Deși somnul este extrem de important pentru funcționarea și recuperarea organismului nostru, puțini sunt cei care pot spune cu adevărat că dorm ca un campion în fiecare zi. Cu toate acestea, este un proces extrem de important care ne ajută să ne simțim bine mental și fizic. Ce facem greșit și ce putem face mai bine?
Scăpați de lumina albastră
Lumina albastră provenită de la monitoare și dispozitive mobile poate afecta semnificativ ritmul somnului nostru. Ne obligă să rămânem treji. Aceasta întârzie adormirea și reduce calitatea generală a somnului. Prin urmare, înainte de a adormi, încercați să evitați orice dispozitiv care emite o astfel de lumină. De asemenea, o puteți bloca purtând ochelari cu filtru de lumină albastră. Sau vă puteți seta dispozitivele pe un mod de „lectură confortabilă”, care va diminua lumina albastră. Puteți seta ecranul telefonului pe culori mai calde, va reduce oboseala ochilor și vă va protejeaza vederea. Așadar, dacă obișnuiți să vizualizati videoclipuri sau să răsfoiți telefonul înainte de culcare și nu vreți să renunțați la ele cu orice preț, aceasta ar putea fi soluția.
Investiți într-o saltea de calitate
Poți avea toate ingredientele pentru un somn bun, dar dacă nu dormi pe o saltea de calitate, spatele tău nu va fi multumit. Prin urmare, investiția într-un pat de calitate este esențială. Fiecărei persoane i se potrivesc condiții de somn diferite. Unii oameni preferă o saltea mai moale, alții una mai tare. Cu toate acestea, cel mai important este să vă simțiți întotdeauna confortabil în el. Același lucru se întâmplă și cu pernele – puteți opta pentru perne clasice din pene sau pentru perne ortopedice din spumă cu memorie. Acestea din urmă sunt mai ferme, iar forma lor se adaptează ușor în funcție de fiecare persoana. Acordați o atenție deosebita saltelei și lenjeriei de pat în mod regulat. Pe lângă spălarea așternuturilor și a lenjeriei de pat, curățați salteaua cel puțin o dată pe an și spălați plapuma și pernele sau duceți-le la curățătorie.
Nu uitați de aerul curat
Dormim cel mai bine în camere răcoroase, cu mult aer proaspăt. Temperatura ideală în dormitor ar trebui să fie între 18-20 de grade. Dacă puteți seta o temperatură mai scăzută în dormitor, faceți acest lucru. De asemenea, trebuie să aerisiti bine spațiul, în mod ideal în fiecare zi înainte de culcare. Cu toate acestea, o plimbare în aer liber poate fi de asemenea de ajutor, unde vă puteți aerisi mintea și poate vă puteți lăsa gândurile să se risipească în noapte.
Rezervați-vă un timp suficient de lung pentru a dormi
Dormitul doar câteva ore pe zi poate fi contraproductiv. Dacă nu acum, atunci mai târziu în viață, garantat. Așadar, rezervați-vă suficiente ore pentru somn și încercați să le respectați. Un adult ar trebui sa doarma între 7-9 ore de somn pe zi. Ascultați-vă întotdeauna corpul și găsiți-vă calea optimă.
Nu mâncați prea mult
Nu vă culcați flămânzi, dar, în același timp, nu mâncați prea mult înainte de a merge la culcare. Este important să găsiți un echilibru și în această privință. Nu trebuie să vă faceți griji că nu aveți voie să mâncați după ora 18:00. Ultima masa trebuie sa fie cu o oră sau două înainte de culcare. Dar, pe lângă timp, gândiți-vă și la dieta alimentară pe care o aveți. Seara este momentul ideal pentru mese mai ușoare, fără mâncare prăjită, fast-food, dulciuri. De asemenea, limitați consumul de cafea, băuturi energizante și ceaiuri cu cofeina înainte de culcare. În mod similar, consumul de alcool nu este util pentru somn. Poate că vă ajută să adormiți mai repede, dar va avea un efect negativ vizibil asupra calității somnului dumneavoastră.
Relaxați-vă înainte de a merge la culcare
În fiecare zi suntem bombardați cu o mulțime de informații. De unele dintre ele avem nevoie, dar alte sunt inutile și doar ne aglomerează capul. Așadar, înainte de a merge la culcare, încercați să vă eliberați de toate influențele externe. Evitați lecturile provocatoare la care trebuie să vă gândiți, informațiile de pe Instagram sau știrile. Pentru un control mai bun, transferați toate informațiile și planurile pe care le aveți în minte pe hârtie, într-un jurnal sau într-o listă de lucruri de făcut. Vă va ajuta să vă ușurați mintea și în același timp, nu veți uita nimic, astfel încât să puteți adormi mai liniștit.
Stabiliți-vă ritualurile de somn
O rutină ajută la calmarea organismului și îl pregătește pentru ceea ce urmează. Puteți face acest lucru cu ritualuri regulate care vă vor face bine. Poate fi vorba de prepararea unui ceai calmant, de ascultarea muzicii, de lectură sau chiar de întinderea corpului. În același timp, este important să vă culcați cam la aceeași oră în fiecare zi, pentru ca organismul dumneavoastră să se obișnuiască cu ritmul. Dacă regularitatea este o problemă pentru dvs., încercați să găsiți calea spre ea. Multe dispozitive, cum ar fi ceasurile inteligente, vă vor avertiza la o anumită oră când trebuie să începeți să vă pregătiți de culcare.