Directorul Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) din cadrul Primăriei Botoșani, Eugen Țurcanu, a reușit să scape de amenda aplicată de polițiști la începutul acestui an. Asta după ce a contestat în instanță sancțiunea, iar amenda a fost anulată de judecători.
Pe 19 ianuarie a.c., polițiștii botoșăneni, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani și Poliției Locale Botoșani au efectuat mai multe controale la piscinele acoperite din județ și la centrele SPA & relax pentru a verifica dacă sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. În urma acțiunii, echipele de control au aplicat trei amenzi, motivul principal fiind că piscinele funcționau ilegal, deși, potrivit unei ordonanțe de Guvern, aceste obiective trebuia să-și fi sistat activitatea. Atunci, Eugen Țurcanu, în calitate de director la DSPSA, care administrează și Parcul de agrement „Cornișa Park”, a fost sancționat deși arătase că piscina interioară era deschisă doar pentru sportivi, în baza unui contract semnat cu un instructor de înot.
Sancţiune contestată în instanţă
Imediat ce a primit procesul verbal de sancționare, Eugen Țurcanu a contestat amenda la Judecătoria Botoșani. Procesul a avut numai două termene de judecată, iar instanța i-a dat câștig de cauză.
„Am arătat în instanță că procedura utilizată de polițist a fost total greșită. În plus, am prezentat contractul încheiat cu acel instructor de înot, inclusiv ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Sporturilor care ne permitea organizarea unor cursuri de inițiere de înot și utilizarea piscinelor de către sportivii de performanță, în cadrul programelor de antrenament. În plus, am arătat că cei din echipa de control nu au legitimat nici o persoană care se afla în incintă pentru a se convinge că era vorba de sportivi. De altfel, încă din momentul controlului eu i-am precizat polițistului că ne desfășuram activitatea legal, însă nu a luat nimic în considerare. Părea să fie interesat numai să dea amenzi”, a precizat Eugen Țurcanu.
După administrarea probelor în instanță, completul de judecată a rămas în pronunțare, iar miercuri, pe 7 iulie a.c., judecătorii au admis plângerea directorului DSPSA și au dispus anularea procesului verbal de sancționare.
Sentința nu este definitivă, Inspectoratul de Poliție Județean având dreptul să formuleze apel la Tribunal.