spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BT"Aurul pădurii", dat unei firme din Harghita

„Aurul pădurii”, dat unei firme din Harghita

Direcția Silvică Botoșani a cesionat prin licitație dreptul de recoltare a trufelor, denumite generic și diamantele pământului sau aurul negru al pădurii. La licitație au participat mai multe societăți din Suceava, Bacău și din Harghita, aceasta din urmă fiind cea care a câștigat. De precizat este faptul că din Botoșani nu a participat vreo societate.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

“Licitația a fost inițiată de Direcția Silvică Botoșani ca fiind posesori ai fondului forestier, iar societățile au participat în calitate de cesionari ai dreptului de recoltă pentru trufe. Nu a participat nicio societate din Botoșani, la noi neexistând niciuna care să se ocupe cu treaba asta. Părerea mea este că nu sunt organizați, nu că nu sunt culegători. La licitație puteau să participe și persoane fizice, însă nu au fost”, a declarat Marius Havriș, directorul Direcției Silvice, Botoșani. În ceea ce privește valoarea contractului aceasta a refuzat să precizeze suma.

Potrivit directorului, în acest an au fost organizate două licitații, iar autorizația pentru cantitatea exploatată a fost de două tone. „Am primit autorizație pentru 2 tone și s-a făcut un contract pentru 1.600 kg. Până la această dată au fost recoltate foarte puține, în jur de 200-300 kg. Important este ca cei care recoltează efectiv să își atingă scopul, să găsească cantitatea, dacă nu, înseamnă c-au dat niște bani degeaba”, a spus acesta.

De asemenea, acesta a mai precizat că această activitate este o încercare, fiind realizată pentru prima dată. „Este o activitate care se organizează la nivel național, nu suntem singurul județ care face asta. Este o încercare”, a transmis Havriș.

Ce presupune recoltarea de trufe

Recoltarea trebuie să se facă în anumite condiții speciale. Astfel, ciupercile considerate drept „aurul negru al pădurilor” cresc în pământ, la adâncime de circa 10 – 15 centimetri (n.r. – nu la nivelul solului ca celelalte ciuperci), iar la recoltare ele trebuie extrase prin răsucire, așa încât planta să nu fie distrusă. Ele sunt recoltate cu ajutorul unor câini dresați, care reușesc să simtă mirosul lor.

Trufele sunt uscate mai apoi și vândute în general la export, la prețuri considerabile, fiind considerate drept un condiment. Din cauza gustului puternic, ele nu se consumă în cantități mari, ci sunt răzuite sau tăiate în felii extrem de subțiri. Trufele se dezvoltă doar în anumite zone, de regulă în pădurile de stejar, și în anumite condiții meteo-climatice.

„Cetățeanul, pe baza unei legitimații, se prezintă pe teren doar cu câini și face recoltarea de trufe. Nu se face cu sapa sau cu altfel de metode pentru a preveni distrugerea habitatului trufelor. În cazul în care se intervine mecanic, cu sapa de exemplu, în următorul an nu va mai fi recoltă”, a explicat Marius Havriș.

Control la culegători

Garda de Mediu Botoșani a verificat, în urmă cu circa două săptămâni, Direcția Silvică Botoșani, dar și două firme care recoltau trufe, nuci și plante medicinale din pădurile aflate pe raza județului Botoșani. Controlul a avut loc după ce autoritatea competentă pentru protecția mediului, în baza studiilor de evaluare pentru anul 2021, a emis autorizații pentru recoltarea a 2.625 kg trufe și 562.400 kg alte plante din flora spontană a județului Botoșani, aici fiind incluse și plantele medicinale (n.r. – 150.000 kg măceș fructe, 28.000 kg flori soc, 24.000 kg tei flori, frunze, etc și 250.000 kg nuci, precum și alte plante).

Verificările au avut loc în perioada 19 iulie – 15 septembrie a.c., iar controlul a arătat că atât persoanele juridice, cât și instituția care a scos la licitație acele activități, au respectat condițiile prevăzute în autorizațiile emise.

Potrivit legii, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru persoane juridice, desfășurarea de activități de recoltare, capturare și/sau de achiziție și comercializare pe piața internă a plantelor și animalelor din flora și fauna sălbatică, terestră și acvatică, sau a unor părți ori produse ale acestora, în stare vie, proaspătă ori semiprelucrată, de persoane fizice sau juridice neautorizate de autoritățile publice teritoriale pentru protecția mediului.

Interesul uriaș pentru aceste ciuperci a dus la apariția așa-zișilor „braconieri”, care încearcă să recolteze trufele ilegal din păduri. Garda de Mediu urmărește aceste activități tocmai pentru a proteja culturile existente întrucât trufele se dezvoltă doar în anumite zone, de regulă în pădurile de stejar, și în anumite condiții meteo-climatice.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.6 ° C
2.6 °
0.5 °
91 %
1.5kmh
50 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...