Scandalul titlurilor de doctor obținute la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), în perioada 2012-2015, ajunge și la Botoșani. Fostul senator PNL de Botoșani Liviu Câmpanu, din legislatura 2008-2012, a fost acționat în instanță de ANIMV, care solicită magistraților ca, prin hotărâre judecătorească, să se constate nulitatea absolută a actului juridic reprezentat de diploma de doctor obținută de acesta.
Procesul a fost deschis săptămâna trecută la Curtea de Apel Suceava și vine după un alt val de acțiuni de același tip deschise încă de anul trecut în cazul mai multor generali ai Serviciului Român de Informații (SRI) aflați în rezervă. Întregul scandal a izbucnit, însă, în 2019, după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a emis verdicte de plagiat în cazul acestora.
În total, peste 30 de procese au fost deschise la instanțele de țară pentru tot atâtea cazuri de plagiat confirmate în 2019 și 2020 de CNATDCU la Academia SRI.
Legea educației naționale a fost modificată
Demersul juridic vine după ce Legea educației naționale a fost modificată în 2019, astfel încât diploma de doctor a unei persoane care a plagiat în teza de doctorat nu este retrasă odată cu titlul, ci trebuie anulată de o instanță de judecată, iar termenul de introducere a acțiunii judecătorești de către universitatea emitentă este de un an de la data retragerii titlului științific.
În fapt, la sfârșitul lunii ianuarie 2019, ANIMV a sesizat Comisia de etică universitară a ANIMV cu privire la o serie de suspiciuni că teza de doctorat cu titlul „Sănătatea, element de securitate umană – dimensiune a securității naționale”, elaborată de Liviu Câmpanu sub coordonarea profesorului universitar doctor Gheorghe Toma ar conține elemente de plagiat. Cazul a fost analizat și pe 28 februarie 2019, iar Comisia de etică universitară a constatat că în lucrare ar apărea preluări integrale sau parțiale din textul sursă, fără citarea acesteia și fără menționarea autorului, fie în teză, fie în bibliografie. Așa se face că la sfârșitul lui ianuarie 2021, lucrarea cu pricina a fost analizată și de CNATDCU, care a dat verdictul de plagiat, iar pe 27 ianuarie a.c. Consiliul General al CNATDCU a validat prin vot rezoluția de retragere a titlului de doctor în domeniul Științe militare și informații obținut de Liviu Câmpanu în 2014.
Hotărârea a fost comunicată mai apoi Ministerului Educației și Cercetării, iar în 23 martie 2021 ministrul Sorin Mihai Câmpeanu a emis un ordin prin care s-a dispus „retragerea titlului de doctor” atribuit lui Liviu Câmpanu.
„Am trei genți de documente pe care le voi depune la instanță”
Contactat de reporterii „Monitorul”, fostul parlamentar botoșănean a recunoscut situația existentă și a precizat că instanța va face lumină în acest scandal, care este de fapt un război între actuala conducere a ANIMV și vechea conducere de până în 2015. „Lucrarea nu am făcut-o pentru acea diplomă de doctor, ci reprezintă rezultatul unor activități aprofundate cu privire la acest domeniu al Sănătății. Am sperat că cei care vor lucra în Sănătate o vor citi și vor înțelege importanța acestui domeniu”, a spus Liviu Câmpanu, care a adăugat că imediat ce a fost informat cu privire la ordinul ministrului, i-a transmis acestuia o întreagă documentație prin care i-a arătat că titlul de doctor nu poate fi retras doar pe baza unui simple constatări a unui soft.
„Eu nu m-am folosit niciodată de titlul de doctor și nu am avut vreun beneficiu de pe urma lui, însă titlul de doctor atribuit unei persoane nu poate fi anulat printr-un ordin emis de o persoană ajunsă vremelnic într-o funcție publică. Probabil, de asta a fost demarată și această acțiune deschisă în instanță împotriva mea. Am trei genți de documente pe care le voi depune și la instanță”, a adăugat Liviu Câmpanu.
Potrivit noului text de lege, titlul de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziției de retragere a acestuia, adică după de ministrul Educației semnează ordinul de retragere a titlului, însă diploma de doctor poate fi revocată sau anulată exclusiv prin hotărârea definitivă a unei instanțe judecătorești.
Nume grele chemate în instanţă
Printre cei chemați în judecată pentru a li se anula diploma de doctor după ce au fost declarați plagiatori de către CNATDCU se numără nume grele în comunitatea de intelligence și securitate din România. Astfel, potrivit datelor înregistrare pe portalul instanțelor de judecată, SRI – Academia Naţională de Informaţii Mihail Viteazul – UM 0418 Bucureşti, prin Direcţia Juridică, a cerut în instanță „anularea actului administrativ”, respectiv a titlului de doctor, în cazul generalului SRI (r) Sorin Gabriel Cozma – fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, a generalului SRI (r) Dumitru Dumbravă – fost șef al Direcției Juridice a SRI, a generalului SPP (r) Gabriel Naghi – fost șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP) pe vremea președintelui Ion Iliescu, între decembrie 2000 – decembrie 2005. Pe lista celor care ar fi obținut fraudulos titlurile de doctor se numără și Radu Stroe – fost ministru PNL de Interne (decembrie 2012 – ianuarie 2014), Daniel Andrei Moldoveanu – fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu și fost șef al Comunității Naționale de Informații, Romeo Raicu – fost parlamentar PDL și fost președinte al Comisiei parlamentare de control a activității SIE.
Liviu Câmpanu a renunțat la activitatea politică
Medic de profesie, Liviu Câmpanu a fost deputat PNL în legislatura 2004-2008, apoi senator (2008-2012), însă din 2021 a renunțat la activitatea politică. În schimb, cât a activat în Parlament, el a cochetat de câteva ori și cu UNPR, formațiune politică înființată și condusă de fostul ministru al Internelor, Gabriel Oprea. În 2006, el a primit verdict de colaborare cu Securitatea, dar a contestat decizia, iar în final Colegiul CNSAS a decis că nu a făcut poliție politică. În acel context, el a declarat că i se ceruseră note informative despre studenții arabi cu care era coleg la Facultatea de Medicină, dar a refuzat de fiecare dată să îi „toarne”.
Coordonator la teza de doctorat i-a fost Gheorghe Toma, omul de încredere a lui Gabriel Oprea. Președintele comisiei de susținere a fost Ella Magdalena Ciupercă, iar referenții care au decis să-i acorde lui Câmpanu titlul de doctor au fost Diana-Loreta Păun, conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Costică Ţenu, profesor la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, și Constantin Romanoschi, profesor la Academia SRI.