sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăLocal BTMii de urmași ai prizonierilor de război și deținuților politici primesc indemnizații

Mii de urmași ai prizonierilor de război și deținuților politici primesc indemnizații

Numărul botoşănenilor care solicită bani de la stat în calitate de urmaşi ai prizonierilor de război şi deţinuţilor politici este într-o ușoară scădere. Astfel, în luna iunie au fost depuse la Agenția Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), 312 cereri, cu 89 mai puțin comparativ cu luna mai când au fost depuse 401.

“În total, au fost depuse 2.414 cereri pentru acordarea drepturilor urmașilor persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri”, a declarat Sebastian Tocariu, directorul AJPIS.

Valoarea medie a indemnizaţiei acordate urmaşilor deţinuţilor politici sau prizonierilor de război este de 1.500 de lei.

Peste 900 de dosare puse în plată

De la jumătatea lunii februarie și până la această dată au fost primite 2.296 de hotărâri ale AJPIS, fiind puse în plată 963 de dosare. „Apar probleme la deţinuţii care au decedat înainte de anul 1990, deoarece automat trebuie să le generăm Codul Numeric Personal şi durează un pic. Fără CNP nu putem introduce în sistemul nostru de plată. Susţinătorul decedat (deţinutul politic sau prizonierul de război – n.r.) trebuie să aibă CNP”, declara în urmă cu ceva timp Ioan Buzilă, directorul adjunct al Casei Județene de Pensii Botoșani.

Mai exact, de la date depunerii cererii la AJPIS până la primirea primilor bani durează câteva luni.

Drepturi acordate urmaşilor

Potrivit prevederilor legale în vigoare, copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în timpul luptelor cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești, în timpul detenției, internării abuzive în spitale de psihiatrie, în timpul aplicării măsurii domiciliului obligatoriu, strămutării, deportării sau prizonieratului, are dreptul la o indemnizație lunară.

Soțul/soția celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizație lunară de 700 lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Se acordă câte 700 de lei pentru fiecare an stat de părinte în lagăre sau puşcării. Dacă părintele a fost trei ani în detenţie, urmaşul primeşte 2.100 de lei. Solicitanţii care erau deja născuţi, sau s-au născut în timp ce părintele era în situaţia respectivă, era persecutat politic, atunci primesc 100% din sumă. Cei care s-au născut după ce părintele a revenit acasă, primesc 50% din sumă. Urmaşii celor care au murit în detenţie primesc câte 500 de lei lunar”, a explicat recent directorul AJPIS Botoșani.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
18.8 ° C
18.8 °
18.6 °
51 %
3.8kmh
100 %
S
20 °
D
5 °
lun
5 °
mar
6 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...