Un șofer care a fost prins gonind cu mașina cu 125 de kilometri pe oră, pe drumul european E 58, a încercat să scape de amenda încasată de polițiști invocând faptul că autoturismul lui era pe pilot automat, iar viteza înregistrată de radar ar fi de fapt un cumul de viteze. Contestația împotriva amenzii a fost depusă la Judecătoria Botoșani, însă magistrații nu s-au lăsat păcăliți de susținerile vitezomanului.
Bărbatul, Vasile V., conducea pe 17 ianuarie a.c. un autoturism Opel și se îndrepta dinspre Suceava spre Botoșani, iar în afara localității Vlădeni, într-o zonă cu restricție de viteză la 70 de kilometri pe oră, el s-a intersectat cu un echipaj de poliție dotat cu radar, care l-a surprins în timp ce se deplasa cu viteza de 125 km/h, depășind limita legală de viteză cu 55 km/h. Tras imediat pe dreapta, șoferul s-a ales cu o amendă de 1.450 de lei și cu măsura complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. După ce a primit procesul verbal de sancționare, bărbatul s-a adresat Judecătoriei Botoșani solicitând transformarea amenzii în avertisment întrucât, susținea el, în acea zi era ceață, iar autoturismul personal avea pus în funcțiune pilotul automat stabilit la viteza de 70km/h, viteza înregistrată de radar fiind suma celor două viteze de deplasare al autoturismelor.
În timpul procesului, polițiștii au depus la instanță și imaginile înregistrate de radar, iar filmul cu pricina a fost fără dubii. Ba mai mult, judecătorii s-au convins că la acea oră nu exista nicio urmă de ceață, iar constatările polițiștilor erau limpezi și fără de tăgadă. Astfel, în imagini se vede cum Opelul bărbatului depășește două alte autovehicule și revine pe banda sa de mers, cu o viteză de 125 km/h. „Faptul că petentul consideră că această valoare este rezultatul sumei dintre viteza sa și viteza autoturismului poliției duce la concluzia că se află într-o eroare, întrucât aparatul radar măsoară, evident, vitezele de deplasare ale celorlalte autoturisme. În partea de jos a înregistrării, în dreptul literei ”l” este setată doar limita minimă, astfel încât aparatul radar să nu înregistreze și autoturismele care au o viteză legală sau cu 10 km peste limită (situație în care fapta nu reprezintă contravenție). Simpla negare a petentului, conform căreia el conducea cu respectarea legii, întrucât avea setat pilotul automat al autoturismului la 70 km/h, nu este un mijloc de probă prin ea însăși și nu conduce la reținerea netemeiniciei procesului-verbal”, au invocat judecătorii. Prin urmare, amenda și celelalte sancțiuni aplicate de polițiști au fost menținute, contestația formulată de vitezoman fiind respinsă ca neîntemeiată.