi parcă refuzăm asta.

-Credeți că ne-am relaxat prea repede în vară?

-Raportat la numărul de persoane vaccinate cred că da. Cred că această relaxare a fost greșit înțeleasă.

-Cum ar trebui îmbunătăţită campania de vaccinare?

-Cred că ar trebui mai multă promovare. Să luăm exemplul altor ţări, unde vaccinarea este în procent foarte mare. Repet, cred că ține foarte mult de gradul de educație, și nu mă refer la faptul că românii sunt needucați, ci la faptul că nu știu de unde să își culeagă informațiile.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...