Operațiunile de salvare de la înec derulate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au ajuns să fie extrem de dificile din cauza lipsei scafandrilor. În rândul salvatorilor botoșăneni există un singur scafandru, care nu poate interveni solitar, o astfel de operațiune necesitând cel puțin trei scafandri.
„Din trei scafandri am rămas numai cu unul și este greu să constituim o echipă de scafandri de intervenție. Trebuie să cerem acordul inspectorului general ca să disloce personal autorizat din celelalte inspectorate județene limitrofe. Și am ajuns să luăm scafandri de la Bistrița, de la Neamț, de la Iași, când am avut punctual nevoie, și să constituim o echipă. Îți trebuie cel puțin trei scafandri pentru ca o echipă să poată interveni”, a spus astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, colonelul Dan Decebal Muraru (foto), împuternicit inspector șef al ISU Botoșani.
Misiunile de acest tip sunt destul de dificile, iar scafandrii nu pot să stea mai mult de două ore în apă. Cei care intervin trebuie să aibă o anumită starea fizică, iar ISU ar trebui să aibă inclusiv scafandri pregătiți ca rezerve în caz de necesitate.
Situația s-ar putea schimba până la sfârșitul anului. Asta pentru că, în lunile viitoare cinci angajați de la ISU au fost propuși să urmeze cursurile de atestare ca scafandri în cadrul Centrul de Pregătire de la Constanța. „Am semnat dimineață un document să-l trimitem Inspectoratului General pentru a propune cinci cadre tinere să meargă la Centrul de Pregătire de la Constanța” a adăugat colonelul Dan Decebal Muraru. Pregătirea este de durată, iar la final cursanții vor trebui să susțină și un examen pentru obținerea atestatului.