Scriitorul Dumitru Lavric, Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani, a trecut la cele veşnice. Vestea i-a îndurerat pe toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat pe cel care şi-a dedicat viaţa culturii.
Dumitru Lavric s-a născut pe 18 septembrie 1943, în Scobinți, județul Iași. A absolvit școala primară în comuna natală, gimnaziul şi liceul la Hârlău, după care a urmat Facultatea de Filologie în cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
El a fost profesor la Flămânzi, redactor la ziarul Clopotul (în perioada 1971 – 1973), dar și directorul Centrului de Îndrumare a Creației Populare a Județului Botoșani (între anii 1973 – 1976).
În debutul activităţii didactice, a realizat primele culegeri de folclor
În primii ani ca profesor, Dumitru Lavric a realizat primele culegeri de folclor din zona Frumuşica, Prăjeni, Copălău. Ca director al Centrului de Îndrumare a Creaţiei Populare a iniţiat manifestări de anvergură (Holda de Aur, Serbările Pădurii, Mărţişor dorohoian, Satule, mândră grădină, Festivalul „Mihail Sorbul”). Totodată, el a continuat cercetarea folclorică în teren, s-a ocupat de antologii ale tinerilor scriitori botoşăneni şi a colaborat cu cercetători din Iaşi pentru explorarea folclorului botoşănean. Tot atunci a publicat şi primele culegeri de autor.
A fost, de asemenea, șef al Rețelei Cinematografice a Județului Botoșani şi a colaborat cu marii actori români originari din Botoşani. Graţie acestor colaborări, a reuşit să aducă la Botoşani în premiere de gală actori şi regizori precum Gheorghe Vitanidis, Geo Saizescu, Mircea Mureşan, Octavian Cotescu, Valeria Seciu, Mircea Albulescu, Silvia Popovici, Draga Olteanu-Matei, Alexandru Lungu. După Revoluţie, Dumitru Lavric şi-a reluat activitatea didactică la Liceul ”Virgil Madgearu” Iași. Începând cu 2005, şi-a continuat activitatea didactică la Colegiul Național ”A.T. Laurian” Botoșani). Câţiva ani a fost consilier artistic la Orchestra Populară ”Rapsozii Botoșanilor”.
Dumitru Lavric a colaborat cu publicații locale și naționale, a publicat mai multe volume, dedicându-şi viaţa cercetării folclorului, realizând şi studii dedicate creațiilor literar-muzicale din județul Botoșani și nordul Republicii Moldova.
Dumitru Lavric a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani în decembrie 2018. „Vă voi mulţumi indirect, dar din tot sufletul, încercând să cuprind într-o paranteză poetică, prezentul, trecutul şi, de ce nu, viitorul„, a spus, vizibil emoţionat, Dumitru Lavric, după primirea distincţiei. El a citit „Rugă”, una dintre poeziile sale.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!