spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeNaționalSubvenția de la stat pentru partide: bani dați la prieteni sau rămași...

Subvenția de la stat pentru partide: bani dați la prieteni sau rămași necheltuiți

Rapoartele oficiale ale AEP arată că sumele cheltuite de partide pentru promovarea în presă și pentru propagandă depășesc 25 de milioane de lei (5 milioane de euro) în primele șase luni ale anului. PSD, principalul partid de opoziție, a alocat de 33 de ori mai mulți bani pentru presă decât USR PLUS, relatează Europa Liberă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

PSD a cheltuit pentru asta peste 15 milioane lei, PNL peste 8 milioane, iar USRPLUS 450.00 lei.

Partidele care primesc bani de la bugetul de stat prin intermediul subvenției alocă sume consistente pentru promovarea în spațiul media. PSD a folosit în primele șase luni ale acestui an, care nu este unul electoral, aproape jumătate din suma încasată de la Autoritatea Electorală Permanentă. Cu toate acestea, în mediul online sau la televiziuni nu au apărut semne distincte care să indice faptul că anumite articole sau spații de emisie ar fi beneficiat de finanțare din partea social-democraților sau a liberalilor, adică de fapt e vorba de publicitate nesemnalată corect, materiale din presă fiind plătite de partide însă apar ca și cum ar fi fost scrise de ziariștii publicației care primește reclama, o practică curentă în presă, pentru a păcăli cititorii.

Prin lege, partidele nu sunt obligate să prezinte defalcat unde trimit banii.

Suma totală pe care partidele urmează să o încaseze în acest an este imensă, de peste 30 de milioane de euro. Anul trecut, la rectificare, au primit un supliment de 80 de milioane de lei (aproape 16 milioane de euro).

Analiza modului în care sunt cheltuiți banii arată că PSD și PNL se preocupă foarte mult de prezența lor în presă. La polul opus, USR PLUS și AUR alocă sume reduse sau chiar deloc pentru propagandă sau promovarea pe tv-uri, în presa scrisă sau online.

Partidele primesc însă sume mari de la bugetul de stat și rămân cu banii în cont. În primele trei luni ale anului, partidele care primesc subvenție au încasat peste 50 de milioane de lei (10 milioane de euro), dar au avut cheltuieli de 20 de milioane de lei (4 milioane de euro). În doar trei luni, PSD a reușit să rămână în vistierie cu peste 10 milioane de lei (2 milioane de euro).

Cu toate acestea, partidele refuză reducerea subvenției încasate, chiar și în condițiile actuale, când banii ar fi mult mai necesari în alte domenii.

Europa Liberă a prezentat cazul Pro România care a cheltuit peste 133.000 de euro pentru achiziționarea unei mașini electrice, marca Tesla. Totul din subvenție și fără a exista o informare în spațiul public despre această achiziție de lux.

Partidele nu sunt obligate să prezinte defalcat unde trimit banii, ci doar pe categorii. Din acest an, Autoritatea Electorală Permanentă a impus partidelor care încasează subvenție să prezinte un raport lunar privind modul în care au cheltuit sumele primite. Transparența rămâne un deziderat, cu excepția USR PLUS. Este singurul partid care a creat o platformă pe care se pot vedea toate cheltuielile efectuate. Celelalte partide invocă contractele confidențiale și fug de transparență. PSD rămâne partidul care încasează anual cei mai mulți bani publici și care refuză mereu să prezintă date oficiale despre modul în care au cheltuit sumele.

Lipsa de transparență și sumele prea mari încasate de partide sunt probleme ridicate și de expertul Septimius Pârvu.

„Nu vedem niște rapoarte detaliate, care sunt contractele. Legislația nu obligă partidele să le facă transparente, pot cheltui pe ce vor. Dacă obligi o primărie să facă achiziție de carioci și agrafe, nu este ok ca un partid să arunce zeci de milioane sau să își cumpere mașini de lux”, a spus Pârvu pentru Europa Liberă.

Scandalurile nu au ocolit finanțarea partidelor. Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru că și-a cumpărat un autovehicul și o vilă din banii pentru subvenția partidelor.

„Partidele mari vor strânge acești bani și o să ajungă cu zeci de milioane în 2024 când vor avea munți de bani cu care vor intra în campanie. Sumele sunt în prezent nejustificat de mari. E un cerc vicios, partidele își stabilesc sumele pe care și le acordă. Prea mulți bani, prea puțini bani pentru dezvoltarea partidelor, prea puțină transparență”, este poziția lui Septimius Pârvu, Expert Forum.

Alianța pentru Unirea Românilor încasează subvenție de la bugetul de stat, dar nu a cheltuit decât sume infime, fiind partidul care a cheltuit cei mai puțini bani la nivel național.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0 ° C
1.6 °
-0 °
77 %
3.1kmh
58 %
sâm
0 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...