Oamenii de afaceri din Botoşani şi din întreaga ţară sunt purtați din nou pe drumuri, din cauza birocrației. Potrivit unei noi norme, deținătorii de firme trebuie să meargă la Registrul Comerțului pentru a depune o nouă hârtie. Este vorba de declarația privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, care trebuie depusă până pe 1 octombrie. Cei care nu se conformează riscă amenzi.
„Nu înțeleg de ce se face această declarație”
Cei vizaţi se arată nemulțumiți, spunând că în aceste vremuri în care activitatea le-a fost dată peste cap de pandemie, în loc să fie ajutaţi sau măcar lăsaţi să-şi gestioneze afacerile cum ştiu ei mai bine, sunt puşi pe drumuri pentru o nouă găselniţă legislativă. Aceştia consideră că declarația de beneficiar real este inutilă, ținând cont de faptul că datele se regăsesc la Registrul comerțului. „Toate datele sunt chiar la ei şi, în plus, statul are toate pârghiile de a afla cine este beneficiarul real al societăţii fără să le declar eu. Nu văd de trebuie să bat eu drumul să le spun ceva ce ei ştiu deja”, a declarat un patron.
Mai mult, cei care au venit să depună declaraţia au aflat că trebuie să stea şi la rând. „Ce părere pot să am? Normal că nu sunt de acord, dar ce să facem?”, a declarat un botoșănean care aștepta la rând pentru declarația beneficiarului real. Totodată, nemulțumită de această procedură s-a arătat și Cătălina Temneanu, o tânără care deține un magazin în Botoșani. „De exemplu, eu acum trebuia să fiu la magazin. Sincer nu am reușit să înțeleg la ce folosește, doar știu că trebuie și atât”, a spus Cătălina Temneanu.
„Nu înțeleg de ce se face această declarație. Dacă cineva își schimbă datele firmei, persoana în cauză vine și anunță acest lucru. Trebuie completat un formular, cu datele firmei, precum că ești doar tu”, a transmis Daniel Olariu.
Birocraţie reinventată
Administratorii de firme trebuie să depună la Registrului Comerțului declarația de beneficiar real după ce obligația a fost reintrodusă în Parlament printr-un amendament. Potrivit legii, persoanele juridice sunt supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului, depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, o declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăților. (1.1) Sunt exceptate de la obligația depunerii declarației regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat. De asemenea, declarația anuală se depune la oficiul registrului comerțului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale, iar dacă intervine o modificare privind datele
de identificare ale beneficiarului real, declarația se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.
Amenzi uriașe pentru cei care nu depun declarația
Pe 1 octombrie se împlinește termenul de depunere a declarației anuale privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului, potrivit legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Persoanele juridice care nu depun declarația conform legii riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
„Nerespectarea de către reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligației de depunere a declarației privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contravenție se sancționează cu amendă; dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancțiunii contravenționale reprezentantul persoanei juridice nu depune declarația privind datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunța dizolvarea societății”, potrivit Oficiului National al Registrului Comerțului.
Deși am încercat să obținem un punct de vedere de la conducerea Registrului Comerțului, ni s-a transmis să luăm legătura cu reprezentanții instituției centrale.