Sentințele dispuse de instanțele de judecată în cazul unor condamnări cu suspendare continuă să fie ignorate de cei condamnați. Cel mai bun exemplu este cazul unui tânăr din satul Cuza Vodă, comuna Viișoara, care deși avea obligația să anunțe orice deplasare de la domiciliu mai mare de cinci zile, a plecat în străinătate de mai multe ori, fără să anunțe Serviciul de probațiune. Isprava a ieșit la iveală după ce tânărul cu pricina, Gheorghe P., în vârstă de 25 de ani, a fost prins la un moment dat în vamă, pe sensul de ieșire din țară, la numai o zi după ce discutase cu cel desemnat să-l supravegheze și pe care nu-l anunțase asupra intenției sale.
Acest lucru le-a atras atenția celor de la Serviciul de probațiune, care au aflat ulterior că tânărul, condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare după o agresiune, prestase doar jumătate din orele de muncă în folosul comunității la care fusese obligat. Ba mai mult, deși consilierul de probațiune a reușit să-l înscrie la o școală pentru a-și continua studiile, Gheorghe P. a mers la cursuri doar un singur an, după care nu s-a mai prezentat. Iar în momentul în care consilierul a început să-l caute, a primit același răspunsuri – este plecat în străinătate.
Punând cap la cap toate aceste informații, cei de la Serviciul de probațiune au sesizat Judecătoria Darabani și au cerut revocarea măsurii suspendării. Tânărul a fost chemat din nou în fața instanței de judecată pentru a da explicații și a cerut un răgaz de timp cu promisiunea că se va achita de toate obligațiile. Paradoxal, însă, nici această promisiune nu a fost respectată. Botoșăneanul nu s-a mai prezentat în fața magistraților, iar instanța a decis, săptămâna trecută, ca tânărul să execute pedeapsa în regim de detenție.