Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani (APM) au solicitat medierea din partea prefectului Dan Nechifor pentru soluționarea problemelor de mediu din județ, din cauza deficiențelor de comunicare dintre instituții. Solicitarea a fost adresată în timpul ședinței Colegiului Prefectural de miercuri, 30 iunie a.c., plecând de la situația înregistrată la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Stăuceni.
„S-a constatat că activitatea de pe amplasamentul depozitului Stăuceni se desfășoară fără a respecta condițiile din actul de reglementare. Considerăm utilă organizarea sub egida Instituției Prefectului a unei dezbateri între Consiliul Județean și instituțiile implicate respectiv APM, Garda Națională de Mediu, Sectorul de Gospodărire a Apelor. pentru identificarea unor soluții viabile de funcționare. Neînchiderea depozitelor de deșeuri de la Darabani și Săveni pune județul Botoșani pe lista UAT-urilor intrate sub procedura de infrigement”, a spus Daniela Mihalache, șefa Serviciului Avize, Acorduri, Autorizări din cadrul APM Botoșani în cadrul ședinței Colegiului Prefectural. Potrivit acelorași surse, orașul Darabani a depus proiectul de închidere și a parcurs procedura de mediu, spre deosebire de Săveni care nu a demarat încă procedura de reglementare.
„Lipsa colaborării Consiliului Județean și a ADI Ecoproces cu APM Botoșani conduce la soluții eronate care întârzie rezolvarea problemelor”, a completat Daniela Mihalache, care a adăugat că organizarea serviciilor de salubritate a localităților este deficitară, dovedind necunoașterea legislației de către cei din cadrul autorităților publice locale și „imobilității ADI Ecoproces”. „Nu se îndeplinesc țintele de reciclare și de deviere de la depozitare, ținte care intră în sarcina autorităților publice locale, care sunt în sfera SMID, monitorizat prin ADI Ecoproces”, a subliniat Daniela Mihalache. În plus, potrivit reprezentantei APM, penalitățile datorate de către autoritățile publice locale vor ajunge să fie suportate de către populație prin taxa de salubritate colectată de la locuitori și operatori economici.
Cei de la Protecția Mediului au acuzat și faptul că nu se gestionează corect deșeurile inerte, fiind o povară pentru autoritățile publice locale, deoarece nu intră în sarcina SMID, iar operatorul de la Stăuceni „refuză nejustificat” preluarea acestora ca material inert, cu toate că autorizația de mediu permite și există și obligația acoperirii zilnice cu material inert a deșeurilor depozitate.