Primarul Cosmin Andrei şi Consiliul Local Botoşani înregistrează un prim eşec în demersul vizând suspendarea procedurii de selecţie a administratorilor Eltrans, derulată anul trecut. Acea procedură a fost organizată de un expert independent, însă social democraţii nu au fost de acord cu administratorii propuşi în urma evaluării, motivul real fiind acela că nu corespund politic, aceştia fiind liberali.
După ce Tribunalul Botoşani a respins cererea de suspendare a procedurii ca nefondată, astăzi, 29 iunie, Curtea de Apel Suceava a menţinut decizia instanţei botoşănene şi a respins apelul ca nefondat. Mai rămâne de judecat procesul vizând anularea acelei proceduri.
Eltrans nu are CA din toamna anului trecut
Societatea Eltrans nu are Consiliu de Administraţie din octombrie 2020 şi nici buget aprobat pe anul în curs, fiind vorba despre un blocaj fără precedent în activitatea unei societăţi din subordinea Consiliului Municipal.
Pe 14 aprilie 2021, prin votul consilierilor PSD şi USR – PLUS, au fost votaţi cinci administratori provizorii, dar nici aceştia nu şi-au început activitatea. În şedinţa din 28 iunie, consilierii municipali au avut pe ordinea de zi proiectul de hotărâre vizând modificarea horărârii din 14 aprilie, prin care au fost numiţi administratorii provizorii Cătălin Pădurariu, Vasile Ciocan, Elena Paula Cojocariu Berenţan, Ana Meda Florea şi Simion Drelciuc. Din moment ce administratorii nu şi-au început activitatea, era necesar votul consilierilor municipali pentru convocarea Adunării Generale a Acţionarilor care să-i valideze pe administratori.
„Valabilă este selecţia făcută de expertul independent”
Cătălin Flutur, consilier municipal PNL, a reamintit aleşilor locali că selecţia de anul trecut a fost corectă, arătând că hotărârea din 14 aprilie nu a primit aviz de legalitate din partea Prefecturii. Mai mult, fostul primar a întrebat de ce proiectul a fost supus dezbaterii cu o zi înainte de termenul de la Curtea de Apel Suceava. „Valabilă este selecţia făcută de expertul independent, nu dorinţa noastră personală de a numi pe cineva acolo, oricum”, a spus Flutur.
În replică, primarul municipiului, a explicat că este necesar votul deoarece noul Consiliu de Administraţie trebuie să avizeze bugetul de venituri şi cheltuieli al Eltrans. De la începutul anului, societatea de transport local a funcţionat după bugetul de anul trecut.
„A fost un joc politic meschin”
Cătălin Flutur a arătat că nu consilierii liberali sunt responsabili de acest blocaj şi a amintit că şi anul trecut au existat şase – şapte luni în care s-a tot discutat despre administratorii Eltrans, fiind întârziată semnarea contractului cu autobuzele care să înlocuiască tramvaiele.
„A fost un joc politic meschin pentru că eram în campanie electorală. Vă spun că de această dată, această hotărâre de consiliu (aprobată pe 14 aprilie – n.r.) nu are viza de legalitate a Prefecturii. Ştiu că societatea trebuie să aibă buget, dar nu putem acum să venim să spunem că trebuie să aibă buget şi să mergem pe un lucru care nu a fost corect de la bun început”, a precizat Cătălin Flutur, apreciind că mai erau necesare câteva zile, pentru a se stabili când a fost luată hotărârea bună, atunci când expertul a stabilit cine face parte din CA, sau când social democraţii, „având o majoritate fragilă, nu s-au gândit la bunul mers al oraşului, ci doar la cum să-şi pună oamenii să controleze societăţile şi să blocheze totul”.
La rândul său, viceprimarul Liviu Toma a întrebat de ce nu s-a aşteptat decizia Curţii de Apel Suceava, pentru ca apoi să se tranşeze această problemă a cărei rezolvare oricum este tot amânată de câteva luni. Primarul a răspuns că „miercuri este 30 iunie şi nu mai avem timp să înscriem la Registrul Comerţului administratorii provizorii”.
Proiectul de hotărâre a fost supus la vot, însă a fost respins, întrunind nouă voturi pentru date de şapte consilieri PSD şi Raluca Ştefania Curelariu de la USR – PLUS. Consilierii liberali Cătălin Flutur, Eugen Ţurcanu şi Cătălin Boboc au votat împotrivă, iar Andrei Amos s-a abţinut. Viceprimarul Liviu Toma, de la PRO România, nu a participat la vot. La şedinţă au participat 14 consilieri, din 23.