Peste 7 miliarde de lei a atras Ministerul Finanțelor de la populație prin intermediul celor patru oferte derulate pe Bursa de la Bucureşti în aproape un an. Mai exact, MF a atras 614,5 milioane de lei şi 59 milioane de euro prin trei emisiuni de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) vândute pe piața de capital, a patra ofertă de titluri de stat derulată la bursă în aproape un an.
Începând de vineri, 16 iulie, trei noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS, denominate în lei şi în euro, au intrat la tranzacţionare pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolurile bursiere R2207A, R2307A, R2307AE. Acestea pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin intermediarii autorizați.
„Continuarea și în acest an a ofertelor în cadrul programului FIDELIS este o dovadă că Guvernul dorește să ofere populației alternative de economisire sigure prin instrumente guvernamentale. Programul FIDELIS este unul dintre programele de titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor și care este derulat prin piața de capital pentru a oferi investitorilor persoane fizice oportunități de investire și flexibilitate în administrarea disponibilităților pentru investiții”, a transmis prim-ministrul Florin Cîțu, ministru interimar al Finanțelor.
În cadrul celei de-a patra oferte, care s-a derulat în perioada 22 iunie – 12 iulie, românii au plasat aproape 5.900 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturităţi de unu, respectiv doi ani, şi o emisiune în euro, cu scadența la doi ani.
Listarea titlurilor de stat este realizată cu sprijinul BT Capital Partners.
Titlurile de stat destinate populației sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacționate pe piața secundară interbancară. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.
Titlurile de Stat sunt mai exact un instrument financiar prin care o persoană împrumută bani statului pentru o anumită perioadă de timp pentru ca acesta să-și poată desfășura activitatea. Drept „răsplată” pentru ajutorul oferit, statul va plăti o dobândă pentru acei bani.