Decizie șoc a judecătorilor ieșeni în cazul celor trei botoșăneni care au încercat să vândă, în martie 2020, aproape un kilogram de cocaină, în municipiul Iași. Acuzat de introducere fără drept în ţară de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc, Cristinel Nicușor Vasiliu, în vârstă de 45 de ani, din comuna Frumușica, a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 13 ani și 4 luni închisoare, judecătorii contopind și o condamnare mai veche cu suspendare dictată în cazul lui în trecut de Judecătoria Panciu.
În schimb, Bogdan Marian Ababei, cel care ar fi transportat drogurile din străinătate până în țară, s-a ales cu o condamnare de 8 ani și 8 luni în regim de detenție.
Cea mai blândă pedeapsă a fost dictată în cazul Marianei Vasiliu, cea care a asigurat transportul drogurilor de la Frumușica până la Iași. Aceasta a fost condamnată numai la trei ani de închisoare, însă magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, botoșăneanca urmând să respecte o serie de măsuri și obligații timp de patru ani. Sentința a fost pronunțată de Tribunalul Iași, miercuri, pe 23 iunie a.c., și, fiind vorba de o hotărâre în primă instanță aceasta nu este definitivă, inculpații putând formula apel.
Firmă de curierat folosită în transportul drogurilor
Originari din comuna Frumușica, soții Vasiliu au înființat în urmă cu ceva ani o firmă de transport internațional, prin intermediul căreia efectuau curse pe ruta România – Marea Britanie. Printre activitățile prestate, ei asigurau și servicii de coletărie. Doar că, aceștia ar fi profitat de ocazie și s-au apucat de afaceri cu droguri.
Procurorii DIICOT susțin că șoferul Bogdan Marian Ababei, angajat la firma TGVFamily Transport SRL (n.r. – administrată de soții Vasiliu), ar fi preluat din străinătate, în cursul zilei de 2 martie 2020, un colet ce conținea aproape un kilogram de cocaină, pe care i l-a predat lui Cristinel Nicușor Vasiliu imediat ce s-a întors acasă. Drogurile au fost duse inițial în satul Vlădeni Deal (comuna Frumușica), unde locuiau soții Vasiliu, și urmau să fie vândute în Iași a doua zi, adică pe 4 martie 2020.
Ofițer sub acoperire pe post de „cumpărător”
Pentru a nu da de bănuit, botoșănenii au decis să meargă în județul vecin cu mașini diferite. Astfel, femeia și fetița lor în vârstă de 7 ani au plecat cu un Volvo XC 90, iar Cristinel Nicușor Vasiliu cu o mașină din cadrul firmei, la volan fiind Bogdan Marian Ababei, șoferul societății.
Pachetul cu cocaină se afla în Volvo, care a rămas parcat la distanță, iar Cristinel Nicușor Vasiliu și-a dat întâlnire cu așa-zisul cumpărător, în realitate un ofițer sub acoperire din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași. Întâlnirea a avut loc în fața Gării din municipiul Iași, iar după ce s-au stabilit detaliile tranzacției, pachetul de droguri a fost luat din Volvo și predat cumpărătorului, iar la scurt timp au apărut polițiștii de la Antidrog.
Cristinel Nicușor Vasiliu și Bogdan Marian Ababei au fost reținuți pe loc, iar Mariana Vasiliu, care reușise să plece cu Volvo, a fost oprită în trafic de un echipaj de poliție și condusă și ea la audieri. Ulterior, procurorii DIICOT și polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași au descins la Frumușica, unde au avut loc mai multe percheziții domiciliare.
În urma flagrantului și a descinderilor care au urmat, anchetatorii au ridicat 43.000 de lire sterline, 2.100 de lei, un Mercedes Sprinter din 2019 modificat special pentru transportul discret al drogurilor în valoare de 60.000 de euro, autoturismul femeii, un Volvo XC90 in valoare de 40.000 de euro, un pistol cu aer comprimat deținut ilegal, mai multe telefoane mobile, dar și câteva pachete cu țigări de contrabandă.
Banii DIICOT folosiți pentru cumpărarea drogurilor
În final, cei trei au fost trimiși în judecată, însă procesul care a avut loc la Tribunalul Iași a scos la iveală mai multe amănunte. Astfel, pentru a dovedi faptele, anchetatorii s-au folosit de acel investigator sub acoperire, cu numele conspirativ „Darius”. Acesta ar fi reușit să intre în anturajul lui Cristinel Nicușor Vasiliu, care în februarie 2020 i-ar fi oferit cantitatea 0,55 grame cocaină, cu titlu de probă.
Ulterior, același „Darius” a cumpărat, tot de la Cristinel Nicușor Vasiliu, cantitatea de 3,47 grame pulbere care conține cocaina, cu suma de 500 lei. Banii cu care au fost cumpărate drogurile de ofițerul sub acoperire au provenit din fondurile speciale ale Ministerului Afacerilor Interne.
Anchetatorii susțin că și acel kilogram de cocaină, vândut pe 4 martie 2020, ar fi fost cumpărat din Olanda cu 40.000 de euro. Din această ultimă afacere, botoșăneanul urma să obțină un profit de 5.000 de euro, cantitatea fiind „cumpărată” de investigatorul sub acoperire cu suma de 45.000 de euro, bani proveniți tot din fondurile speciale ale Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
În timpul procesului, Cristinel Nicușor Vasiliu a încercat să obțină în instanță anularea acestor probe, pe motiv că ele nu ar fi fost obținute legal, bărbatul acuzând că a fost instigat de anchetatori. În schimb, soția botoșăneanului, Mariana Vasiliu, plasată în prezent sub control judiciar, a recunoscut faptele reținute în sarcina ei. Așa se explică de ce aceasta a scăpat cu o pedeapsă mai blândă. Este drept, și contribuția ei a fost mai mică în toată această afacere cu droguri.