Campania de vaccinare a însemnat şi un câştig serios pentru cadrele medicale implicate în acest proces. Un medic a câştigat chiar şi peste 15.000 de lei brut lunar, în timp ce asistenţii au ridicat şi 4-5.000 de lei brut.
Astfel, suma totală decontată pentru personalul care a lucrat în centrele de vaccinare în perioada ianuarie-aprilie a fost de 2.626.947 de lei, sau puţin peste jumătate de milion de euro. Raportat pe cele opt locaţii, în Botoşani au fost decontate cele mai mari sume, aproape 900.000 de lei, urmat de Dorohoi, cu peste 500.000 de lei, în timp ce la polul opus au fost Vorona şi Bucecea, cu 132.000, respectiv 137.000 de lei.
Banii cei mai mulţi s-au decontat la asistenţii medicali, peste un milion de lei, în decursul a trei luni, însă asta în condiţiile în care asistenţii au fost şi cei mai mulţi. Practic, pentru un flux de vaccinare erau utilizaţi doi asistenţi, un medic şi un registrator.
Cu aproape 900.000 de lei, medicii au fost însă cel mai bine plătiţi, acestora fiindu-le decontate aproximativ 8.000 de ore de activitate, plata făcându-se la oră. În cazul asistenţilor au fost decontate peste 20.000 de ore de muncă, iar registratorilor aproape 10.000 de ore de muncă.
Medicii au câştigat 6.000 de lei brut, pentru 10 zile lucrătoare
Potrivit cifrelor din statisticile de decontare, un medic membru în echipa de vaccinare a câştigat în medie, de la demararea campaniei, 6.000 de lei brut, pentru aproximativ 60 de ore lucrate, adică 10 zile lucrătoare.
Ţinând cont de faptul că venitul brut lunar al unui medic primar este de aproximativ 15.000 de lei, cele 10 zile active într-un centru de vaccinare au însemnat aproximativ 40% din leafa de bază a celui mai înalt grad din ierarhia medicală (medic primar – gradaţia 5).
În cazul asistenţilor medicali din echipele de vaccinare, venitul mediu brut obţinut a fost de aproape 4.000 de lei, tot în aproximativ zece zile lucrătoare. Acest lucru înseamnă jumătate din leafa de bază a unui asistent principal, absolvent de şcoală postliceală/sau cu studii superioare, cu gradaţia 5.
De precizat este faptul că gradaţia 5 înseamnă o vechime în muncă de peste 20 de ani. Asistenţii care au activat în centrele de vaccinare au fost, însă, în general, tineri care fie nu au activat în sistemul sanitar până acum, fie au activat foarte puţin. În ce priveşte registratorii, câştigul mediu obţinut în trei luni şi jumătate de campanie de vaccinare este de peste 1.500 de lei, în tot atâtea zile prestate, în condiţiile în care toţi aceştia au lucrat câte şase ore pe zi.
Cu toate acestea, sunt cazuri în care au fost medici sau asistenţi care să activeze şi 12 ore pe zi, astfel că veniturile acestora au ajuns şi la 15-20.000 lunar în cazul medicilor sau 6-7.000 de lei brut în cazul asistenţilor medicali.
În acelaşi timp, în ultima perioadă se constată o descreştere a gradului de adresabilitate a populaţiei la vaccinarea anti-COVID. De exemplu, în intervalul 5-6 iunie au fost vaccinaţi, în medie pe zi, sub 200 de botoşăneni în cele 12 centre.