Un botoșănean a dat în judecată statul român după ce a petrecut o zi în arestul poliției și a fost anchetat penal pentru niște fapte pentru care ulterior s-a dispus clasarea din lipsă de probe. Bărbatul spune a a avut de suferit de pe urma cercetărilor pe care le consideră abuzive și cere daune morale de 50.000 de lei. Procesul se va desfășura la Tribunalul Botoșani, iar magistrații vor decide la sfârșit dacă a fost un exces de zel din partea anchetatorilor și dacă botoșăneanul va fi despăgubit.
De loc dintr-o comună de pe malul Prutului, botoșăneanul în vârstă de 33 de ani, tată a doi copii minori și care are grijă și de tatăl său ajuns la bătrânețe, l-a invitat pe cumnatul său, pe 28 ianuarie 2020, la o plimbare cu mașina, ocazie cu care să discute și o serie de aspecte din familie, considerând că așa vor putea vorbi în liniște. Doar că discuțiile nu s-au soldat cu rezultatul scontat.
Reclamat de cumnat
Ba mai mult, după acel episod el a fost reclamat la poliție de cumnat, pe motiv că pe timpul deplasării cu mașina el nu ar fi oprit la rugămințile cumnatului, care a fost nevoit să sară din mașină. Iar lucrurile au luat o turnură cu totul neașteptată, după ce polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore. Bănuit de vătămare corporală din culpă, lipsire de libertate în mod ilegal și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliție, el a fost pus sub urmărire penală, iar pe 30 ianuarie 2020 a fost prezentat în fața procurorilor cu propunere de arestare preventivă, propunere respinsă de parchet.
Luni de anchete
Calvarul a durat până în toamna anului trecut, când, pe 19 septembrie 2020, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni au dispus clasarea dosarului din lipsă de probe. Altfel spus, niciuna dintre acuzațiile formulate împotriva lui nu a fost dovedită în urma anchetei. Doar că emoțiile nu au luat sfârșit atunci, pentru că botoșăneanul a trebuit să aștepte comunicarea oficială de la Parchet cu privire la rezultatul cercetărilor și să expire perioada de 20 de zile în care ordonanța procurorilor putea fi contestată în instanță. Abia după o lună, după ce soluția procurorilor a rămas definitivă, el și-a angajat un avocat și a decis să dea statul în judecată. „Soluția de clasare dispusă de procurori arată că măsura privării de libertate pe baza ordonanței de reținere pentru 24 de ore a fost total nejustificată, la fel și acuzațiile formulate împotriva sa. Practic, anchetatorii au mers doar pe plângerea formulată de cumnatul său și, fără niciun fel de alte probe care să arate existența unor indicii cu privire la comiterea faptelor reținute în sarcina clientului meu, s-a dispus măsura reținerii”, a declarat pentru „Monitorul” avocatul botoșăneanului, care nu a dorit să i se mediatizeze numele.
„Sunt aspecte care i-au afectat viața”
Doar că efectele anchetei nu s-au rezumat numai la acea privare de libertate pentru 24 de ore. Acuzat de părăsire a locului accidentului fără încuviințarea poliției, botoșăneanul nu s-a mai putut folosi de permisul auto, întrucât dreptul de a conduce i-a fost suspendat și prin urmare el nu și-a mai putut desfășura activitatea normală. La acestea s-a adăugat stigmatul pus în societate, locuitorii din sat aflând că el a fost reținut, adică arestat. Totodată, pe durata anchetei, bărbatul a trebuit să anunțe orice deplasare mai mare de cinci zile. De asemenea, a fost nevoit să suporte și costurile de deplasare de la domiciliu la secția de poliție, parchet sau alte instituții pentru a-și dovedi nevinovăția. „Sunt aspecte care i-au afectat viața într-un mod direct. Pe lângă stresul acumulat în cele aproape 10 luni de zile, i-a fost adusă atingere onoarei și reputației, atât în viața socială, cât și cea privată, fiind văzut în comunitate ca un infractor. La acestea se adaugă tensiunea psihică acumulată mai ales că avea doi minori în întreținere și un tată imobilizat la pat cu afecțiuni psihice, faptul că și-a pierdut locul de muncă și a fost traumatizat emoțional ca urmare a reținerii pentru 24 de ore”, a adăugat avocatul acestuia.
Procesul va avea loc la Tribunalul Botoșani, dosarul fiind în faza de verificări pentru a se vedea dacă au fost respectate procedurile.