Trei familii din comuna Răchiți s-au trezit cu gospodăriile inundate din cauza unei avarii de proporții, care a survenit la conducta de alimentare cu apă ce duce spre Unțeni. Deși oamenii au sunat la Nova Apaserv, apa a curs timp de trei zile, interval în care grădinile localnicilor s-au transformat într-un veritabil lac de acumulare. Apa părea să izvorască din pământ, iar din cauza presiunii și a debitului destul de mare, oamenii au făcut șanțuri, încercând să dirijeze șuvoiul cât mai departe de locuințe. „De sâmbătă sau duminică s-a spart, iar de atunci apa curge continuu. Toată curtea mustește de apă. Nici nu mai știm ce să facem. Am sunat la Nova Apaserv, dar este miercuri (n.r. – 29 septembrie) și nu a venit nimeni. Vă spun sincer că am sunat și la 112, pentru că nu mai știam ce să facem, dar m-au luat la mișto și cei de acolo. Mi-au spus să închid vana”, s-a plâns Mihai Budu, unul dintre cei afectați.
„Voi merge la Tribunal”
Bărbatul spune că tot ce avea în grădină a fost distrus și va fi nevoit să ceară daune de la operatorul de apă. Înecat în noroaiele din jurul casei, botoșăneanul este revoltat mai mult de faptul că, deși i-a anunțat despre avarie, cei de la operatorul de apă nu au intervenit timp de trei zile. „Voi merge la Tribunal și îi voi da în judecată. Nu se mai poate așa. Am sunat să îi anunț de avarie și timp de câteva zile nu au făcut nimic”, a adăugat Mihai Budu.
Fără explicaţii
Contactați de reporterii „Monitorul”, reprezentanții Nova Apa Serv au recunoscut avaria și au precizat că s-a intervenit în cursul zilei de ieri pentru remedierea defecțiunii, dar nu au avut nicio explicație pentru întârziere, de parcă acest lucru ar fi o normalitate. „Se lucrează deja. A trebuit să se întrerupă furnizarea apei. S-a intervenit, însă nu știm cât va dura până la repunerea în funcțiune a sistemului”, a spus Liviu Ștefan, directorul general provizoriu de la Nova Apaserv.
Avarii majore la ordinea zilei
Situația nu este nouă și pare deja o obișnuință. O altă avarie de proporții survenită la conducta de aducțiune apă Bucecea-Cătămărăști Deal, undeva pe teritoriul comunei Leorda, a dus la inundarea mai multor grădini din zonă. Oamenii spuneau că situația dura de aproape două luni, interval în care s-au scurs pe apa sâmbetei milioane de metri cubi de apă. Șuvoaiele care se scurgeau din conductele Nova Apaserv s-au transformat cu timpul într-un pârâu. În luna iulie, o altă lucrare efectuată de Nova Apaserv în comuna Răchiți, care a branșat mai mulți abonați de pe o conductă veche pe alta mai nouă, i-a adus la disperare pe unii localnici. Gropile săpate au fost abandonate zile în șir, interval în care acestea s-au umplut cu apă, devenind pericol public. În luna august, operatorul de apă s-a ales cu o sancțiune din partea comisarilor de mediu, după ce mai mulți localnici din zona Cătămărăști deal și Lebăda s-au trezit cu terenurile inundate.
Amenzi peste amenzi
Din cauza acumulărilor de apă la suprafață, comisarii de mediu au sancționat societatea, considerând că totul s-a întâmplat din cauza neîntreținerii rețelelor de alimentare cu apă sau neasigurării intervenției în timp util. Tot atunci, reprezentanții Gărzii de Mediu au stabilit măsuri cu termen în sarcina operatorului economic pentru remedierea neconformităților constatate. În luna iulie, operatorul de apă a fost amendat și de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) din cauza „producerii unui disconfort locuitorilor din Flămânzi și apariția riscului pentru sănătatea publică a populației”. Sancțiunea a fost aplicată după ce Serviciul Control în Sănătatea Publică a efectuat o serie de verificări atât la Nova Apaserv, cât și la Flămânzi, unde sute de locuințe au rămas fără apă menajeră. În urma controlului, Nova Apaserv s-a ales cu o amendă de 3.000 de lei, recomandându-se să ia măsuri imediate pentru reducerea disconfortului și a riscului pentru sănătatea publică a locuitorilor din aria de distribuire a apei potabile.
Problemele pleacă de la conducere
Reprezentanții Nova Apaserv au dat vina de fiecare dată pe conductele vechi, dar și pe faptul că, în unele situații, proprietarii terenurilor pe unde trec conductele societății nu îşi dau acordul pentru efectuarea intervențiilor, întrucât li se distrug culturile agricole. În realitate, însă, proasta administrare a firmei a făcut ca în prezent societatea să nu dețină propriile utilaje pentru a merge la intervenții. În plus, numărul angajaților care lucrează în acest compartiment de intervenții a scăzut de la un an la altul. În schimb, angajații din compartimentul administrativ s-au înmulțit. Din acest motiv, atât cei din cadrul Consiliului de Administrație, cât și cei de la Consiliul Județean, au cerut adoptarea unei noi organigrame, care să eficientizeze activitatea, însă bătălia se duce tot pentru menținerea în funcție a tuturor celor care au „spate politic”, fiind susținuți de PSD sau ALDE, care conduc în prezent și Consiliul de Administrație.