spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTCalamități profitabile pentru unii primari

Calamități profitabile pentru unii primari

Banii oferiți de Guvern pentru tot felul de calamități au fost deseori subiect de scandal și dispute politice. În alte situații, sumele au fost „sifonate” prin tot felul de aranjamente ticluite de „băieții deștepți”. Milioane de lei au ajuns și anul acesta în județ pentru a acoperi pagubele lăsate în urmă de ploile torențiale din vară. Asta după ce în iunie și iulie șuvoaiele scurse de pe versanți au inundat zeci de localități și au lăsat în urmă un adevărat dezastru.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Trei milioane de euro

Banii au fost asigurați în două tranșe – una în iulie, când 29 de localități din județ au primit de la Guvern peste 8 milioane de lei, iar cealaltă săptămâna trecută, când au fost alocate fonduri totale de aproape 7,45 milioane de lei pentru 20 de unități administrative din județul Botoșani afectate de inundații și alte fenomene meteo extreme în vara acestui an. În total, 15, 45 milioane de lei, adică echivalentul a 3 milioane de euro. „Toate zonele afectate au fost verificate de comisii mixte de specialiști, astfel încât toate unitățile administrativ-teritoriale ce au infrastructură afectată, primesc acum sume pentru lucrări. Indiferent de coloratura politică”, anunța săptămâna trecută prefectul județului, Dan Nechifor.

Verginel Gireadă, favoritul alocărilor

La prima tranșă din iulie, de exemplu, banii s-au dus în 14 localități conduse de primari PSD, care au primit în total 3,221 milioane lei, în timp ce 11 localități în care primarii sunt liberali au primit 4,363 milioane de lei. Restul de 419.000 lei au fost distribuiți către acele localități în conduse de doi primari independenți, unul PMP și celălalt ALDE. Cumva s-a respectat structura după numărul de mandate deținute în județ de principalele două partide, cu un „plus” la liberali unde. deși au mai puțini primari, au primit ceva mai mulți bani. Schema de repartizare pare că s-a respectat și la tranșa a doua de fonduri, când opt localități conduse de primari PSD au primit 3,054 milioane lei, iar 11 unități administrativ-teritoriale în care primarii aparțin PNL au beneficiat de alocații care totalizează 4,354 milioane lei, 72.000 de lei plecând spre comuna Românești, unde primarul este din partea ALDE. Din nou un plus pentru liberali la fonduri alocate. Dezechilibrul pare să fi fost determinat de comuna Mihai Eminescu, unde primarul liberal Verginel Gireadă a primit bani de două ori – în iulie și în septembrie – și nu oricum, ci cele mai mari sume de fiecare dată. În total, vreo 3,1 milioane de lei, adică cât alte 5-6 sau chiar mai multe comune la un loc.

Comună mai oropsită decât tot municipiul

Privind pe hârtie, comuna Mihai Eminescu pare să fi fost lovită de un cataclism pentru că a primit de fiecare dată cele mai consistente sume din județ, depășind per total inclusiv banii încasați în cele două tranșe de municipiul Botoșani – 1,753 milioane de lei în iulie și încă alți 1,352 milioane de lei în septembrie. „Comuna Mihai Eminescu are 9.000 de locuitori și aproape 150 de kilometri de drumuri, dar și opt sate”, spune primarul Verginel Gireadă, care susține că în ultimii ani, din cauza schimbărilor meteo-climatice și a reliefului, multe zone de pe teritoriul satelor au fost inundate în urma ploilor torențiale. „La Cervicești, la casa de adunare, torenții au rupt o bucată de drum și poduri. Toate podețele erau subdimensionate, au fost inundate toate gospodăriile. Și Cătămărăști Vale a fost de nenumărate ori sub ape pentru că vine gârla pădurii, cu frunze și crengi, astupă toate tuburile și apele inundă întreg satul. Toate podețele sunt vechi, făcute înainte de 1989, iar acum trebuie să le schimb cu C-uri, de 3 – 4 metri”, spune primarul Gireadă. Probleme au fost și la Stâncești, în zona Fundoaia, unde apele venite dinspre pădure au inundat jumătate de sat, dar și pe Dresleuca, colmatată aproape în întregime, dar și pe un alt pârâu, Ioanei. „Vi se pare mult 1,3 milioane de lei ? Un pod din C-uri de 3,5 metri pe un metru și jumătate este 80 – 90.000 de lei”, a replicat Verginel Gireadă. Și, chiar dacă pe lista drumurilor sau străzilor afectate apare aceeași denumire, atât pe lista din iulie cât și pe cea din septembrie, primarul comunei Mihai Eminescu spune că este vorba de tronsoane diferite, unele drumuri sau străzi măsurând și peste 5 kilometri. „Stabilirea tronsoanelor de drumuri afectate s-a făcut cu topografi, nu la ochi. Situația este exactă, la milimetru”, a adăugat Verginel Gireadă. Cum a ajuns ca o comună să aibă peste 100 de kilometri de drumuri a recunoscut-o tot primarul comunei. Încercând să scurteze distanțele dintre sate, pentru ca localnicii să nu ocolească și 12 kilometri pe șosea, primarul și membrii Consiliului local au trecut în intravilan o serie de drumuri de exploatare, care au devenit drumuri sătești și drumuri comunale. „Păi ce rost avea ca oamenii din Cervicești să ocolească pe drumul național până la Cucorăni, când era un drum mai scurt”, a explicat Verginel Gireadă. Cât a contat faptul că soția lui, Aneta Gireadă, deține funcția de subprefect al județului, este greu de spus. Mai ales că toate comisiile de inventariere a pagubelor au fost constituite din ordin al prefectului.

„Comisiile sunt suverane”

Chiar dacă face parte din același partid politic (PNL), prefectul județului, Dan Nechifor, exclude și el orice imixtiune politică în acest caz. Asta pentru că toate constatările la obiectivele afectate de inundații au fost făcute de către o comisie formată din specialiști din mai multe instituții – Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Drumuri Naționale și Drumuri Județene. „În aceste situații, comisiile sunt suverane pentru că ele merg la fața locului și verifică să vadă dacă se încadrează sau nu, iar eu nu pot să contest acele constatări. Am avut și alte localități cu 80.000 de lei. Inclusiv municipiul Botoșani (n.r. – unde primarul este PSD) va beneficia a 1,648 milioane de lei pentru consolidarea versantului de la Pacea. Și trebuie să ne uităm la ceea ce au însemnat manifestările meteorologice – dacă am dat și la municipiul Botoșani, înseamnă că cele două localități au fost în același areal al manifestărilor meteorologice”, a spus prefectul Dan Nechifor. Cât privește absența de pe cele două liste a unor localități care au avut de suferit, prefectul Nechifor spune că totul a ținut de autoritățile locale, care fie au apreciat că nu se impune să ceară despăgubiri, fie s-au mișcat prea greu. „Prevederile legale sunt limpezi – dacă raportul operativ nu este întocmit în maxim 24 de ore de la manifestările meteorologice, ești decăzut din dreptul de a mai solicita bani din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului. Recunosc, au fost multe cazuri în care autotitățile locale nu s-au încadrat în termenul de întocmire a raportului operativ”, a adăugat prefectul.

„Chiar nu am avut pentru ce să cer bani”

Ilie Ivanache, primarul de Ungureni

De pe cele două liste cu fonduri alocate de la Guvern surprinde lipsa unor comune la fel de mari, Ungureni și Vorona, care, deși sunt amplasate în zone predispuse la fenomene extreme, nu au solicitat anul acesta bani de la Guvern. „Slavă Domnului pentru că noi am scăpat anul acesta de astfel de probleme. Chiar nu am avut pentru ce să cer (n.r. – bani). A plouat și la noi torențial, dar din fericire nu am avut drumuri distruse. Noi am avut probleme anii trecuți, dar acum nu. Anul trecut am primit aproape 400.000 de lei și i-am folosit pe toți. Lucrările au fost finalizate chiar anul acesta”, a declarat primarul comunei Ungureni, Ilie Ivanache (PNL). La rândul său, primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan (PSD), a recunoscut că nu a primit niciun ban, dar nici nu a cerut. „Ne-a ferit Dumnezeu de toate. Nu am cerut niciun leu pentru că nici situația nu a impus-o. Da, comuna este mare și sunt multe sate, dar nu am avut pentru ce să cerem bani”, a spus Aurel Ștefan. Prin urmare, este greu de spus dacă la Botoșani calamitățile au avut sau nu „culoare politică”.

PRIMA TRANȘĂ TOTAL JUDEȚ 8,003 MILIOANE LEI
1 Municipiul Botoșani 737.000 lei

PSD

Refacere străzi: str. Barbu Lăzăreanu, Str. Izvoarelor, str. Moara de Foc, str. Vâlcele, Str. Zimbrului – 3,116 km

Refacere structură rutieră asfaltată în intersecția Str. Săvenilor cu str. Împărat Traian – 157 mp

Refacere pasarelă pietonală Str. Plopilor peste pârâul Luizoaia

Refacere 3 sisteme de scurgere ape pluviale: 1 sistem în intersecția Calea Națională cu str. Ion Pillat, 1 sistem în intersecția str. Octav Onicescu cu str. Împărat Traian, 1 sistem în intersecția str. George Enescu cu str. Mihail Kogălniceanu

2. Orașul Ștefănești 138.000 lei

PNL

Refacere drumuri sătești: DS 689 (str. Mihai Eminescu), DS 214 (str. Râpa Galbenă), DS 525 (str. Liviu Rebreanu), DS 321(str. Sf. Gheorghe), DS 448 (str. Emil Racoviță), DS 703 (str. Ghe. Lazăr), DS 279 (str. Mihai Viteazul) – oraș Ștefănești; DS 642 (str. Sf. Ioan), DS 642 (str. George Topârceanu), DS 72 (str. Matei Corvin), DS 86-670-69 (str. Dimitrie Cantemir) – sat Stânca; DS 911 (str. Burebista) – sat Bobulești; DS 139 (str. Gheorghe Punga) – sat Bădeuți – 4,600 km
3 Comuna Avrămeni 34.000 lei

PSD

Refacere drumuri sătești: DS 72 – sat Timuș; DS 70 – sat Panaitoaia – 0,670 km

Refacere 1 podeț pe DE 392-DE 384 (între satele Ichimenii Noi și Ichimenii Vechi)

4 Comuna Călărași 553.000 lei

PNL

Refacere drumuri comunale: DC 35E între sat Pleșani – sat Libertatea; DC 35G – sat Libertatea; DC 35A, DC 35B, DC 35D – sat Călărași – 6,100 km

Refacere drumuri sătești: DS 156, DS 157-161, DS 126, DS 182, DS 77, DS 250-257, DS 1, DS 167 – sat Pleșani; DS 202, DS 123, DS 11, DS 95+76+67, DS 155, DS 176, DS 185/1, DS 54, DS 45, DS 32, DS 217, DS 4 – sat Libertatea; DS 499, DS 469/1, DS 416, DS 369, DS 312, DS 260, DS 200, DS 500+DS 103, DS 60, DS 17, DS 180, DS 732, DS 874, DS 920, DS 980, DS 757, DS 1029, DS 1057, DS 756/1, DS 789/1, DS 1094, DS 1226 – sat Călărași – 11,800 km

Refacere 2 podețe pe DC 35E – sat Pleșani

5 Comuna Concești 138.000 lei

independent

Refacere drumuri sătești: DS 21, DS 35, DS 38, DS 37, DS 3, DS 19, DS 26, DS 59, DS 58, DS 67, DS 56, DS 69 – sat Concești – 5,250 km

 

6 Comuna Corni 20.000 lei

PSD

Refacere drumuri de exploatare: DE 55+DE 553+DE 42 – sat Corni – 0,500 km

Refacere 1 podeț DE 55+DE 553+DE 42 – sat Corni

7 DS 1265 – sat Grivița – 11,500 km

7 Comuna Cordăreni 236.000 lei

PSD

Refacere drumuri sătești: DS 129, DS 157, DS 334, DS 253, DS 290, DS 353, DS 375, DS 430, DS 694, DS 705, DS 604, DS 605, DS 760, DS 799, DS 934, DS 1039, DS 1084, DS 1062, DS 1070, DS 890/1, DS 884, DS 878, DS 856 – sat Cordăreni; DS 500, DS 482, DS 162, DS 133, DS 45, DS 46, DS 303, DS 302, DS 24, DS 25 – sat Slobozia; DS 1409, DS 1207, DS 1276, DS 1114, DS 1220,

Refacere drum vicinal: DV 100 – sat Cordăreni – 0,500 km

Refacere 1 km șanț dalat pe DC 71A – sat Cordăreni

8 Comuna Coțușca 26 .000 lei

PNL

Refacere drumuri sătești: DS 61, DS 67, DS 92, DS 127, DS 390, DS 442 – sat Crasnaleuca; DS 119, DS 143 – sat Cotu Miculinți – 1,620 km
9 Comuna Cristinești 123.000 lei

PNL

Refacere drumuri sătești: DS 391 – sat Dămileni – 1,800 km

Refacere drumuri de exploatare: DE 532, DE 543 – sat Dămileni – 3,000 km

10 Comuna Drăgușeni 596.000 lei

PSD

Refacere drumuri comunale: DC 21 – sat Drăgușeni; DC 7 – sat Sarata – 1,050 km

Refacere drumuri sătești: DS 889, DS 957, DS 848, DS 586, DS 764, DS 392, DS 512, DS 730 – sat Drăgușeni – 2,050 km

Refacere drumuri de exploatare: DE 111, DE 107 – sat Podriga – 3,600 km

Refacere 9 podețe: 1 podeț pe DS 889, 1 podeț pe DS 957, 1 podeț pe DS 848, 1 podeț pe DS 586, 1 podeț pe DS 764; 1 podeț pe DE 111 – sat Drăgușeni; 2 podețe pe DC 7 – sat Sarata; 1 podeț pe DE 107 – sat Podriga

11 Comuna Durnești 90.000 lei

PNL

Refacere drum comunal: DC 26 – între sat Băbiceni și sat Broșteni – 3,000 km
12 Comuna Frumușica 598.000 lei

PNL

Refacere drumuri sătești: DS 572, DS 340, DS 396, DS 248 – sat Stroiești; DS 248, DS 195, DS 263+DS 368+DS 283, DS 283 – sat Șendreni; DS 106, DS 301, DS 144 – sat Vlădeni Deal; DS 85, DS 40 – sat Vlădeni Vale; DS 223 – sat Rădeni Vechi; DS 119+DS168 – sat Rădeni Noi; DS 230, DS 28, DS 231, DS 121 – sat Boscoteni – 18,950 km

Refacere drumuri de exploatare: DE 191 – sat Rădeni Vechi – 1,000 km

13 Comuna George Enescu 101.000 lei

PSD

Refacere drumuri comunale: DC 138 – sat Stânca – 0,380 km

Refacere drumuri sătești: DS 1231, DS 1190, DS 145 – sat Dumeni; DS 1560, DS 1579 – sat Șipoteni; DS 147-DS 173 – sat Popeni – 2,220 km

Refacere drumuri de exploatare: DE 535 – sat Șipoteni, DE 70, DE 71/0 – sat Stânca – 0,820 km

14 Comuna Havârna 131.000 lei

PSD

Refacere drumuri sătești: DS 1419, DS 1121, DS 1420, DS 1452+DS1154, DS 1497, DS 1588, DS 934, DS 698, DS 642, DS 800 – sat Havârna; DS 446, DS 494, DS 270, DS 77 – cătun Bașeu (sat Havârna); DS 223, DS 204, DS 132 – sat Gârbeni; DS 88, DS 146, DS 276, DS 146, DS 285 – sat Tătărășeni; DS 262, DS 18, DS 192, DS 180 – sat Balinți – 6,770 km
15 Comuna Hudești 236.000 lei

PSD

Refacere drumuri sătești: DS 1223, DS 121, DS 1068, DS 1477, DS 1500 – sat Hudești; DS 520, DS 444, DS 1416, DS 936 – sat Mlenăuți; DS 202, DS 433-DE 1351 – sat Bașeu; DS 732, DS 760, DS 673, DS 12, DS 1101 – sat Alba; DS 130 – sat Baranca – 9,290 km

Refacere drumuri de exploatare: DE 100 – sat Alba; DE 866 – sat Hudești – 0,800 km

16 Comuna Ibănești 284.000

PNL

Refacere drumuri comunale: DC 81 – sat Ibănești – 1,500 km

Refacere drumuri sătești: DS 113, DS 24, DS 127-38, DS 80, DS 321, DS 686, DS 349, DS 700, DS 699, DS 427 – sat Dumbrăvița; DS 1550, DS 1365, DS 723, DS 8, DS 1366, DS 1551, DS 220, DS 456, DS 421, DS 972, DS 50 – sat Ibănești – 10,450 km

Refacere drumuri de exploatare: DE 609 – sat Dumbrăvița; DE 128, DE 174/4, DE 303 – sat Ibănești – 2,200 km

17 Comuna Manoleasa 134.000

PSD

Refacere drumuri sătești: DS 535 – sat Loturi; DS 51 – sat Iorga; DS 70/1 – sat Manoleasa Prut; DS 57, DS 80, DS 180, DS 132, DS 242, DS 198, DS 177, DS 154, DS 113, DS 312, DS 319, DS 105 – sat Manoleasa – 4,230 km

Refacere 1 podeț pe DE 551 – sat Manoleasa

18 Comuna Mihai Eminescu 1,753 milioane lei PNL Refacere drumuri comunale: DC 61B, DC 61C, DC 61 – sat Cătămărăști; DC 62 – sat Cervicești; DC 62 – sat Cucorăni; DC 61A – sat Stâncești – 3,900 km

Refacere străzi: Str. Lalelelor, Str. Măcinilor – sat Cătămărăști Deal; Str. Porumbeilor, Str. Amurgului, Str. Lacului, Str. Grădinilor, str. Codrii de Aramă – sat Cătămărăști; Str. Dorohoiului, str. Buduhacea, Str. Pădurii, Str. Școlii – sat Cervicești; str. Petre Irimiescu, Str. Izvorașului – sat Cucorăni; Str. Dumbravei – sat Ipotești; Aleea Poveștilor; str. Fundoaia; str. Theodor Calimachi, Str. Salcâmilor, str. I.D. Marin, Str. Izvorului – sat Stâncești; Str. Școlii – sat Manolești – 9,000 km

Refacere 7 podețe: 2 podețe în sat Cătămărăști Vale , 2 podețe în sat Ipotești (Ale. Gavanului, str. Nuferilor), 3 podețe în sat Stâncești (Str. Cetăților, Str. Izvorului, str. Fundoaia)

19 Comuna Mileanca 346.000 lei

PSD

Refacere drumuri comunale: DC 21B – sat Codreni; DC 21A – sat Seliștea – 4,200 km

Refacere drumuri sătești: DS 1022, DS 958, DS 44, DS 28, DS 106, DS 145, DS 174, DS 955, DS 865, DS 249, DS 749, DS 706, DS 564, DS 2, DS 533, DS 464, DS 432, DS 393, DS 314, DS 279 – sat Mileanca; DS 280, DS 323, DS 253, DS 162, DS 152, DS 176, DS 193, DS 84, DS 71, DS 55 – sat Codreni; DS 57, DS 139, DS 66, DS 49, DS 133, DS 73, DS 40, DS 158, DS 1526, DS 82, DS 30, DS 164, DS 116, DS 91, DS 10 – sat Scutari; DS 81, DS 53 – sat Seliștea – 10,480 km

Refacere drum de exploatare: DE 220 – sat Mileanca – 1,000 km

20 Comuna Mitoc 81.000 lei

PSD

Refacere drum comunal: DC 9A sat Mitoc – sat Horia – 1,800 km

Refacere drumuri sătești: DS 973, DS 761, DS 925 – sat Mitoc – 0,900 km

21 Comuna Nicșeni 191.000 lei

PNL

Refacere drumuri comunale: DC 65 între sat Nicșeni – sat Dacia – 2,000 km

Refacere drumuri sătești: DS 6, DS 50 – sat Dacia; DS 259

DS 215, DS 352, DS 351, DS 389, DS 692, DS 574, DS 595

DS 555, DS 533, DS 629, DS 657, DS 400, DS 735 – sat Nicșeni; DS 159, DS 361+DS 389, DS 453, DS 479, DS 901 – sat Dorobanți – 4,380 km

22 Comuna Românești 99.000 lei

ALDE

Refacere drumuri comunale: DC 330 (între sat Românești și sat Sarata), DC 370 (între sat Românești și sat Albești) – 3,300 km
23 Comuna Stăuceni 340.000 lei

PNL

Refacere drumuri sătești: DS 124, DS 209, Str. 18, DS 295, DS 390, DS 337, DS 441, DS 426, DS 464 – sat Victoria; DS 926, DS 1016, DS 1131, DS 223, DS 293, DS 1160/1 – sat Tocileni; DS 51, DS 267, DS 245, DS 232, DS 233, DS 106, DS 246 – sat Siliștea; DS 351, DS 352, DS 263, DS 243/1, DS 285, DS 92, DS 510, DS 534, DS 326 – sat Stăuceni – 8,840 km

 

Refacere 4 podețe: 2 podețe în satul Victoria, 1 podeț la intersecția DS 223 cu DS 107 – sat Tocileni, 1 podeț sat Stăuceni

24 Comuna Sulița 92.000 lei

PMP

Refacere străzi: Str. 295 (Alunului), Str. 41 (Stejarului) + Str. 9 (Lastari) – sat Sulița; Str. 769 (Zorilor), Str. 145 (Dorului), Str. 559 (Aliezului) – sat Dracșani – 1,450 km

Refacere drumuri de exploatare: DE 1113-1114 – sat Sulița; DE 1755 – sat Dracșani – 1,200 km

Refacere 100 ml șanț betonat distrus pe Str. 260 (Sloboziei)

25 Comuna Suharău 90.000 lei

independent

Refacere drumuri sătești: DS 1410, DS 1457, DS 1689, DS 1626, DS 1508, DS 1516, DS 1269, DS 1322/1, DS 949, DS 1231, DS 1155, DS 1019, DS 725, DS 751, DS 231, DS 201, DS 27, DS 137, DS 289, DS 386, DS 60, DS 401 – sat Suharău; DS 237, DS 128, DS 129, DS 14, DS 19 – sat Plevna; DS 24, DS 72, DS 449, DS 439, DS 459, DS 468, DS 101 – sat Smârdan; DS 245,

DS 234, DS 529, DS 333, DS 338, DS 339, DS 187, DS 162 – sat Lișna; DS 863, DS 864, DS 837, DS 876 – sat Oroftiana – 9,500 km

Refacere drumuri de exploatare: DE 934, DE 606 – sat Suharău – 0,650 km

Refacere 1 podeț pe DS 1457 – sat Suharău

Refacere șanț dalat pe DC 82 – sat Suharău – 0,940 km

26 Comuna Trușești 134.000 lei

PSD

Refacere drum comunal: DC 32 – sat Trușești – 1,000 km

Refacere străzi: Str. 22, Str. 24, Str. 25, Str. 26, Str. 29, Str. 49, Str. 51, Str. 52 + 53 – sat Trușești; Str. 14 + Str. 15 + Str. 34 + Str. 35 – sat Buhăceni – 3,150 km

Refacere 1 podeț pe str. 26 – sat Trușești

27 Comuna Tudora 267.000 lei

PNL

Refacere drumuri sătești: DS 2003, DS 1909, DS 1860, DS 1207, DS 1176, DS 393, DS 375, DS 41, DS 268, DS 221, DS 441, DS 844, DS 943, DS 872, DS 904; DS Dealul Crucii, DS 290, DS 268, DS 440, DS 619, DS 656, DS 373 – sat Tudora – 8,900 km
28 Comuna Văculești 205.000 lei

PSD

Refacere drumuri comunale: DC 71 – sat Văculești; DC 74 – sat Gorovei – 7,500 km

Refacere drumuri sătești: DS 338, DS 414, DS 573, DS 526 – sat Sucenița; DS 11, DS 12 – sat Gorovei; DS 850, DS 786, DS 51, DS 215, DS 967, DS 136, DS 393 – sat Văculești – 5,880 km

29 Comuna Vârfu Câmpului 230.000 lei

PSD

Refacere drum comunal: DC 67 – sat Ionășeni – 3,500 km

 

A DOUA TRANȘĂ TOTAL JUDEȚ 7,48 milioane lei
municipiul Botosani 1,648 milioane lei

(PSD)

refacere 0,100 mp structură rutieră asfaltică – Calea Națională nr. 24F și refacere sistem de scurgere ape pluviale plus stabilizare versant, str. Pacea nr. 108
orașul Bucecea 96.000 lei

(PSD)

refacere drumuri sătești: DS 43 (str. Nucilor), DS 41 (str. Scarlat Miclescu), DS 321 (str. Înv. Stoleru), DS 211 (str. Înv. Stoleru, DS 212 (str. Frații Poroh) – sat Călinești – 3,000 km și refacere 1 podeț pe DC 177 – sat Călinești
orașul Darabani 219.000 lei

(PNL)

refacere străzi: str. Dealu Bălan, str. Iasomiei, str. Velniței, str. prof. Moroșanu Constantin, str. Crinilor – cartier Teioasa; str. Mărășești, str. A.I. Cuza, str. Ștefan cel Mare, str. Costișa, str. 1907 – cartier Cornești; str. Vânătorilor – cartier Mărgineni; str. Traian, str. Ion Vodă – cartier Bombeni; str. Văii, str. Loziei – sat Bajura – 3,650 km
Orașul Ștefănești 506.000 lei

(PNL)

Refacere străzi: str. A.D. Xenopol, str. C. Daicoviciu – sat Stânca; str. Otilia Cazimir, str. Mareșal Averescu, str. Costache Negruzzi, str. George Călinescu – sat Bobulești; str. Nicolae Grigorescu, str. Elena Cuza – sat Bădiuți – 4,296 km

Refacere drumuri comunale: DC 23 – sat Stânca; DC 25A, DC 25C – oraș Ștefănești – 7,238 km

Refacere 3 podețe: 1 podeț pe DS 104 – sat Bobulești; 1 podeț în sat Bădiuți (fam. Epure), 1 podeț în sat Bădiuți (intersecție str. E. Hancu cu str. D. Bolintineanu)

comuna Avrămeni 9.000 lei

(PSD)

refacere drumuri sătești: DS 255, DS 362 – sat Timuș; DS 223 – sat Dimitrie Cantemir – 0,400 km și refacere 1 podeț pe DE 323 – sat Dimitrie Cantemir

Refacere străzi: str. Dimineței, str. Teiului, str. Izlaz, str. Morarului, str. Frunzelor, str. Căminului, str. Școala Veche

comuna Albești 886.000 lei

(PNL)

refacere str. Speranței – sat Jijia; str. Viilor, str. Toloaca, str. Rozelor, str. Ferarului – sat Buimăceni; str. Pădurii, str. Pârâului, str. Rotunda, str. Răsăritului, str. Principală – sat Coștiugeni str. Rampei, str. Zorilor, str. Salcâmilor, str. Horei – sat Mășcăteni; str. Tineretului, str. Ponoarei, str. Nucului, str. Lutăriei, str. Mortun – sat Albești; str. Cimitirului; str. Hârtopului, str. Școlii, str. Hățașului, str. Răchiților, str. Margaretei, str. Bradului, str. Bujorului, str. Izvorului – sat Tudor Vladimirescu – 11,540 km

Refacere drum comunal: DC 40 – sat Coștiugeni – 1,000 km

comuna Broscăuți 117.000 lei

(PSD)

Refacere drumuri sătești: DS 144, DS 1208, DS 1016 – sat Broscăuți; DS 31 – sat Slobozia – 1,950 km
comuna Copălău 150.000 lei

(PNL)

Refacere drum comunal: DC 46B – sat Cerbu – 2,000 km
Comuna Durnești 16.000 de lei

(PNL)

Refacere drumuri sătești: DS 120 – sat Băbiceni; DS 158 – sat Broșteni; DS 323, DS 365, DS 258 – sat Guranda; DS 276 – sat Durnești – 0,550 km
Comuna Gorbănești 96.000 lei

(PSD)

Refacere drumuri sătești: DS 345, DS 99, DS 185, DS 217, DS 236 – sat Vânători; DS 54, DS 116 – sat Silișcani – 3,200 km
Comuna Hănești 105.000 lei

(PNL)

Refacere drumuri sătești: DS 537, DS 266, DS 330, DS 470, DS 493, DS 501, DS 516, DS 553, DS 234, DS 188, DS 426, DS 554 – sat Hănești; DS 66/1 – sat Borolea; DS 218/1, DS 150, DS 99, DS 138, DS 189 – sat Sarata Basarab – 3,500 km
Comuna Leorda 168.000 lei

(PNL)

Refacere străzi: str. L 19, str. L 33 – sat Leorda; str. D 16, str. D 4 – sat Dolina; str. M 10, str. M 15, str. M 7 – sat Mitoc; str. C 5, str. C 8, str. C 1 – sat Costinești – 2,800 km
Comuna Mihai Eminescu 1,352 milioane lei (PNL) Refacere străzi: str. Mihai Eminescu, str. Izvorului, str. Florilor – sat Stâncești; str. Înserării, str. Porumbeilor – sat Cătămărești; str. Petre Irimescu, str. Sotir Măzăreanu, str. Săvel Manu, str. Valea Bulhacului – sat Cucorăni – 2,150 km

Refacere drumuri comunale: DC 61A, DC 61B – sat Stâncești – 0,600 km

Refacere 6 podețe: 2 podețe pe str. Mihai Eminescu – sat Stâncești, 2 podețe pe str. Mihai Eminescu – sat Cervicești, 1 podeț pe str. Săvel Manu, 1 podeț pe str. Valea Bulhacului – sat Cucorăni

Consolidare 400 ml șanț pe str. Mihai Eminescu – sat Cervicești

Comuna Nicșeni 102.000 lei

(PNL)

Refacere drumuri sătești: DS 338, DS 755, DS 422, DS 380, DS 436, DS 465, DS 331, DS 223 – sat Nicșeni; DS 309, DS 286, DS 158, DS 13, DS 420, DS 452, DS 414, DS 654, DS 604, DS 861, DS 583 – sat Dorobanți – 3,010 km

Refacere 2 podețe pe DS 50 – sat Dacia

Comuna Păltiniș 701.000 lei

(PNL)

Refacere drumuri comunale: DC 2, DC1005 – sat Horodiștea; DC 2 – sat Slobozia; DC 2A – sat Păltiniș – 1,950 km

Refacere drumuri sătești: DS 68, DS 81, DS 121, DS 318, DS 198, DS 341, DS 1508, DS 245, DS 1148, DS 873, DS 1297, DS 1240, DS 1271, DS 1340, DS 601, DS 1418, DS 643, DS 579, DS 830, DS 799, DS 875, DS 16, DS 33, DS 340, DS 1709, DS 1343, DS 1614, DS 1407, DS 551, DS 676, DS 875 – sat Păltiniș; DS 58, DS 223, DS 338, DS 526, DS 96, DS 549, DS 571, DS 655, DS 16, DS 275,

DS 375 – sat Horodiștea; DS 24, DS 30 – sat Slobozia; DS 70, DS 126, DS 138, DS 151 – sat Cuzlău – 13,420 km

Refacere drum de exploatare: DE 668 – sat Horodiștea – 0,800 km

Comuna Românești 72.000 de lei

(ALDE)

Refacere drumuri comunale: DC 370 – sat Românești, DC 330 – sat Sărata – 3,500 km

Refacere drumuri sătești: DS 485, DS 442, DS 654 – sat Românești; DS 286, DS 180 – sat Dămideni; DS 52 – sat Sărata – 1,450 km

Comuna Santa Mare 977.000 lei

(PSD)

Refacere drumuri comunale: DC 35B – sat Santa Mare; DC 35 – sat Berza; DC 52A – sat Ringhilești – 4,400 km

Refacere drumuri sătești: DS 510, DS 494, DS 689, DS 375, DS 644, DS 110, DS 96, DS 621, DS 409, DS 475, DS 863, DS 788 – sat Santa Mare; DS 92, DS 70, DS 83, DS 24, DS 146, DS 135, DS 47, DS 63, DS 101, DS 119 – sat Berza; DS 19, DS 66, DS 118, DS 98, DS 67, DS 84 – sat Ilișeni; DS 12, DS 69, DS 55 – sat Ringhilești Deal; DS 63, DS 164 – sat Bogdănești; DS 83, DS 91, DS 101, DS 125, DS 169 – sat Ringhilești – 9,720 km

Refacere 2 podețe: 1 podeț pe DS 863 – sat Bădărăi; 1 podeț pe DS 128 – sat Ringhilești Deal

Comuna Stăuceni 149.000 lei

(PNL)

Refacere drumuri sătești: DS 107, DS 223, DS 267, DS 765, DS 926, DS 989, DS 691, DS 764, DS 690, DS 648 – sat Tocileni; DS 106, DS 232, DS 245, DS 246, DS 51 – sat Siliștea; DS 389, DS 379, DS 5, DS 45, DS 124, DS 209, DS 295, DS 440, DS 441, DS 390, DS 337, DS 284, DS 426 – sat Victoria – 4,040 km

Refacere 4 podețe: 1 podeț la intersecția DS 764-DS 885; 1 podeț la intersecția DS 690-DS 648 – sat Tocileni; 1 podeț pe DS 284; 1 podeț la intersecția DS 5-DS 45 – sat Victoria

Comuna Vârfu Câmpului 75.000 de lei

(PSD)

Refacere drumuri sătești: DS 83 – sat Ionășeni; DS 504, DS 579, DS 42 – sat Lunca; DS 113, DS 301 – sat Dobrinăuți Hapăi – 2,500 km
Comuna Vlădeni 36.000 de lei

(PSD)

Refacere drumuri sătești: DS 482, DS 440, DS 191, DS 334, DS 297 – sat Mândrești; DS 156, DS 122 – sat Vlădeni; DS 643, DS 598, DS 620 – sat Brehuiești – 1,230 km

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...