În urma discuțiilor din cadrul Consiliului Tripartit, Guvernul va majora salariul minim pe economie cu aproape 11%, ceea ce se traduce cu o creștere netă de 10 procente. Majorarea se va aplica de la începutul anului viitor, potrivit unor surse citate de G4Media.
Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Muncii, salariul minim brut pe economie va fi majorat la 2.550 lei, de la 1 ianuarie 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 10,9%, față de luna decembrie 2021. În prezent, salariul minim pe economie a fost stabilit, în ianuarie 2021, la 2.300 de lei brut, astfel că angajații primesc un salariu minim net de 1.386 lei. La un salariu brut de 2.550 lei, un angajat va primi un salariu net de 1.524 lei, ceea ce reprezintă o creștere netă de 138 lei.
În cadrul discuțiilor din Consiliu reprezentanții patronatelor au susținut varianta neimpozitării salariului minim, nu a creșterii lui, pentru că din această creștere statul ia înapoi jumătate din bani, practic.
Fostul ministru USR al economiei, Claudiu Năsui, susține că patronatele au dreptate și măsura e un cadou de rămas bun a guvernului Câțu pentru bugetari și cei cu pensii speciale.
„De ce are statul interes să tot crească salariul minim brut în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare?
În primul rând pentru că atunci când crește salariul minim brut, cresc impozitele pe care le ia statul. Din 100 de lei salariu, aproximativ jumătate merg la angajat și jumătate merg la stat. Creșterea salariului minim este o metodă de a crește banii pe care îi ia statul și de a diminua banii întreprinderilor private.
În al doilea rând pentru că atunci când crește salariul minim brut, cresc toate salariile bugetarilor. Toate salariile bugetarilor sunt exprimate în termeni de salariu minim (conform L153/2017).
Chiar dacă această lege se referă la personalul angajat în structurile centrale ale statului, cele din local sunt raportate la salariul viceprimarului, care la rândul său depinde de legea 153/2017. În final, toate vor crește.
Și, mai grav, crește și nivelul pensiilor speciale. Pentru că toate pensiile speciale sunt legate de salariul în plată. Pensia contribuabililor normali este legată numai de contribuție. Pensia lor specială este legată de salariul din categoria respectivă. Alt privilegiu care explică de ce pensiile speciale cresc la un ritm mult mai alert decât pensiile normale”, scrie fostul ministru într-o postare pe Facebook.
Prin metoda neimpozitare a salariului minim, propusă de patronate și de Claudiu Năsui nu ar fi impozitate în plus firmele private și nici nu ar crește pensiile speciale. Dar nici salariile bugetarilor care sunt calculate în funcție de salariul minim, nu ar mai crește.