Singurul operator de telefonie mobilă care a solicitat aprobarea unor suprataxe, în plus faţă de tarifele naţionale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeană şi în Spaţiul Economic European, este RCS&RDS. Paradoxal, însă, acesta pare să fie cel mai corect comportament de după anularea tarifelor speciale de roaming, care teoretic a intrat în vigoare de la 15 iunie.
Suprataxele autorizate de ANCOM pentru operatorul amintit sunt plafonate pentru a permite exclusiv recuperarea costurilor de roaming furnizate şi se pot aplica tuturor clienţilor RCS&RDS începând cu 30 iunie 2017, data la care decizia ANCOM a fost comunicată operatorului, şi intră în vigoare pentru o perioadă de maxim 12 luni.
Chiar şi aşa, tarifele practicate de operator rămân cele mai mici de pe piaţă. Suprataxele maxime de roaming sunt, fără TVA, în valoare de 0,031 Euro/minut, pentru apelurile efectuate, 0,0108 Euro/minut, pentru apelurile primite, 6,37 Euro/GB (0,00637 Euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 30 iunie-31 decembrie 2017, respectiv 4,9 Euro/GB (0,0049 Euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 1 ianuarie-30 iunie 2018.
Ceilalţi mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţa românească au adoptat reacţii nu tocmai ortodoxe, odată cu anularea tarifelor de roaming. Fără a solicita o aprobare a ANCOM, aceştia au introdus încă de câteva luni diferenţa dintre abonamentele naţionale şi abonamente cu roaming, ultimele fiind, bineînţeles, mai scumpe. Diferenţă ce se regăseşte şi în cazul cartelelor pre-pay. Mai mult, aceştia vindeau, cu câteva zile înainte de intrarea în aplicare a normelor, suplimentări ale abonamentelor ce nu includeau roaming anterior, la valori ce plecau de la 7 euro. Utilizatorii cu abonamente în curs la data eliminării tarifelor de roaming nu sunt deocamdată afectaţi, dar la reînnoirea acestora vor putea constata pe propriile buzunare corectitudinea operatorilor.
– Irina SIMINICEANU