Cosmin Andrei, primarul municipiului, a anunţat că au fost începute demersurile în vederea obţinerii autorizaţiei de mediu pentru Centrul Municipal pentru Colectarea Deşeurilor Reciclabile (CMCDR). Centrul a fost amenajat lângă vechea rampă pentru depozitarea deşeurilor, închisă în vara anului 2010.
În urmă cu un an, primarul Cătălin Flutur a organizat acolo o conferinţă de presă, pentru a anunţa că acest centru va rezolva o parte dintre probleme în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor.
Municipalitatea a achiziţionat cea mai inteligentă şi economică soluţie de compostare urbană a deşeurilor verzi existente în România şi anume tehnologia Gore Cover, controlată prin calculator (în valoare de 281.899 de lei), un utilaj multifuncţional (Multione) cu accesorii, cu care se execută lucrări de săpare, încărcare, descărcare, cernere, cernere compost, omogenizare sol fertilizant şi un tocător de crengi, profesional, capabil să prelucreze întreaga cantitate de deşeuri verzi generată de parcurile şi grădinile publice din municipiu.
Proiectul municipalităţii îi inspiră şi pe alţi edili din regiune
Practic, deşeurile verzi din oraş sunt aduse în acest centru, tocate şi puse sub o prelată specială, dotată cu o instalaţie modernă. Sub această prelată intră 200 de metri cubi (90 de tone), cantitate care în două luni este transformată în compost. Instalaţia de compost funcţionează din vara anului trecut. Compostul a fost folosit pe spaţiile verzi din municipiu, în parcuri, dar şi la Cornişa. Se estimează că anual acest centru va produce 1200 de metri cubi pe an de compost. Acest proiect al municipalităţii botoşănene este cunoscut şi la nivelul altor primării din zona Moldovei. O echipă de la Primăria Iaşi a fost la Botoşani pentru a vedea cum funcţionează instalaţia de compost, ulterior anunţând că instituţia va cumpăra o instalaţie similară, dar cu o capacitate mai mare.
După ce va fi finalizată procedura autorizării, botoşănenii vor putea duce în acest centru, pe lângă resturi vegetale, mobilier vechi, resturi din construcţii şi demolări (numai cele rezultate din lucrările executate în locuinţe, nu şi din demolări industriale) inclusiv chiuvete şi wc-uri, dar şi aparatură electrocasnică defectă. Resturile din construcţii trebuie puse pe categorii, respectându-se principiul selectării deşeurilor la generator. Aceste deşeuri din construcţii vor fi depozitate, după care vor fi preluate de societatea Conrec, unitate care deţine instalaţie de concasare. Materialul rezultat va fi folosit la diverse lucrări.
Mobilier donat familiilor nevoiaşe
Dacă mobilierul predat în centru mai poate fi folosit, acesta va fi donat familiilor nevoiaşe. Edilii intenţionează să acorde persoanelor care aduc mobilier bilete la spectacole de teatru sau concerte ale filarmonicii. Botoşănenii care vor primi cu titlu gratuit acel mobilier vor trebui să presteze ore de muncă în folosul comunităţii. Mobilierul care nu mai poate fi folosit va ajunge la depozitul de la Stăuceni.
Botoşănenii nu vor trebui să plătească nimic pentru aceste deşeuri, însă vor primi un bon cu cantitatea predată pentru a exista o evidenţă a acestei activităţi. Prin înfiinţarea acestui centru va scădea considerabil cantitatea de deşeuri transportată la depozitul de la Stăuceni, lucru care se va vedea şi în sumele pe care le avea de plată primăria. Mai mult, edilii speră că prin acest proiect vor dispărea de la rampele de lângă blocuri mormanele de resturi vegetale şi deşeurile voluminoase.