Partidul Național Liberal are un nou președinte în persoana premierului Florin Cîțu. După trei luni în care alegerile din PNL au împărțit partidul în două, cu atacuri directe sau voalate între cele două tabere, liberalii și-a stabilit astăzi noua conducere. În urma confruntării directe, victorios a ieșit Florin Cîțu, care a adunat 2.878 de voturi (60,2% din numărul voturilor valabil exprimate), cu aproape o mie mai multe decât Ludovic Orban (n.r. – care a adunat 1.894 de voturi). „Împreună construim România Liberală”, a fost mesajul lui Florin Cîțu. La rândul său, fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, care va fi depusă luni, și a precizat că începând cu această zi parteneriatul dintre el și președintele Klaus Iohannis încetează.
Congresul pentru alegerea preşedintelui PNL s-a desfășurat la Romexpo, iar la lucrări au participat 4.874 de delegaţi din întreaga ţară, Din cauza numărului mare de participanți, au existat momente în care s-au creat aglomerații, mai ales atunci când delegaţii au mers să-și ridice buletinele de vot. Nu au lipsit însă incidentele. Premierul Florin Cîțu nu a fost lăsat să își prezinte moțiunea „România Liberală” întrucât au existat persoane care l-au huiduit și l-au întrerupt tot timpul. Cu toate acestea, premierul și-a continuat discursul, iar către și-a pierdut și vocea. Ulterior, tabăra lui Orban i-a acuzat pe adversari că au încercat să controleze votul. Asta pentru că unii delegați nu au mai tras perdeaua de la cabina de vot, atunci când au mers să-și exprime opțiunea, iar alții ar fi încercat să fotografieze buletinul de vot.
Printre invitați s-a aflat președintele României Klaus Iohannis, dar și liderul UDMR, Kelemen Hunor, și cel al PMP, Cristian Diaconescu. Șeful statului a făcut referire și la situația din coaliție, dar și-a exprimat convingerea că PNL va continua să guverneze responsabil. „Guvernarea nu este un loc al ironiilor sau al gâlcevii nesfârşite, în care unii parteneri se comportă ca şi cum ar fi într-o dezbatere pe reţelele de socializare, iar când apare primul impas îşi iau lucrurile şi pleacă. Guvernarea înseamnă responsabilitate, perseverenţă, tenacitate, dialog real cu cetăţenii. Cine nu este pregătit pentru aşa ceva nu poate guverna în România”, a spus Klaus Iohannis.
Pentru accesul participanţilor la lucrări au fost impuse o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, intrarea în sala reuniunii făcându-se numai pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală. De asemenea, preşedinţii filialelor PNL au fost obligaţi, la rândul lor, să verifice dacă delegaţii au toate documentele necesare.
Delegația liberalilor botoșăneni, care a participat la congresul PNL, a fost formată din aproape 100 de persoane și a fost condusă de președintele organizației județene, deputatul Costel Șoptică. În urmă cu aproape două săptămâni, liberalii botoșăneni au anunțat că susțin moțiunea lui Florin Cîțu.