Costurile pentru reabilitarea Casei memoriale „George Enescu” din Liveni, prin intermediul proiectului „History and Music – values that bring us together” în cadrul Programului Operațional Comun România – Moldova 2014-2020, au crescut considerabil. În plus, urmare a modificărilor aplicate de partea moldovenească, și gradul de participație a Consiliului Județean (CJ) Botoșani în realizarea proiectului a crescut de la 3,45%, cât se stabilise inițial, la 8,82% din valoarea eligibilă. Toate aceste corecții înseamnă în realitate o contribuție efectivă a CJ Botoșani de 126.425,01 euro, față de numai 47.131,9 euro cât se stabilise inițial.
Finanțarea pentru reabilitarea Casei memoriale „George Enescu” a fost accesată în urma concretizării parteneriatului dintre Muzeul Județean Botoșani, în calitate de partener, și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, în calitate de aplicant. Cele două instituții au depus împreună și au obținut finanțarea pentru proiectul cu titlul „History and Music – values that bring us together” în cadrul Programului Operațional Comun România – Moldova 2014-2020. De la valoarea inițială stabilită în toamna anului trecut de 1,365 milioane euro s-a ajuns acum la 1,433 milioane euro.
Complex muzeal dezvoltat în Moldova
Partea moldovenească urmează să dezvolte complexul muzeal istoric Orheiul Vechi, prin restaurarea a trei obiecte de arhitectură vernaculară (case tradiționale țărănești) din satul Butuceni și Morovaia), iar Muzeul Județean venise cu reabilitarea Casei memoriale „George Enescu” din Liveni, cele două situri urmând să fie promovate printr-o strategie comună. Doar că, de la aprobarea proiectului, în octombrie 2020, și până la scrisoarea cadru a Ministerului Finanțelor, valorile s-au modificat, așa încât Consiliul Județean a fost nevoit să aplice la rândul său corecțiile necesare.
Aceste modificări au fost aprobate de consilierii județeni, în cadrul unei ședințe extraordinare a CJ din data de 9 iunie. Și, cu toate că era vorba de o diferență de aproape 80.000 de euro față de contribuția inițială, membrii CJ au votat în unanimitate pentru alocarea acestei sume. Deși contribuția va fi mult mai mare, (n.r. – mai mult decât dublu față de valoarea inițială), banii vor fi alocați pe parcursul a doi ani, din bugetul propriu al CJ. Asta pentru că proiectul va fi implementat într-un termen de 24 de luni.
Proiectul legat de partea românească presupune refacerea completă a Casei Memoriale „George Enescu”, a împrejmuirii și a tot ce înseamnă dotări, utilități, apă canalizare și încălzire. De asemenea, va fi amplasată o scenă unde vor avea loc activități cu publicul. Clădirea nu a mai fost reabilitată din anii ’90, dar nici atunci nu au fost lucrări de anvergură. Multe dintre acestea au fost făcute de muzeografi și alți angajați ai instituției.