Edilii botoşăneni şi-au propus să reabiliteze Monumentul Răscoalei de la 1907, aflat lângă Parcul Eminescu. Transformat în loc de joacă pentru copii, cu plăci căzute şi vegetaţie crescută pe el, ”pictat” de pasionaţii de graffiti, monumentul are nevoie de lucrări care să-i redea aspectul de obiectiv de odinioară.
În septembrie 2018, consilierul municipal Laurenţiu Maftei s-a declarat preocupat de starea acestui monument. „Am observat o degradare a statuilor care reprezintă istoria acestui oraş și de ce nu, istoria țării. Iată, se degradează foarte mult Monumentul Răscoalei de la 1907 de lângă Parcul Mihai Eminescu. Unii copii se joacă, se urcă pe soclu, dărâmă și eu aș propune în acest sens o plăcuță, sau să găsim o soluție ca aceste perimetru să fie protejat şi nu dărâmat”, spunea atunci Laurenţiu Maftei.
„Nu-l putem curăţa cu turbojetul”
Cosmin Andrei, primarul municipiului, a anunţat astăzi că s-au alocat 50.000 de lei pentru întocmirea documentaţiei de care este nevoie pentru reabilitarea acestui monument reprezentativ pentru municipiu şi judeţ. „Este un monument de for public pentru care avem nevoie de o serie de avize de la Ministerul Culturii şi din partea specialiştilor pentru că nu-l putem curăţa cu turbojetul cum au făcut alţii”, a spus Cosmin Andrei. Potrivit edilului, a fost demarată licitaţia pentru încheierea unui contract cu o firmă care să întocmească documentaţia în baza căreia monumentul să fie reabilitat. „După ce avem documentaţia, vom aloca fonduri, probabil anul viitor, pentru reabilitarea acestui monument. Au mai fost elemente de construcţie care s-au desprins acolo şi le-am pus în siguranţă cu ajutorul colegilor de la SVSU”, a mai spus primarul municipiului, adăugând că „avem datoria să păstrăm aceste monumente aşa cum le-am moştenit”.
Monumentul este realizat în perioada comunistă, în anul 1978, de către sculptorul Gavril Covalschi și prezintă trei secvențe ale Răscoalei țăranilor din 1907. În timpul comunismului, monumentul era una dintre zonele unde, de regulă, se fotografiau elevii şi profesorii care veneau în vizită la Muzeul Judeţean.