Peste 110.000 de doze de vaccin au fost administrate în județ, iar aproape 50.000 de botoșăneni au schema completă de vaccinare. La aceștia se adaugă alți aproape 14.000 care au trecut prin boală și se presupune că au căpătat imunitate naturală. Deşi înregistrează o creștere, însă, județul continuă să rămână codaș la nivel național în privința ratei de vaccinare a populației. Astfel, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) până în prezent au fost administrate 111.504 doze de vaccin.
„În aceste cifre sunt incluși cei vaccinați cu o singură doză, în număr de 60.839, dar și cei cu două doze, care sunt 49.853”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani.
Cele mai multe persoane vaccinate sunt în Botoşani
Potrivit datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare (CNCAV), în județul Botoșani, cele mai multe persoane imunizate împotriva noului coronavirus au fost în municipiul Botoșani, unde rata de vaccinare este de 24.21%, o creștere ușoară față de începutul lunii iulie când rata de vaccinare era de 22.81%. Urmează municipiul Dorohoi cu o rată de vaccinare de 20.52 % pe 5 august, față de 19.26% cât era pe 5 iulie.
În topul localităților cu cele mai multe persoane vaccinate urmează orașul Săveni, cu o rată de 17, 96 și comuna Mihai Eminescu cu 15,69 % persoane vaccinate anti COVID-19.
La nivel naţional municipiul Cluj-Napoca, orașele Borsec și Otopeni și șapte comune se află în top 10 al localităților cu cea mai mare rată de acoperirea vaccinală din țară. Aceleași localități erau în fruntea clasamentului și în urmă cu o lună. La nivel național, acoperirea vaccinală este de doar 28.28% în urban și 14.22% în rural.
Centre de vaccinare pustii
Numărul botoşănenilor care se vaccinează zilnic scade tot mai mult şi, dincolo de cifrele care ilustrează acest lucru, o vizită într-unul dintre centrele de vaccinare din judeţ demonstrează această stare de nepăsare.
Spre exemplu, rareori se întâmplă ca la nivelul întregului județ numărul celor vaccinați să depășească 200 de persoane într-o zi.
Având în vedere că sunt 12 fluxuri în judeţ, care totalizează 61 de ore de activitate, ar însemna că au fost vaccinaţi, în medie, 16 botoşăneni pe fiecare flux de vaccinare sau 3 botoşăneni pe oră la nivel de judeţ. În condiţiile în care, însă, centrul de vaccinare de la Colegiul „Gheorghe Asachi” are cea mai mare adresabilitate, având şi 50-60 de persoane vaccinate pe cele două fluxuri, sunt zile în care unele centre din judeţ nu au nici o persoană imunizată.
Program redus din cauza numărului mic de solicitări
Autoritățile sanitare încearcă totuşi să le mențină deschise pe toate şi pentru asta au redus programul.
„În perioada aceasta, numărul de persoane care se vaccinează în centre fixe a scăzut. Dacă noi am închide un centru, în momentul în care ar crește numărul pentru vaccinare ar trebui să facem iar demersuri la București pentru a deschide centru cu flux și așa mai departe, ar însemna să amenajăm din nou spațiul, ar însemna cheltuieli în plus. (…) Am micșorat programul de lucru în centrele de vaccinare tocmai pentru a nu închide aceste centre”, a precizat medicul Monica Adăscăliței.
La nivelul județului Botoșani sunt deschise zece centre de vaccinare cu 12 fluxuri. Trei centre de vaccinare, cu cinci fluxuri, sunt în Botoşani, iar alte şapte cu câte un flux sunt în Dorohoi, Darabani, Săveni, Flămânzi, Bucecea, Ştefăneşti şi Vorona. Fiindcă adresabilitatea este scăzută, majoritatea funcționează după un program redus. Astfel, în Botoşani doar la centrul de vaccinare amenajat în sala de sport a Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” programul este de la 8 -20:00.
Celelalte două centre au program între orele 14-20 în timpul săptămânii şi 8-20 doar în weekend. Singurul centru din judeţ care a mai păstrat programul 8-20 este cel de la Darabani. La Bucecea programul este 12-17, în timp ce la Dorohoi 8-17. La flămânzi programul este de 11-17, în timp ce la Săveni şi Ştefăneşti de la 8 la 14, iar Vorona 14-20.