Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Institutul Bucovina Rădăuți și Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina organizează, duminică, 15 august, colocviul internațional Serbarea de la Putna – 150.
Concepută la Viena, în cadrul Societății „România Jună”, prima ediţie a Serbării de la Putna avea nu numai o valoare simbolică, de omagiere – se împlineau 400 de ani de la întemeierea mănăstirii –, ci și una pragmatică, de viitor. Gândită ca un act produs de o națiune întreagă, întrunire a națiunii române în suvenirile trecutului, în însuflețirea prezentului și speranțele viitorului, Serbarea s-a produs cu un an mai târziu decât își propuseseră inițial organizatorii, pe 15/27 august 1871, fiind „una din cele mai frumoase și valoroase serbări”, la care au participat peste 3.000 de tineri români din toate provinciile ţării.
Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la Serbarea de la Putna, organizatorii își propun să evoce aceste evenimente, gestul de construire a unei solidarități între universitarii români din țară și din străinătate, imaginea celor care au contribuit la realizarea Serbării.
În cadrul a trei secțiuni, își vor ține comunicările, fiind prezenți la Ipotești sau conectându-se online: prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), dr. cercet. șt. Marian Olaru (Institutul Bucovina), dr. conf. univ. Marin Gherman (Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți), conf. univ. dr. Maria Sleahtitchi (Muzeul Național al Literaturii „M. Kogălniceanu”), prof. univ. dr. Mihai Iacobescu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), dr. cercet. șt. Superior Cristina Gherasim (Institutul de Istorie, Chișinău), dr. cercet șt. Diana Ețco (Institutul de Istorie, Chișinău), cercet. independent Ion Filipciuc (Societatea „Miorița”), dr. conf. univ. Lora Bostan (Universitatea Naţională „Iuri Fedkovici” din Cernăuţi), conf. univ. dr. Ala Sainenco (Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”). Prof. Ion Crețu, prof. (Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina) va prezenta placheta dedicată Serbării de la Putna.
Colocviul își va ține lucrările între orele 9.00 – 16.00, în amfiteatrul „Laurențiu Ulici”, și va fi putea fi vizualizat pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești.