Cel mai mare spital din judeţ caută să angajeze doi medici chirurgi. Asta deoarece Spitalul Județean ”Mavromati” din Botoșani va avea, în cel mai scurt timp, două noi cabinete în ambulatoriul de specialitate.
Un cabinet de chirurgie cardio-vasculară și unul de chirurgie toracică. Cei doi specialişti vor activa, pentru început, doar în ambulatoriu, ceea ce va însemna însă, că marile intervenţii chirurgicale, pentru care aceştia ar fi, teoretic, angajaţi, nu vor putea fi făcute la Botoşani.
Medicul Constantin Laurian Radu, directorul medical al Spitalului Județean, a declarat că totuşi se fac primii paşi pentru înfiinţarea de compartimente în cadrul spitalului pentru aceste specialităţi. Prin înființarea, într-o primă etapă, a celor două cabinete va crește calitatea serviciilor medicale.
„Este o primă etapă prin care noi, având acest aviz, putem scoate posturile de medici specialiști la concurs. Spațiul îl avem, l-am renovat și l-am pus la dispoziție. Urmează să scoatem posturile la concurs și să atragem tineri specialiști. Sunt foarte importante aceste două specialități, pentru că noi în UPU ne confruntăm cu un procent mare de urgențe de chirurgie vasculară și de chirurgie toracică, în special în traume, și atunci acești bolnavi sunt supravegheați la noi, iar dacă sunt intervenții chirurgicale trebuie trimiși la Clinica de chirurgie toracică la Iași sau chirurgie vasculară. Aceste două cabinete nu ne ajută pentru urgență, dar este o primă etapă în înființarea acelui compartiment. Ne ajută și pe partea de ambulatoriu foarte mult, pentru că patologia vasculară este mână în mână cu patologia cardiacă și aceste boli au un deficit de luare în primire la nivelul județului, pentru că toți acești bolnavi erau programați peste 3 luni”, a precizat directorul medical al Spitalului Județean ”Mavromati”.
Potrivit acestuia, cele două specializări sunt noi în cadrul județului și se dorește, în acest sens, și amenajarea unei săli de operații la nivelul Blocului Operator și achiziția de aparatură medicală, care este însă, foarte costisitoare. Deşi, prin aceste cabinete în policlinică, medicii nu vor putea să pună în practică ceea ce au învăţat mai bine de un deceniu, pentru că nu vor putea opera şi nici rezolva urgenţe, conducerea unităţii sanitare spune că există semnale că sunt doritori de a venit la Botoşani. „Noi avem o strânsă colaborare cu cei de la chirurgie vasculară de la Iaşi şi avem semnale de acolo că vor veni medici la concurs pentru ocuparea acestor posturi”, a precizat economistul Doina Caba, managerul general al SJU Botoşani.