Peste 700 de botoşăneni au cerut şi au primit concentratoare de oxigen în acest an. Alţi aproape 300 de botoşăneni aşteaptă pentru a primi un alt tip de dispozitiv medical care să îi ajute să aibă o viaţă mai apropiată de normal.
Potrivit datelor oficiale, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoşani a primit, de la începutul anului până în prima săptămână din septembrie, 1919 cereri pentru proteze şi alte dispozitive medicale. Categoria de dispozitive cu cele mai multe solicitări este cea de echipamente de oxigenoterapie, respectiv concentratoarele de oxigen cu 706 cereri (37%), urmată de proteze auditive, cu 385 cereri (20%) şi dispozitivele de mers precum fotolii rulante, cadre sau cârje, în număr de 273 (14%).
Dintre cererile depuse de botoşăneni în acest an au fost soluţionate 1.644, iar alte 69 au fost depuse anul trecut, valoarea decontului fiind de 2.251.544,12 lei. Reprezentanţii CAS spun că există liste de aşteptare pentru o serie de botoşăneni care au depus cereri, pentru că bugetul lunar este de multe ori depăşit. Oamenii sunt nevoiţi să aştepte câteva luni, în funcţie de importanţa protezei pentru sănătatea acestora.
„Pentru dispozitivele medicale acordate tuturor solicitanţilor în regim de urgenţă, cum sunt: echipamentele pentru oxigenoterapie, dispozitivele pentru protezare stomii şi incontinenţă urinară durata medie de soluţionare a cererii este 24-48 de ore. În situaţia în care cererile pentru dispozitive medicale conduc la depăşirea fondului lunar aprobat şi se întocmesc liste de prioritate pentru asiguraţi, acestea au avut o durată medie de 3 luni până la soluţionare”, a precizat Alina Mustiaţă, preşedinte director general al CAS Botoşani.
Peste 200 de botoşăneni sunt în aşteptare
Potrivit acesteia, la data 8 septembrie existau 275 de cereri pe lista de aşteptare, cu o valoare de 301.295,07 lei.
Bugetul pentru anul 2021 la dispozitive medicale este de 2.544.000 lei, însă în perioada imediat următoare CAS Botoşani va primi sume suplimentare pentru trimestrul IV 2021 la rectificarea bugetară, astfel că este posibil ca mai multe cereri să fie aprobate în lunile următoare.
Potrivit unui ordin al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, fiecare dispozitiv are un preţ de referinţă care este decontat de stat, iar dacă pacienţii doresc un dispozitiv mai performant, vor achita diferenţa din buzunarul propriu. Spre exemplu, pentru o proteză auditivă se decontează 1.008,35 lei, pentru o proteză laringiană 1.353,17 lei, pentru o stomă, în funcţie de complexitate, între 161,33 şi 832,40 de lei. Pentru proteze de picior, în funcţie de mărime şi complexitate, CAS decontează între 1.835 de lei şi 7677 de lei, tarifele fiind aproape asemănătoare şi pentru o proteză de mână. Pentru oxigenoterapie se decontează 192 sau 577 de lei, în funcţie de aparatul necesar, iar o proteză de sân este decontată cu 409 lei.