Aleşii locali social democraţi nu renunţă la ideea de a-i instala în funcţie pe administratorii provizorii ai Eltrans, votaţi în şedinţa din 14 aprilie a Consiliului Municipal Botoşani. Luni, 12 iulie, consilierii municipali vor avea şedinţă extraordinară, unul dintre proiecte fiind cel care vizează modificarea şi completarea hotărârii din 14 aprilie privind împuternicirea reprezentanţilor municipiului Botoşani în Adunarea Generală a Acţionarilor în vederea numirii administratorilor provizorii şi demarării procedurii de selecţie a noilor administratori, care să aibă un mandat de patru ani.
Pe 14 aprilie 2021, au fost numiţi administratorii provizorii Cătălin Pădurariu, Vasile Ciocan, Elena Paula Cojocariu Berenţan, Ana Meda Florea şi Simion Drelciuc, susţinuţi de PSD şi USR. Aceştia nu şi-au început activitatea pentru că nu au primit undă verde din partea Adunării Generale a Acţionarilor, structură care nu s-a întrunit deoarece nu a primit votul Consiliului Municipal. Prin proiectul care va fi dezbătut luni, se cere votul consilierilor municipali, pentru ca Bogdan Buhăianu şi Călin Bosovici, reprezentanţii municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Eltrans, să numească administratorii provizorii şi să demareze procedura de selecţie a noilor administratori, care să aibă un mandat de patru ani.
Blocajul de la Eltrans pleacă de la faptul că aleşii locali de la PNL şi PRO România nu sunt de acord cu numirea unor administratori provizorii, în condiţiile în care, anul trecut, un expert autorizat a derulat o procedură de selecţie, în urma cărora au fost propuşi ca administratori ai Eltrans Carmen Achiţei, Victor Ivănescu, Cristian Hriţcu, Serghi Cracană şi Adrian Poclid. Social democraţii nu sunt de acord cu administratorii propuşi de expertul independent deoarece nu corespund politic, ei fiind membri PNL.
Curtea de Apel Suceava a tăiat elanul aleşilor PSD în privinţa administratorilor provizorii
Primarul Cosmin Andrei şi Consiliul Local Botoşani au înregistrat un prim eşec în demersul vizând suspendarea procedurii de selecţie a administratorilor Eltrans, derulată anul trecut. După ce Tribunalul Botoşani a respins cererea de suspendare a procedurii ca nefondată, pe 29 iunie, Curtea de Apel Suceava a menţinut decizia instanţei botoşănene şi a respins apelul ca nefondat. Social democraţii aşteaptă însă procesul vizând anularea acelei proceduri de selecţie.
Eltrans nu are CA din toamna anului trecut
Societatea Eltrans nu are Consiliu de Administraţie din octombrie 2020, fiind vorba despre un blocaj fără precedent în activitatea unei societăţi din subordinea Consiliului Municipal. Fără Consiliu de Administraţie, Eltrans nu poate derula programul de investiţii pe acest an, prioritară fiind schimbarea unor parcometre în parcările cu plată. Societatea nu are nici buget şi nici nu va avea prea curând, deoarece proiectul de buget, înainte de a fi votat în CL, trebuie avizat de CA. Tot CA-ul ar trebui să aprobe o nouă reorganizare de personal.
Fostul primar Cătălin Flutur susţine că nu consilierii liberali sunt responsabili de acest blocaj. Cătălin Flutur le reproşează social democraţilor că, având o majoritate fragilă în deliberativul local, nu se gândesc la bunul mers al oraşului, ci doar la cum să-şi pună oamenii să controleze societăţile din subordinea Consiliului Municipal şi să blocheze totul.
„Situaţia cu care ne confruntăm este fără precedent. Noi vrem să avem CA să putem debloca situaţia. Mai avem de făcut o reorganizare a personalului. Sunt cinci oameni care trebuie să plece. Ei au fost păstraţi pentru a aranja lucrurile la depou. Nu puteau să lase totul baltă şi să plece acasă. Iniţial, am stabilit ca aceşti colegi să lucreze încă şase luni, până în decembrie 2020. Cum nu avem CA, nu putem să finalizăm a doua etapă de reorganizare”, a explicat Victor Ivănescu, director general al Eltrans.
În schimb, primarul Cosmin Andrei nu este deloc îngrijorat de situaţia în care se află Eltrans. „Cei de la Eltrans au milioane de euro în conturi şi stau cu banii necheltuiţi? Au un plan de investiţii fabulos şi nu pot să-l ducă la îndeplinire? Este afectată vreo investiţie de la Eltrans? Societatea funcţionează”, a declarat ieri Cosmin Andrei.
În şedinţa din 28 iunie, proiectul de hotărâre care va fi supus dezbaterii şi luni, 12 iulie, a fost respins, întrunind nouă voturi pentru date de şapte consilieri PSD şi Raluca Ştefania Curelariu de la USR – PLUS. Consilierii liberali Cătălin Flutur, Eugen Ţurcanu şi Cătălin Boboc au votat împotrivă, iar Andrei Amos s-a abţinut. Viceprimarul Liviu Toma, de la PRO România, nu a participat la vot. La şedinţă au participat 14 consilieri, din 23.