Amendată toamna trecută pentru că nu a sistat activitatea piețelor în spațiile închise pentru a combate pandemia de COVID-19, societatea Urban Serv SA Botoșani a scăpat de sancțiune. În urma unui proces deschis la Judecătoria Botoșani, magistrații au anulat procesul verbal prin care s-a aplicat amenda. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au făcut însă apel, iar situația va fi analizată și de Tribunal.
Totul s-a întâmplat pe 9 noiembrie 2020, când, din cauza numărului mare de infectări cu SARS-CoV-2 în rândul populației, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a dispus suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. În municipiul Botoșani, măsura urma să fie pusă în aplicare de societatea Urban Serv SA, însă, la presiunea producătorilor, autorităţile au căutat soluţii. Astfel, în Piaţa Viilor, unde toate spaţiile comerciale se aflau în interior, cei de la Urban Serv au scos geamurile și au rabatat parțial acoperișul, astfel încât piața agroalimentară să funcționeze în regim de spațiu deschis. A urmat însă un control și, întrucât societatea nu sistase activitatea în spațiile închise conform deciziei autorităților, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean au amendat societatea Urban Serv SA cu 3.000 de lei. Abia ulterior s-a dispus suspendarea activității în hala agroalimentară Viilor și scoaterea meselor producătorilor particulari de legume-fructe în exteriorul halei.
Dispoziţii contradictorii
Doar că, imediat ce a fost amendată, societatea Urban Serv a contestat în instanță procesul verbal de aplicare a sancțiunii, invocând că situația ar fi fost generată tocmai de autorități. Astfel, fiind o societate subordonată administrației publice locale, dispozițiile contradictorii primite de la autoritățile administrației publice locale și Instituția Prefectului ar fi îngreunat aplicarea rapidă și eficientă a măsurilor legale, însă pe parcursul zilei 9 noiembrie 2020 au fost suspendate toate activitățile în spațiile închise din piețe. Doar că instanța a decis să verifice mai întâi legalitatea întocmirii procesului verbal și a descoperit că polițistul care a aplicat amenda a fost prea expeditiv și nu a descris în amănunt neregulile găsite, așa cum ar fi trebuit, ci s-a limitat să descrie fapta prin termeni generici, cu trimiteri ale textelor de lege încălcate, menționând că „nu a luat măsurile necesare în vederea suspendării activității, conform actelor normative”.
„Instanța constată că era necesară precizarea faptei în concret, prin indicarea efectivă a activităților constatate la data respectivă de către agenți, pentru ca mai apoi să poată stabili dacă societatea a făcut sau nu proba contrară”, au subliniat judecătorii. Prin urmare, apreciind că procesul verbal nu ar fi fost completat corect, instanța a anulat amenda. Doar că reprezentanții IPJ nu au acceptat înfrângerea și au făcut apel, situația urmând să fie analizată și de Tribunal.