Reprezentanții Asociației Nord organizează în lunile august și septembrie 15 ateliere educative prin cultură susținute de artiști din toată țara. Acestea se adresează copiilor și adolescenților din Darabani și Botoșani.
Copiii și adolescenții se pot înscrie gratuit printr-un formular la unul dintre atelierele de arte vizuale, artele spectacolului, scriere și creativitate, patrimoniu și meșteșuguri, video mapping sau muzică. Ateliere Nordului vizează implicarea a 150 de copii – copii rămași acasă din orașul Darabani, copiilor aflați în situație de risc, copiilor romi din centrul istoric al Botoșaniului și comunităților din care aceștia fac parte. Scopul acestor ateliere este acela de a facilita dialogul între tineri și reprezentanți ai organizațiilor civice și autorităților publice.
O parte dintre ateliere se vor desfășura în perioada 27-29 august, în cadrul celei de-a VIII-a ediție a festivalului Zilele Nordului, la Darabani.
Printre trainerii care vor susține ateliere se numără scriitoarea Svetlana Cârstean, jurnalista Florentina Toniță, actorii Mirela Nistor, Ioana Brăilescu și Ionuț Caras, lectorul universitar Mihai Bulai și compozitoarea Izabela Vieriu.
#AteliereleNordului este un proiect derulat de Asociația Nord și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Asociație implicată în dezvoltarea culturală a regiunii
Asociația Nord contribuie la dezvoltarea prin culturală a regiunii de Nord: Botoșani – Suceava – Iași – Cernăuți – Chișinău. Misiunea Asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor din Nord, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina).
Printre proiectele realizate de aceștia se remarcă Festivalul „Zilele Nordului”, proiect emblematic al Asociației, care a debutat în 2014 și a adus la Darabani primele concerte de după ´90 în Poiana Teioasa, dar și spectacole de teatru, ateliere și conferințe pentru tineri, tururi ghidate în regiune, precum și un reviriment al tradiției duminicale a Horei de la Darabani, sub forma unui spectacol de muzică populară în Poiana Teioasa, a precizat Octav Teioșanu în cartea sa, „Monografia Laconică a Localității Darabani”, ediția a II-a.