Săptămâna trecută, pe 2 iulie a.c., Penitenciarul Botoșani a lansat Proiectul „Correctional”, în calitate de partener, alături de Administrația Națională a Penitenciarelor. Evenimentul s-a desfășurat online, în prezența lui Inger-Lise Becher, ofițer relații internaționale în cadrul Ministerului Justiției din Norvegia, Ramonei Bălăița, director general adjunct al Direcției Naționale de Probațiune, a subprefectului Aneta Gireadă, președintelui Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici și a primarului municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
Manifestarea a fost deschisă de comisarul șef Ioana Mihaela Morar, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor. La activitatea organizată în cadrul proiectului, au participat peste 50 de reprezentanți ai unor instituții, la eveniment participând experții norvegieni și români din instituțiile partenere în cadrul proiectului.
Proiect de peste 30 de milioane de euro
„În cadrul conferinței au fost evidențiate atât importanța, precum și elementele inovatoare aduse sistemului penitenciar și de probațiune, prin implementarea Proiectului „Correctional” finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014–2021, Programul „Justiție”, având o alocare financiară de 31 milioane de euro și perioada de implementare cuprinsă între august 2019 și aprilie 2024”, se menționează într-un comunicat de presă emis de Penitenciarul Botoșani.
Proiectul cuprinde construirea unui nou centru de detenție cu 320 de locuri și a unui centru multifuncțional pentru activități comune penitenciar – probațiune – comunitate la Penitenciarul Botoșani.
Directorul general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisarul șef Ioana Mihaela Morar a evidențiat importanța soluțiilor inovative pe care Proiectul „Correctional” le oferă ca răspuns la nevoile instituționale prezente, precum și amploarea acestuia prin prisma bugetului alocat și a impactului rezultatelor așteptate.
Proiect pentru îmbunătăţirea capacităţii sistemelor corecționale
Proiectul „Correctional” este gestionat de Administrația Națonală a Penitenciarelor, în parteneriat cu șase instituții din România și cinci entități norvegiene. În domeniul infrastructurii, este vorba de construirea a 1.160 locuri noi de deținere prin inființarea a 4 centre corecționale pilot în penitenciarele Baia Mare (420), Botoșani (320), Vaslui (210) și Târgu Mureș (210).
Scopul proiectului este acela de a îmbunătăți capacitatea sistemelor corecționale (penitenciar și de probațiune) și de a asigura servicii de reintegrare persoanelor condamnate (deținuți, foști deținuți și persoane aflate sub supravegherea serviciilor de probațiune), prin implementarea principiului norvegian „seamless” și prin investiții în dezvoltarea capitalului uman.