spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăPoliţiştii fac rând la pensionare

Poliţiştii fac rând la pensionare

Criza de personal din Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Botoșani se acutizează, în condiţiile în care tot mai mulţi poliţişti aleg să iasă la pensie imediat ce ating vârsta legală ori vechimea prevăzută de lege. De la începutul anului, peste 30 de angajați ai IPJ Botoșani au părăsit sistemul preferând să se pensioneze.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„În acest an, la nivelul inspectoratului au fost depuse 34 de rapoarte prin care s-a solicitat încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, toate fiind aprobate”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani. Este vorba de cinci ofițeri, 28 de agenți și o persoană din categoria personalului contractual. Printre polițiștii pensionați se află și cinci foști agenți din Serviciul Rutier, anchetați în prezent de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Pensionări şi în conducere

Fenomenul afectează însă și conducerea IPJ. Asta pentru că printre cei care au decis să spună adio carierei se află și adjunctul inspectorului șef, comisarul Cătălin Ilașcu, care s-a pensionat luna aceasta. Cu o vechime de peste 27 de ani în structurile Ministerului Afacerilor Interne, acesta a preferat să se renunțe la activitate. Cum și comisarul șef Adrian Stoian, împuternicit pe cealaltă funcție de adjunct, a părăsit IPJ Botoșani după ce i-a încetat a delegarea (n.r. – el fiind detașat de la Poliția municipiului Iași), comanda IPJ Botoșani va fi asigurată din nou de un singur om respectiv comisarul șef Viorel Șerbănoiu.

„Situația operativă este sub control și facem față activității. Sperăm însă ca lucrurile să revină la normal în cel mai scurt timp”, a spus comisarul șef Viorel Șerbănoiu, șeful IPJ Botoșani, care va împlini și el în curând 59 de ani. De altfel, el a fost pensionat de „calculator” în toamna lui 2019, dar în urma unui proces deschis în instanță a reușit să revină în activitate, mandatul său fiind prelungit cu doi ani peste limita de vârstă.

„Așteptăm să fie numit cel puțin un adjunct. Dacă nu, ne vom descurca așa cum ne-am descurcat și până acum”, a adăugat Viorel Șerbănoiu.

Deficitul de personal s-a acutizat de la o lună la alta

Problema cea mai mare o reprezintă faptul că mulți dintre cei care s-au pensionat proveneau din servicii operative și cum angajări nu s-au mai făcut decât sporadic, din rândul absolvenților școlilor de agenți sau ai Academiei de poliție, deficitul de personal s-a acutizat de la o lună la alta, schema de personal fiind acoperită în prezent în proporție de 78%.

Sindicaliștii din poliție spun că totul este din cauza lipsei de predictibilitate din sistem, în condițiile în care majorările salariale promise în trecut nu au mai fost asigurate, iar guvernanții au anunțat de mai multe ori intenția de a modifica legea pensiilor.

„Ce nu știe lumea este că polițiștii se pensionează și ei la 60 de ani. Cei care se pot pensiona mai repede sunt cei din serviciile operative, datorită grupei de muncă. Astfel, la un an de activitate, ei beneficiază de un așa-zis spor de 6 luni care se scade din vârsta de pensionare standard. Dar acest beneficiu nu poate depăși cumulat 13 ani”, a explicat Iulian Buciuleac, președintele filialei Botoșani a Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din cadrul IPJ Botoșani, care a adăugat că speranța de viață a polițiștilor, după pensionare, este de aproximativ 10 ani pentru că mulți suferă de diverse afecțiuni sau au boli cronice grave.

„Este greu de spus care vor fi efectele”

Valul de pensionări ar putea avea mai multe efecte. Astfel, activitatea celor plecați din sistem va trebui preluată și asigurată de cei rămași în serviciu. Prin urmare, atribuțiile și sarcinile de serviciu vor fi mai multe, ceea ce va duce la creșterea stresului la locul de muncă. În plus, din cauza lipsei de polițiști, timpii de soluționare a lucrărilor penale sau de altă natură vor crește, iar gradul de siguranță publică ar putea avea de suferit.

„Este greu de spus care vor fi efectele, dar ele se vor vedea cu ochiul liber dacă ținem cont că numărul polițiștilor care acționează în stradă scade de la o lună. Ne afectează orice plecare din Poliţie şi orice post rămas neocupat în Poliţie…activitatea de urmărire penală va fi îngreunată, vor trena dosarele, va dura mai mult soluţionarea lor”, a spus Bogdan Tudosă, președintele organizației județene a Sindicatului „Diamantul”.

În acest moment, angajații din Poliție pot beneficia de o pensie de până la 80% din salariul brut, dacă au minim 25 de ani de vechime în sistem. Astfel, un ofițer superior ar putea primi o pensie între 6.000 și 8.000 de lei, cuantumul oscilând în funcție de postul ocupat în ierarhia inspectoratului, în timp ce un agent poate primi o pensie de 3.500 de lei, raportată la funcția și indemnizația avută.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0.6 ° C
0.6 °
0.5 °
82 %
7.9kmh
84 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...