spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăBotoşani, codaşul Europei la vaccinare

Botoşani, codaşul Europei la vaccinare

♦ Botoşaniul este, alături de Suceava, pe ultimul loc din ţară în privinţa numărului de persoane care s-au vaccinat împotriva Covid19

După ce am început „în forţă” campania de vaccinare în ianuarie şi februarie, şi ne uitam cu o oarecare superioritate la aproape tot restul Europei, care se mişca greoi, acum România a revenit acolo unde se simte cel mai bine. Adică la coada Europei, chiar şi în materie de vaccinare împotriva Covid. Iar Botoşaniul, la fel ca întotdeauna, este codaşul ţării. De mai bine de o lună, numărul total al persoanelor vaccinate la nivelul judeţului a crescut cu doar câteva mii, cifrele blocându-se în preajma valorii de 55.000. În aceste condiţii, judeţul Botoşani nu poate decât să împartă ultimul loc la nivel naţional cu vecinii din Suceava, unde cifrele par să stea chiar şi mai prost.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare (CNCAV) a publicat, vineri, situația pe localități în ceea ce privește rata de a acoperire a vaccinării anti-COVID. Potrivit datelor oficiale, până în prezent, aproximativ 56.500 de persoane s-au vaccinat împotriva Covid-19 la nivelul județului Botoșani, dintre care aproape 6.000 s-au imunizat prin intermediul caravanelor mobile din mediul rural.

În judeţ, în afară de municipiul Botoșani, nici o altă localitate nu a trecut de pragul de 20% de persoane vaccinate. Dorohoiul se apropie acest procent, iar doar alte două localităţi abia au depăşit pragul de 15%. Astfel, în municipiul Botoșani rata de vaccinare este de 22.81%, iar la Dorohoi este de 19.26%. Oraşele Săveni și Ștefănești au ajuns la 17.14 %, în timp ce comuna cea mai prezentă la vaccinare a fost Mihai Eminescu, cu 14,76% din populaţie vaccinată, urmată de Curtești cu 12,27% şi Sulița cu 12,98%.

Cea mai mică rată de vaccinare a fost înregistrată în comuna Ripiceni, respectiv 3,86%  urmat de Vorniceni 4,16%, Manoleasa 4,24 %, Cristești 4,57%, și Drăgușeni 4,87%.

„Numărul de persoane care se vaccinează în centre fixe a scăzut”

În condiţiile în care media zilnică de vaccinaţi nu depăşeşte 200 de persoane, în cele 12 centre, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Botoșani au decis să reducă programul de lucru în unele centre fixe, pentru a nu fi închise. Autoritățile sanitare încearcă să le mențină deschise, mizând pe deplasările în județ ale persoanelor din diaspora, a afirmat managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliței.

Potrivit acesteia, campania de vaccinare a ajuns în impas. „În perioada aceasta, numărul de persoane care se vaccinează în centre fixe a scăzut. Dacă noi am închide un centru, în momentul în care ar crește numărul pentru vaccinare ar trebui să facem iar demersuri la București pentru a deschide centru cu flux și așa mai departe, ar însemna să amenajăm din nou spațiu, ar însemna cheltuieli în plus. (…) Am micșorat programul de lucru în centrele de vaccinare tocmai pentru a nu închide aceste centre, pentru a le menține”, a precizat medicul Monica Adăscăliței.

Coordonatorul DSP speră că adresabilitatea va crește odată cu venirea în vacanță a persoanelor care lucrează în străinătate. „Întotdeauna în perioada spre toamnă, clar, numărul va fi mai mare. Asta e previziunea noastră. Au fost persoane care vin în concedii, care lucrează în străinătate și au început să facă cereri pentru a se vaccina, fie au prima doză făcută în statul în care lucrează și vor să facă doza a doua în România, fie vor să facă întreaga schemă de vaccinare în România. Mizăm că în luna august majoritatea persoanelor care lucrează în străinătate au concediu și posibil să avem o creștere a numărului de solicitări”, a adăugat medicul.

România este penultima din Europa la vaccinare

România rămâne penultima din Europa, atât la vaccinarea populației în ansamblu, cât și, mai grav, la vaccinarea vârstnicilor, cei care vor avea cel mai mult nevoie de protecție, odată cu venirea sezonului rece și a unui nou val al pandemiei de Covid.

În ultimele 24 de ore de exemplu, în România au fost vaccinate cu prima doză puţin peste 7.000 de persoane, iar alte 4.600 și-au primit a doua doză de vaccin, ceea ce duce numărul total de persoane vaccinate cu cel puțin o doză la ceva mai mult de 4.828.000 de români.

Ținta campaniilor de vaccinare, la nivel european, este de 70%

La nivelul UE, 62% dintre oameni au primit deja o doză de vaccin, iar 42,2% sunt vaccinați complet. Ținta campaniilor de vaccinare, la nivel european, este de 70%. România este foarte departe încă de această țintă, cu doar 30,4% dintre adulți vaccinați. Singura țară care stă mai prost decât noi (în UE) este Bulgaria, cu 16,9% din populație vaccinată cu cel puțin o doză.

Anglia, spre exemplu, a vaccinat deja cu cel puţin o doză, 46 de milioane de lecuitori, adică 87% din totalul populaţiei. Cele mai dezamăgitoare procente sunt la grupele de vârstă la risc. Media UE de vaccinare cu cel puțin o doză a populației 80+ este de 80,7%.

În schimb, în România, procentul vaccinării în același grup de vârstă este de 19% – penultima poziție în Europa (doar Bulgaria stă mai prost decât noi). La această categorie, Danemarca, Irlanda, Norvegia și Spania au atins deja pragul absolut: 100%, potrivit raportărilor ECDC.

 

.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
2.6 °
1.1 °
77 %
8.6kmh
72 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...