Un incendiu izbucnit în noaptea de marți spre miercuri (n.r. 17 spre 18 august a.c.) în localitatea Câmpeni, din comuna Prăjeni, a mistuit aproape 40 de tone de furaje. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. În sprijinul pompierilor au acționat un buldo-excavator pus la dispoziție de Primăria Prăjeni, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comună, dar și cetățeni din localitate.
„Patru ore și jumătate a durat intervenția în urma căreia au fost protejate de foc construcțiile din gospodărie, un tractor, o combină și un alt depozit de furaje. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător”, a arătat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Pompierii cred că dezastrul ar fi fost generat în fapt de o țigară aprinsă aruncată la întâmplare, care ar fi ajuns în apropierea furajelor, iar acestea din urmă s-au aprins imediat.
Pentru prevenirea incendiilor de furaje, ISU Botoșani recomandă:
🔸️ nu fumați și nu folosiți flacără deschisă în apropierea locurilor în care aveți depozitate de furaje;
🔹️ nu depozitați furajele sub rețelele electrice, aproape de căile ferate, de drumurile publice sau pădurile aflate la distanțe mici față de acestea;
🔸️ amplasați nutrețurile la distanțe de siguranță, astfel încât eventualele incendii să nu afecteze vecinătățile (cât mai departe de casă, de bucătăriile de vară, de adăposturile animalelor, de cuptoare sau magazii);
🔹️ îngrădiți și curățați de vegetația uscată terenul pe care îl folosiți pentru depozitarea furajelor;
🔸️ amplasați depozitul de furaje cât mai aproape de o sursă de apă;
🔹️ depozitați paiele și fânul numai după ce au fost uscate în prealabil.
Foto Burlacu Lush