În urma unei decizii luate de Guvern la începutul lunii, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) revine la plata indemnizațiilor de șomaj tehnic, dar și la plata indemnizațiilor pentru părinții forțați să rămână acasă, pe perioada pandemiei. Aceasta va fi valabilă până la finalul anului.
Ordonanța de urgență prevede ajutoare financiare pentru cei care intră în șomaj tehnic, ca urmare a restricțiilor și crizei generate de pandemie. Astfel, ANOFM va plăti până la 31 decembrie inclusiv, 75% din valoarea salariului mediu brut pentru un viitor șomer tehnic. Șomajul tehnic înseamnă suspendarea activității salariaților pe o anumită perioadă de timp.
„Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă continuă aplicarea măsurilor de protecţie socială a angajaţilor în contextul epidemiologic generat de răspândirea coronavirusului SARS-CoV2. Astfel, se reia plata indemnizației sub formă de șomaj tehnic, precum și acordarea unor zile libere plătite părinţilor, se arată în comunicat.
ANOFM va plăti și pentru angajații în „kurzarbeit”
Indemizațiile vor fi acordate și celor care vor intra în kurzarbeit, și anume munca de scurtă durată. Kurzarbeit este un model economic german, un sistem de lucru ce constă în reducerea programului de muncă sau chiar încetarea sa, în unele cazuri. În acest context, angajatorul plătește orele de muncă efective, iar statul plătește diferența până la salariul întreg.
Indemnizație și pentru părinți
Printr-o altă ordonanță, Guvernul a stabilit ca părinții care vor sta acasă cu cei mici să primească o indemnizație tot de 75% din valoarea salariului mediu brut pentru zilele libere. Măsura se va aplica pe tot parcursul anului școlar 2021-2022 pentru părinții nevoiți să rămână acasă cu cei mici. Aceasta se va aplica până la sfârșitul anului școlar 2021 – 2022, fără a se include vacanţele.
„Beneficiază de această măsură părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscriși la unități de învățământ, inclusiv antepreșcolar în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică a copiilor”, potrivit comunicatului emis de ANOFM.