Absolvenţii de liceu au susţinut astăzi a doua probă scrisă din cadrul Bacalaureatului, respectiv la Matematică sau Istorie, în funcţie de profilul absolvit.
La nivelul județului Botoșani, la proba de astăzi au fost prezenți 2.586 de candidați (96,28% din totalul candidaților înscriși): 2.458 de candidați din promoția curentă, respectiv 128 din promoțiile anterioare.
Din totalul celor 2.586 de candidați prezenți, 1.720 de candidați au susținut proba obligatorie a profilului la disciplina Matematică, iar 866 de candidați la disciplina Istorie.
„Proba s-a desfășurat astăzi, 29 iunie, în 20 de centre de examen. Nu au participat 90 de candidați. Nu au fost candidați eliminați pentru tentativă de fraudă. Subiectele și baremul de corectare vor fi publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație”, a declarat Ana Maria Loghin, inspector şcolar, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Cei mai mulţi elevi au afirmat că subiectele au fost accesibile. „Mă aştept să iau peste 8,50 pentru că nu au fost exerciţii foarte grele la matematică. Subiectele au fost accesibile”, a declarat un Alexandru C., absolvent al Colegiului Economic. Alţi elevi care au dat examenul la Colegiul „AT Laurian” au spus că se aşteaptă la note mari, matematica fiind disciplina la care nu au avut emoţii.
Subiecte accesibile şi la istorie
Şi la istorie, potrivit celor precizate de Daniel Botezatu, inspector şcolar general, subiectele au fost accesibile, în conformitate cu programa şcolară.
Candidaţii vor susţine mâine, 30 iunie, ultima probă – cea la alegere a profilului și a specializării.
Primele rezultate vor fi afișate pe 5 iulie, până la ora 12:00.
Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
În conformitate cu reglementările privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.
Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: să aibă recunoscute sau echivalate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; să susţină toate cele trei probe scrise şi să obţină minim nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; respectiv să obţină cel puţin media 6 la probele scrise.