spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăPrim-procuror plătit în plus şi în puşcărie

Prim-procuror plătit în plus şi în puşcărie

Condamnată la șase ani și 10 luni de închisoare cu executare în dosarul „Șantaj la Parchet” și exclusă din magistratură, Raluca Stăncescu, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, va mai primi niște bani de la Ministerul Justiției. Este vorba de niște diferențe salariale pentru perioada în care a lucrat în Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, diferențe cerute în instanță în cadrul unui proces comun deschis împreună cu alți foști magistrați. Dosarul este acum pe rolul Curții de Apel Bacău, însă Tribunalul Neamț le-a dat câștig de cauză celor 20 de foști procurori. În fapt, este vorba de o serie de dobânzi penalizatoare cerute pentru o serie de majorări salariale câștigate în instanță în urma unor procese și plătite cu întârziere. Care sunt sumele, este greu de spus, pentru că situația diferă de la un caz la altul.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pensie specială pierdută

Potrivit legii, un magistrat condamnat pentru fapte de corupție își pierde pensia specială. Prin urmare, în urma procesului în care a fost condamnată, Raluca Stăncescu a pierdut dreptul la o pensie de magistrat. „Nu beneficiază de pensia de serviciu judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcție, au fost condamnați definitiv ori s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracțiune de corupție”, se menționează în lege.

Acuzaţii incredibile

Raluca Stăncescu a fost condamnată definitiv în iunie 2020 la șase ani și 10 luni închisoare cu executare într-un dosar în care a fost acuzată de şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi conflict de interese. Totul a plecat de la o anchetă a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, în urma căreia au mai fost inculpați Cătălin Stavără, iubitul Ralucăi Stăncescu, fostul şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani și un agent de poliție.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii octombrie 2015, Raluca Stăncescu, împreună cu Cătălin Stavără, folosindu-se de autoritatea conferită de funcția sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane. Concret, cei doi au șantajat o persoană să-și cedeze dreptul de proprietate asupra a două imobile (apartament și garsonieră), situate în municipiul Botoșani, în favoarea unei rude a lui Cătălin Stavără. „Prin constrângerea psihică exercitată, inculpații Stăncescu Raluca și Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că în situația exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări față de persoana sa și a membrilor familiei sale, vizând săvârșirea unor pretinse infracțiuni de evaziune fiscală și trafic de persoane”, menționau procurorii DNA. Totodată, în perioada 30 octombrie 2015-4 februarie 2016, Raluca Stăncescu l-a determinat în mod direct pe un agent de poliție să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-un dosar penal față de Cătălin Stavără, pentru săvârșirea unei infracțiuni de lovire sau alte violențe, în scopul îngreunării cercetărilor penale și favorizării acestuia din urmă. Totodată, Raluca Stăncescu i-a divulgat, fără drept, lui Cătălin Stavără, date nedestinate publicității, cu caracter confidențial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui dosar penal. Prin acest demers, susțineau anchetatorii, ar fi fost afectate atât interesele și activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, ca unitate de parchet pe rolul căreia se afla cauza respectivă, cât și interesele legale ale persoanei cercetate. În urma condamnării, Raluca Stăncescu a fost exclusă din magistratură și a fost încarcerată pentru executarea pedepsei.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...