Pentru a marca ziua internațională a conștientizării asupra risipei și deșeurilor alimentare, la Liceul tehnologic „Petru Rareș” din Botoșani s-a desfășurat o activitate de informare, organizată de Direcția pentru Agricultură (DAJ) Botoșani.
La liceul agricol a fost prezent directorul DAJ, Cristian Delibaș care a transmis elevilor prezenți câteva aspecte despre importanța acestei zile, dar și consilierul din cadrul DAJ ,Mihai Cracană, care a transmis informații detaliate legate de acest subiect. De asemenea, și directorul liceului, Radu Achiferiței, a vorbit despre riripa și deșeurile alimentare.
„Astăzi, în cadrul Liceului agricol Petru Rareș s-a desfășurat o activitate în colaborare cu Direcția pentru Agricultură. Prin acest eveniment se dorește aducerea la cunoștință a celor tineri de a fi precauți în ceea ce privește risipa și deșeurile alimentare”, a transmis Radu Achiferiței.
Elevii au ascultat cu atenție cele prezentate astăzi și au transmis că această activitate a fost benefică, fiind important ca aceste probleme să fie conștientizate.
„Consider că această activitate este benefică, mai ales că mulți dintre noi nu avem în vedere această problemă. Ar trebui să se realizeze chiar mai des astfel de activități în rândul nostru, al elevilor. Proiectul de astăzi a fost educativ, am avut de învățat”, a declarat Costiana-Elena Bouroșu, elevă în cadrul liceului agricol.
Activitatea de conștientizare s-a desfășurat și în celelalte două licee agricole, respectiv Liceul tehnologic ,,Demostene Botez”, Trușești și Liceul tehnologic ,,Alexandru Vlahuță din Șendriceni.
„Acest tip de activitate s-a desfășurat în toate cele trei licee cu profil agricol finanțate de Ministerul Agriculturii. Prin aceste activități vrem să aducem la cunoștință elevilor, să conștientizeze ce înseamnă această risipă alimentară și a deșeurilor alimentare”, a transmis Cristian Delibaș.
În jur de 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare sunt estimate ca fiind generate anual în UE, deșeuri provenind de pe întregul lanț alimentar, însă ponderea cea mai mare o reprezintă deșeurile provenite din gospodării. Risipa alimentară generează schimbări climatice, având o amprentă de carbon de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de seră globale și, pe lângă costurile socio-economice pe care le implică, aceasta are și implicații de natură etică: aproximativ 800 de milioane de oameni din lume sunt subnutriți.