Fetiţa Alexandrei, tânăra care a murit în spital după ce a născut, a fost externată. Născută mai mult moartă decât vie, fetiţa a fost luată acasă de tatăl ei la finele săptămânii trecute, după ce bărbatul şi-a condus soţia pe ultimul drum. Cu speranţe aproape zero la naştere, fetiţa a fost luată acasă într-o stare foarte bună. Medicii nu exclud, însă, riscul apariţiei unor sechele, după ce creierul bebeluşului a fost lipsit de oxigen câteva minute imediat după naştere.
„Din punct de vedere medical evoluţia fetiţei poate fi considerată o minune. Un copil cu asfixie perinatală, formă extrem de severă, este de aşteptat să dezvolte leziuni de ischemie cerebrală cât şi multiorganică. Având în vedere că vorbim despre un nou-născut aflat doar la câteva minute de a fi în imposibilitatea de a fi resuscitat, considerăm ca a fost o intervenție rapidă, care a limitat afectarea neurologică. Putem considera că la externare fetiţa se prezenta cu stare generală bună, cu minimă afectare neurologică şi fără semne de encefalopatie hipoxic-ischemică”, a precizat medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.
Specialiştii spun însă că în perioada următoare rămân semne de întrebare legate de evoluţia viitoare a fetiţei şi gradul de afectare neurologică, dacă acesta există.
Moartea Alexandrei, analizată de autorităţi
Alexandra avea 32 de ani din județul Botoșani şi era dispecer la o firmă de taxi. Aceasta a fost condusă, săptămâna trecută, pe ultimul drum. Acum, rudele și prietenii acesteia cer să i se facă dreptate şi spun că tânăra ar fi murit în mâinile medicilor pentru că nu ar fi avut parte de tratament medical corespunzător.
Între timp, comisia care analizează decesele în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) a avut deja o primă întrunire, legată de decesul tinerei. Au fost, însă, solicitate mai multe documente şi puncte de vedere de la specialişti. „Comisia nu a emis încă o concluzie, au fost solicitate documente suplimentare și puncte de vedere de la medici specialiști”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU Mavromati.
De asemenea atât Direcția de Sănătate Publică Botoșani, cât și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani fac verificări cu privire la moartea acesteia.
Petiţie în mediul online
Apropiaţii Alexandrei au creat o petiţie în mediul online prin care cer să se facă dreptate în acest caz. Aceasta a fost semnată deja de peste 1.800 de persoane. „Cerem dreptate pentru Alexandra. Vrem să nu fie mușamalizat și cazul ăsta și medicul să plătească pentru toate victimele pe care le-a făcut”, este mesajul inițiatorilor petiției.
Primele rezultate ale autopsiei efectuate în cursul zilei de sâmbătă au arătat că tânăra din Vorona a avut o afecţiune similară cu cea pe care a avut-o artista Andreea Bălan, în urmă cu doi ani. Atunci, artista a fost la un pas de moarte, după ce a suferit un stop cardiac pe masa de operaţie, după ce o parte din lichidul amniotic i-a pătruns în sânge şi i-a cauzat ceea ce se numeşte embolie amniotică. O afecţiune pe cât de rară, pe atât de gravă. Potrivit primelor informaţii primite de comisia care anchetează cazul în cadrul DSP Botoşani, aceasta a fost una dintre cauzele consemnate de medicii legişti.
Copil născut la 42 de săptămâni
Alexandra Puşcaşu urma să urma să devină mamă pentru a doua oară. În luna iunie, după ce a trecut de 38 de săptămâni, femeia a mers de două ori la Maternitate, dar a fost trimisă acasă, spunându-i-se că nu i-a venit încă sorocul. Pe data de 23 iunie a fost internată, când sarcina avea 42 de săptămâni.
În decursul dimineţii zilei de 24, aceasta a fost operată pentru a naşte prin cezariană, ulterior fiind transferată pe secţia de reanimare, din cauza pierderii de sânge şi a unei embolii. O săptămână mai târziu, în ciuda eforturilor medicilor, tânăra a murit pe Secţia de Reanimare, lăsând în urmă o mulţime de întrebări fără răspuns.