Ada Macovei, inspector şcolar general şi consilier municipal PNL, i-a cerut astăzi sprijin primarului Cosmin Andrei, în demersul privind stoparea practicii vizând colectarea fondului clasei şi asigurarea de către părinţi a unor materiale necesare în şcoli. Alesul local i-a cerut edilului să prezinte fondurile alocate de către municipalitate unităţilor de învăţământ.
„Să ieșiți public și să le spuneți tuturor părinților care încă mai contribuie la fondul clasei, după care se plâng că fac acest lucru, deși nu cred că-i forțează nimeni și să arătați bugetele fiecărei unități de învățământ pentru materiale sanitare, pentru dezinfecție, pentru tot ce trebuie în școli și, mai ales, execuția bugetară până la această dată. Ca să le arătăm părinților că Primăria se ocupă atât cât poate și cât îi permite bugetul de asigurarea tuturor condițiilor necesare de funcționarea școlilor din municipiul Botoșani, iar fondul clasei este un abuz. Și din partea părinților care fac lucrul acesta și-i forțează și pe ceilalți părinți să contribuie și din partea profesorilor care acceptă şi a directorilor”, a declarat Ada Macovei.
Oficialul a recunoscut că aceste lucruri nu vor putea fi stopate, dar pot fi măcar diminuate cu ajutorul primarului şi al colegilor „care trebuie să cunoască situaţia, aşa cum este ea”.
„Fiecare părinte poate să aleagă dacă copilul poate să învețe de pe o culegere sau nu”
„În ceea ce privește manualele, auxiliarele și materialele didactice, da, fiecare părinte poate să aleagă dacă copilul poate să învețe de pe o culegere sau nu. Și iarăşi este vina celor care fac lucrul acesta pentru că nu lucrează diferențiat, cei care vor din culegere, să lucreze din culegere, ceilalţi din manualele care sunt asigurate în proporţie de 98% în judeţul Botoşani, exceptând clasa a III-a, cu câteva discipline”, a mai spus Ada Macovei.
Primarul Cosmin Andrei a propus să fie organizată o şedinţă cu directorii de şcoli în cadrul căreia să fie prezentată execuţia bugetară de la finele anului trecut, pentru a demonstra că, deşi unele unităţi nu au cheltuit toţi banii alocaţi, au fost ceruţi bani şi de la părinţi. „Am şi eu lista cu materiale sanitare pe care părinţii trebuie să le aducă în plus la unele şcoli şi ştiu că sunt bani din costul per elev. Mai mult, municipalitatea poate veni cu investiţii şi cu susţinerea actului educaţional, astfel încât părinţii să nu trebuiască să mai plătească nimic la şcoală, în afara acelor auxiliare la care aţi făcut referire, dar aici trebuie un management mai bun şi doar împreună cu dumneavoastră putem face acest lucru pentru că aveţi alte pârghii asupra directorilor”, a afirmat Cosmin Andrei.
„Mai bine faci listuţa şi o împingi sub nas părinţilor”
Eugen Ţurcanu, consilier municipal PNL, a arătat că reprezentanţii şcolilor trebuie să facă achiziţii proprii de materiale sanitare, însă unii directori, contabili şefi sau persoane care se ocupă de achiziţii „au boală să paseze tot timpul ori către părinţi, prin comitetele acestea de colecte de bani, ori către primărie”. „Ei înţeleg puterea de a fi director doar prin prisma avantajelor şi a faptului că au plăcuţa pe uşă şi îl cheamă director, dar oricare ar fi director, şi nu vreau să se supere acum nici alţi colegi din inspectorat sau profesori, e mereu aceeaşi boală – mai bine faci listuţa şi o împingi părinţilor sub nas”, a spus Eugen Ţurcanu.
Potrivit acestuia, aceeaşi practică este întâlnită şi la Creşa Municipală. „Civilizaţia pleacă de la folosirea grupului sanitar şi spălatul pe mâini, după aia vorbim despre educaţie complexă privind informaţia pe care o transmitem copiilor. Noi nu suntem în stare să-i disciplinăm să folosească toaletele civilizat şi trebuie să aducem de acasă baxuri de hârtie igienică şi săpun şi de aici pleacă toată povestea”, a concluzionat Eugen Ţurcanu.
Problema produselor pe care părinţii trebuie să le asigure în şcoli a fost adusă în atenţia publică şi de către Raluca Ştefania Curelariu, consilier municipal USR.